red bul

Rechters doen hun best – dat moeten ze – om vonnissen in heldere taal op te schrijven.

Daar is zelfs een landelijk project (en/of verbeteringstraject) voor in het leven geroepen.

Het lukt ze aardig.

 

Officieren van justitie zijn zo ver nog niet, getuige de dagvaardingen die zij uitbrengen.

Dat doen zij nog altijd op wonderlijke wijze.

Formeel mag ik dagvaardingen niet openbaren, maar de volgende passage wil ik, na een weging der belangen, niemand onthouden. 

 

De officier van justitie heeft Kees (17) gedagvaard.

Kees moet later deze week als verdachte verschijnen bij de kinderrechter.

 

Hij heeft zich volgens die officier van justitie – bijna anderhalf jaar geleden – aan het volgende strafbare feit schuldig gemaakt:

 

Hij (heeft) op of omstreeks 31 maart 2007, te en in de gemeente Groningen, buiten de daarvoor door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Groningen bestemde plaats en/of buiten een inrichting in de zin van de Wet milieubeheer, een afvalstof en/of een stof en/of een voorwerp, op en/of in de bodem heeft gebracht en/of gestort en/of gehouden en/of achter gelaten en/of anderszins geplaatst, op een wijze die aanleiding kon geven tot hinder en/of nadelige be-invloeding van het milieu, immers heeft hij toen aldaar op de voor het openbaar verkeer openstaande weg, de Rembrandt van Rijnstraat, een (leeggedronken) blikje (Red Bul) op straat gegooid en/of laten vallen.

 

(r.z.)

 

UPDATEuitspraak – 26 juni 2008

De kinderpolitierechter heeft de 17-jarige jongen (achter gesloten deuren) hartstikke schuldig bevonden, maar heeft hem geen straf opgelegd. Dit omdat de verbaliserende agent Kees niet in de gelegenheid heeft gesteld het gevallen en/of gegooide blikje op te rapen en omdat de overtreding vijftien maanden geleden geschiedde. De officier van justitie had een geldboete van 40 euro geeist.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s