Bouwvak 2 (update)

Je kunt wel heel veel schrijven over criminelen en hun criminele zaken, maar in de bouwwereld zijn het ook geen doetjes

Als amateur-jurist schrijf ik beroepshalve over juridische kwesties. Als amateur-bouwvakker klus ik in vrije (vakantie-) tijd aan mijn oude huis.

Ik heb de laatste dagen, wiebelend op de Altrex-ladder, veel moeten denken aan Peter Mayle, de Engelsman die eens neerstreek in de Provence en daarna te boek verslag deed van zijn Franse belevenissen. Niet alleen over de lokale geitenrace, maar vooral ook over de (hilarische) verbouwing van zijn huis.

Hilarisch, omdat Fransen er andere ideeën op nahouden dan de stipte Engelsen. Als het om het nakomen van afspraken gaat, bijvoorbeeld.

Menicucci haalde de schouders op. Mompelde: ‘Une catastrophe.’ En weer gingen tien dagen voorbij.

Een verrukkelijk boek, riep Martin Ros destijds enthousiast voor de Tros Radio.

De bouwkundig adviseur met wie ik in januari mijn bouwplannen voor deze zomer (groen en duurzaam en schelpen onder de vloer) doornam, was over alles heel enthousiast. Hij zou een en ander op papier zetten, ook qua kosten, en dan zou ik volgende week zeker weten horen.

Nooit meer iets van gehoord. Voice-mail. Niets.

Ik heb een stukadoor gehad die achtervolgd werd door pech. Op de eerste zaterdag ging de poes dood, een week later de arme oma en op zaterdag nummer drie was ineens de uitlaat van de auto stuk. Daarna vroeg hij om een voorschot, in verband met een wild feest op Ameland.

De bouwhandelaar in hout en ook gips, bij wie ik mij een trouwe, vaste klant waan, bezorgt 49 weken per jaar bouwmateriaal aan huis, maar niet tijdens mijn bouwvak. En zeker geen lullige – dertig – gipsplaatjes à 3.00 meter.

Gisteren zou mijn nieuwe stukadoor de kamerrolsteiger bezorgen, zoals was afgesproken, maar wat nou, ik had om half acht ’s ochtends niet gebeld, dus…

Geen rolsteiger.

Stukadoor: ‘Maandagavond dan, dan bel ik.’ Zei hij (op weg naar een klant). Okay, zei ik nog. Het is nu maandagavond, 23.52 uur. Misschien dat daar zomaar ineens ook de kat dood is, zo (hopelijk) niet de oma of de startmotor stuk.

Hoe dan ookgeen rolsteiger. Leve mijn wiebelende ladder. Ik geef de moed niet op. Want amateur-bouwvakken in een oud huis heeft ook charmes. Zo vond ik vanmiddag achter het hout delen van een oude krant (1934).

Kwatta Edelreepen, 5 ct.

Iwan Smirhoff vertelt van de groote moeilijkheden.

Visscherijberichten Zoutkamp: de vangsten waren zoo slecht dat het absoluut niet loonend is om hierop voorlopig nog weer uit te gaan. De gehele vangst bedroeg van 1 scheepje slechts 20 kg.

Mijn blik gaat (nu) naar de krant van vanavond die ook op tafel ligt.

China steeds nerveuzer voor Spelen.

En Friese Foekje was toch een vrouw. Mooi. Ik heb een klusprogramma van-dag-tot-dag gemaakt en ik lig ondanks alles op schema. Morgenvroeg komt tussen 08.00 en 10.00 uur Sita Recycling uit Veendam met een lege container van zes kuub. En Formido (uit Winsum, zij wel) levert 30 gipsplaten à 3.00 meter tussen 8.00 en 18.00 uur.

En nog mooier – de zon gaat morgen weer schijnen.

Rob Zijlstra

7 Replies to “Bouwvak 2 (update)”

 1. Leuk die ouwe kranten. En het leert ons dat er niets nieuws onder de zon is. Ook toen had je al een Socialistische beweging. Nu nog steeds . En ze roepen allemaal hetzelfde. Toen en nu.

 2. Triest om dit te lezen,zoveel –lullig–tegenslag door weer een aannemer.
  Misschien ideetje om ons in te huren?
  Ik( wij!) maken ons nl. erg boos om dit soort mensen….de kat is dood….
  Ja,en de brug staat open en het stoplicht op rood.
  Woest om dat soort maffia praktijken! Wat dat is het,niets meer of minder.
  Gelukkig zijn er ook bedrijven( zoals die van ons,en een heel stel goed bevriende.) die zich daar juist in willen onderscheiden.
  Juist door wel afspraken na willen komen.
  Er zijn op de bewuste tijden.
  Die doen wat ze zeggen.
  Geen idiote aanbetalingen vragen.
  Rechtstreeks zijn,en dus geen voicemail aan hebben staan,maar bereikbaar zijn.
  Een aanspreekpunt hebben,en je dus geen tiental bouwbedrijven zelf hoeft in te schakkelen.

  Dat wou ik even kwijt als trouwe lezer van deze blog.

 3. Hoe kan het dat ik helemaal geen inhoudelijk vervolg kan vinden over de Groninger HIV-zaak? Al die tijd nix te melden hierover?? Kan ik me niet voorstellen!
  Kan zijn dat ik het niet kan vinden… waar wel??

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s