Weekendverlof

– update –

Mannus is boos.
Dat zie je. Hij kan nauwelijks wachten tot zijn advocaat is uitgesproken.
Mannus is boos op justitie, omdat die hem onrecht aandoet.
Omdat hij een lastpost is, een probleemveroorzaker, zitten ze hem dwars.

Dat zegt hij.
Op straffe van 10.000 euro per dag eist Mannus nu rechtvaardigheid. Hij deed dat woensdag bij de kort gedingrechter.

Justitie zat hem al eens eerder flink dwars.
In 2001 werd hij in Oostenrijk gearresteerd met drugs en daar weten ze hoog in de bergen wel raad mee. In de zomer van dat jaar werd Mannus veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf.

Het verdrag Overbrenging van Gevonniste Personen bracht hem in december 2006 terug naar Nederland. In de strafinrichting in Ter Apel mocht hij het resterende deel van zijn Oostenrijkse straf uitzitten.

In april van dit jaar ging de laatste fase van zijn detentie in. Hij mocht van Ter Apel naar een zbbi, naar de zeer beperkt beveiligde inrichting Fleddervoort in Veenhuizen. Dat betekende ook dat Mannus op doordeweekse dagen mocht werken. Op vrijdagmiddag vier uur ging dan zijn weekendverlof in. Op zondagavond diende hij zich weer aan de gevangenispoort te melden.

Dat ging goed.
Een paar weken.

Van maandag tot en met vrijdag werkte hij bij een steigerbouwer in Groningen. De voorman was tevreden over hem. Manus na een week of drie wat minder. Hij moest zijn schouders zetten onder dingen van 30 tot 40 kilo. Dat leidde tot rugklachten en later tot woorden met een nieuwe ploegbaas. Toen hij ook nog eens collega’s aansprak op hun discriminerende taal jegens kleurrijke passanten langs de steiger, leek de maat vol. Mannus werd op staande voet ontslagen.

Hij ging verhaal halen bij de steigerbouw-directeur die hij in een pittig gesprek – over in zijn ogen de misstanden op de bouwplaats – een uitbuiter noemde.

Daarna ging hij naar huis. Dat was dan wel vier uur voor zijn officiële weekendverlof inging, maar het was op de laatste werkdag niet ongebruikelijk dat gedetineerde steigerbouwer van de zbbi na gedane arbeid rechtstreeks van de steiger naar huis gingen.

Op zondagavond meldde Mannus zich weer bij de gevangenispoort in Veenhuizen.
Daar ging het mis.
Ze stopten hem die avond in een isoleercel waar hij vijf dagen moest doorbrengen.
Een ordemaatregel.
De steigerdirecteur had gemeld bij de directeur van de strafinrichting dat Mannus hem had bedreigd met uitbuiter. Komt nog bij, meent justitie, dat hij zich had ontrokken aan zijn detentie. Na het ontslag op staande voet was hij immers huiswaarts gegaan.

Toen hij de isoleer mocht verlaten, had de gevangenisdirecteur al besloten dat Mannus terug moest naar de penitentiaire inrichting van Ter Apel.
Daarmee kwam ook per direct een einde aan het wekelijkse weekendverlof.
Hij moet nog tot juli 2009.

Daarom zit Mannus woensdag boos te wezen bij de kort gedingrechter.
Hij eist een onmiddellijke terugkeer naar het voormalige pauperparadijs om zo ook weer in het weekeinde naar huis te kunnen.

Zegt: ‘Mijn ex-vrouw is aan de drank en met mijn twee kinderen gaat het onder het gezag van jeugdzorg niet goed en de verkeerde kant op. In het weekeinde zijn de kinderen bij mijn ouders, maar die worden oud en kunnen het niet meer aan.’

De Staat der Nederlanden, tegen wie hij het geding had aangespannen, voelt er niets voor alles.
Mannus, zo zegt de landsadvocaat, heeft bewezen dat hij zijn verworven vrijheden niet aan kan. Van een onrechtmatige overheidsdaad is dus geen sprake.
Bovendien loopt er in deze kwestie nog een beroepszaak bij de Raad voor de Strafrechttoepassing en zolang die nog niet heeft gesproken, is een kort gedingrechter helemaal nog niet aan zet. En die raad spreekt pas nadat de beklagcommissie een beslissing heeft genomen.

Zo doen we dat, zegt de landsadvocaat.

Mannus schudt het hoofd.
Zo doen ze dat omdat ze me weer dwars willen zitten.
Omdat hij diverse keren medegedetineerden heeft geholpen in beklagzaken.
Een paar keer met succes.
Het is daarom.

De kort gedingrechter komt na het komende, maar voor het volgend weekeinde met het vonnis.

Rob Zijlstra

UPDATE – 12 september 208 – uitspraak

Het gaat niet door. Mannus is in zijn vordering op de Staat niet-ontvankelijk: hij moet zijn recht zoeken bij de beklagcommissie van de gevangenis, zo vindt de voorzieningenrechter. Nu hij in het ongelijk is gesteld draait hij ook op voor de proceskosten: 254 euro vast recht en 816 euro voor het salaris van de procureur.

Een gedachte over “Weekendverlof

 1. Deze zaak staat niet op zichzelf in Veenhuizen, in Veenhuizen en met name de Half/Open inrichting hebben zo hun eigen beleid buiten het justitieële apparaat.

