zwarte lijst

Pal voor de ingang van de rechtbank van Groningen staat een glimmende Mercedes. Sportmodel. Dat zegt niets, hoewel parkeren daar erg verboden is.

Binnen dient een kort geding. De Vereniging van Kamers van Koophandel en Fabrieken (VVK) is gedaagd door het bedrijf Infosite BV uit Groningen. De Kamer van Koophandel heeft op haar website een zwarte lijst (‘signaallijst’)gepubliceerd waarop ook de naam Infosite pronkt.

Infosite is daarover niet te spreken.

Infosite is een keurig bedrijf dat via speciaal daarvoor opgeleide telefonisten vanuit een callcenter, advertenties lospeutert bij ondernemend Nederland. Die advertenties (of naamsvermeldingen) worden dan weer gepubliceerd op internetsites. Dat is goed voor de handel.

Er gaan miljoenen euro’s om in deze branche. Honderden miljoenen zelfs, schreef de KvK begin maart in een persbericht. Een aanzienlijk deel van al dat geld komt in malafide handen terecht. Bij bijvoorbeeld de mannen van Infosite.

Beweert de VVK.

Infosite is helemaal niet zo’n keurig en correct bedrijf, zo hield de VVK-advocaat de kort gedingrechter voor. Hij gaf een voorbeeld: Bedrijven worden ongevraagd benaderd met het verzoek of zij voor ongeveer honderd euro een vermelding willen in een digitale bedrijvengids. Veel ondernemers willen dat. Ongeveer honderd euro is te overzien en zo diep zit ondernemend Nederland nou ook weer niet in het dal. Maar, zo ging de VVK-advocaat verder, als puntje bij paaltje komt blijkt de ondernemer sluw te zijn misleid; hij moet iedere maand ongeveer honderd euro betalen. En dat drie jaar lang. Daarmee is een vermelding op een internetsite wel weer heel erg duur. De advocaat zei: “De ondernemer loopt in een zorgvuldig uitgegraven valkuil.”

De Infosite-advocaat vindt het allemaal maar de wereld op de kop. De als zeer betrouwbaar bekendstaande organisatie als de Kamer van Koophandel heeft de verplichting heel zorgvuldig om te gaan met het plaatsen van bedrijven op zwarte lijsten. Zodra ze een bedrijf aan de schandpaal nagelen, moeten ze ook de harde bewijzen hebben dat zo’n bedrijf de kluit belazert. Kunnen ze dat niet hard maken dan is een vermelding op een zwarte lijst onrechtmatig, schandelijk en schadelijk.

De Infosite-advocaat zei dat het niet zo kan zijn, zoals nu het geval wil, dat een bedrijf haar eigen onschuld moet aantonen. Maar om toch een beeld te geven: Infosite probeert zich juist door allerlei interne gedragscodes te onderscheiden van de malafide branchegenoten. Het moederbedrijf van Infosite, Website Services BV, is nota bene shirtsponsor van de voetbalclub Veendam (eerste divisie). Nou dan.

Kortom: kort geding. De uitspraak is op 5 april.

Niet lang na afloop van de ruim twee uur durende zitting rijdt de glimmende Mercedes, sportmodel, zonder bon van de verboden parkeerplek. Niet relevant, maar snelle jongens zijn het wel, die advertentieverkopers.

Rob Zijlstra

dit verhaal is overgenomen van mijn oude website


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s