Moord

Ik kan het even niet laten.

Een tijdje geleden schreef ik over oude gewoonten en symboliek waar het strafrecht bol van staat.

Over presidenten, jongste en oudste rechters, links, rechts, over raadsheren en raadslieden, advocaten-generaal en strafpleiters, over de hoogte van plafonds in zittingszalen van gerechtsgebouwen en paleizen van justitie.

Over het gebruik dat (ook) het publiek, de samenleving, gaat staan als de gerechtsdeurwaarder uit respect ‘De Rechtbank’ roept op het moment de zittende magistratuur in wettelijke volgorde de arena betreedt.

En dat daarna iedereen weer mag gaan zitten.

Behalve de beklaagde.

Die moet blijven staan.

Voor het hekje.

Een verdachte staat immers terecht.

Lang dacht ik dat dit in heel het land de oude gewoonte was.

Totdat ik hoorde dat dit gebruik alleen in Groningen gebruikelijk is.

Bij de oplevering van het huidige Groninger gerechtsgebouw, tien jaar geleden (eerste steen: Winnie Sorgdrager), kwamen de Groninger strafrechters in zitting bijeen voor extra beraad en de magistraten van toen vonden dat een verdachte het terechtstaan ook fysiek zo moet voelen.

Hij (meestal een hij) moet een beetje in zijn hemd staan.

Lang had ik – regionaal journalist als ik ben – er geen weet van dat de rechtbank in Groningen de enige rechtbank in Nederland is waar de verdachte dit staan moet ondergaan.

Ik schreef dus dat hier sprake is van enige rechtsongelijkheid.

De rechtbank antwoordde desgevraagd dat deze kwestie geen onderwerp van discussie is onder de strafrechters van tien jaar later, van anno nu.

Dat was in april dit jaar.

Maar wat hoorde ik vandaag in de immer gonzende wandelgangen van het Groninger gerechtsgebouw?

Dat het hekje gaat verdwijnen. Heel binnenkort al.

Ik wil hier niet beweren dat…, maar vraag mij ondertussen wel af wat ze met het hekje van zittingszaal 14, eigenlijk een heel lelijk ding, van plan zijn te gaan doen. Binnenkort.

Ik zou er een moord voor doen.

Rob Z.

UPDATE – 25 augustus 2008

Vanochtend heeft de rechtbank (intern) bekendgemaakt dat het terechtstaan voor het hekje per 1 september wordt afgeschaft. Verdachten mogen bij binnenkomst direct naast de raadsman of -vrouw gaan zitten.  

 

 

2 gedachtes over “Moord

  1. Het lukt je met zo’n moord waarschijnlijk niet meer om nog een keer vóór dat hekje te mogen verschijnen, maar dat is waarschijnlijk ook niet wat je bedoelt 🙂 🙂

  2. Ik heb inmiddels enige malen je weblog gelezen, erg leuk om te zien hoe jij aan de andere kant van het land invulling geeft aan je werk. En wat ontzettend grappig om te lezen dat er hier nog een hekje is! Hier zitten de verdachten inderdaad in allerhande posities, waarbij de advocatuur ze soms wat opport.

    Fleur Besters – politieverslaggever ED

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s