  Er zijn teveel voorbeelden om ze allemaal uit te leggen, dus zal ik mij beperken tot 2 voorbeelden.

  Een goede vriend van mij mocht vanaf Bankenbosch naar Open inrichting Fleddervoort (misschien zijn de namen intussen anders), dit betekende dat hij elke Vrijdag naar huis mocht om zich elke Zondagavond weer te melden.
  Ongeveer 7 weken voor zijn einddatum kwamen er uit Zwolle twee rechercheurs voor hem, deze heren wisten dat het bijna einde straf was voor mijn vriend en wilden nog één poging ondernemen om de namen van mededaders te horen.
  Mijn vriend verklaarde wederom dat hij daar niet aan meewerkte omdat inderdaad zijn straf bijna ten einde was.
  De rechercheurs vertrokken na 3 uren koffie drinken weer terug naar Zwolle, mijn vriend had maar 15 minuten met hun gesproken (de overige tijd zaten ze met directie aan de koffie).
  S’avonds rond 19.00 uur kwam er ineens een busje voorrijden van justitie en de 2 medewerkers gaven aan dat ze mijn vriend moesten ophalen voor de isoleercel.
  Mijn vriend was totaal overdonderd en vroeg wat hij had misdaan, hierop kreeg hij als antwoordt dat hem dat in de isoleercel zou worden medegedeeld.
  Onder protest maar zonder verzet ging mijn vriend mee in het busje, aangekomen bij de isoleercel (rooie pannen) werd de celdeur dichtgedaan en niet weer geopend, onjdanks het vele bellen op de intercom, werd de deur niet geopend en kreeg mijn vriend geen antwoordt op zijn vraag.
  De volgende ochtend kwam een bewaarder met een papier waarop stond dat hij 2 weken isoleercel had gekregen en dat hij hierna terug geplaatst zou worden naar Bankenbosch.
  Als reden gaf de directie via de brief aan dat mijn vriend tijdens zijn weekendverlof een strafbaar feit had gepleegd.
  Mijn vriend wist van niets en vroeg om nader uitleg.
  De nadere uitleg van de directie was ” als je tijdens je verblijf in Fleddervoort bezoek van recherche kreeg, dan zal je wel iets fout hebben gedaan”

  U begrijpt dat mijn vriend zowat door de grond zakte van ongeloof, maar aan de andere kant dubbel van het lachen was.

  Mijn vriend heeft de zaak via de gedetineerdenstichting aangekaart en heeft uiteindelijk een dagvergoeding gekregen voor zijn periode in de isoleercel, het overige moest hij maar op de koop toenemen.

  Mijn vriend die de laatste paar weken met opgeheven hoofd heeft uitgezeten, heeft het hierbij gelaten.
  Het is mijn vriend duidelijk dat hij op deze manier gewoon “genaaid” is door de directie, de reden hiervoor zoekt mijn vriend in het feit dat zijn toenmalige vriendin een hoger geplaatste PIWer afgesnauwd heeft nadat deze een opmerking had gemaakt.

  _______________________________________________

  Het 2e voorbeeld betreft een oude buurjongen van mij die ook zijn laatste periode van zijn straf in Fleddervoort uitzat.
  Deze jongen mocht na een lange periode van werken in de wasserij, aan het werk buiten de poort.
  Hij werd te werk gesteld bij een Friese hoveniersbedrijf.

  Al de eerste dag kreeg hij een aanvaring met de eigenaar van het bedrijf, in de ochtend werd het werk van die dag verdeeld, zodat ieder wist wat hij moest doen.
  Omdat de eigenaar alles in de Friese taal vertelde, snapte mijn buurjongen er niets van en vroeg hij naderhand wat hij nu eigenlijk moest doen.
  Met veel moeite kon mijn buurjongen begrijpen wat de bedoeling was, want de eigenaar was allerminst de Nederlandse taal machtig.
  Die dag ging alles ondanks de valse start toch nog goed.
  Op de 2e dag werd net als op de 1e dag het werk in de Friese taal verdeeld, mijn buurjongen wederom met de oren flapperend kon er niets van maken, toen opeens iedereen opstond en aan het werk ging, vroeg hij direct aan de eigenaar wat voor hem de bedoeling was.
  De eigenaar wimpelde hem eerst af omdat hij even een telefoontje moest plegen.
  Toen de eigenaar na 20 minuten weer in de kantine kwam, begon hij mijn buurjongen uit te schelden en eindigde met de mededeling dat hij maar weer terug naar het kamp moest gaan.
  Mijn buurjongen verstond geen woord Fries, maar dit had kon hij er in ieder geval uit opmaken.

  Bij aankomst bij de Fleddervoort werd mijn buurjongen tijdelijk naar zijn kamer gedirigeerd.
  Na 30 minuten werd hij opgeroepen om op het kantoor te verschijnen en aldaar kreeg hij te horen dat hij terug werd geplaatst naar Bankenbosch omdat hij zich schuldig had gemaakt aan “werkweigering”
  Tevens werd hem gelijk medegedeeld dat hij in de resterende aantal weken dat hij moest zitten, geen verlof meer kreeg.
  Mijn buurjongen misste hierdoor tot groot verdriet van ouders en familie, het 25 jarig huwelijksfeest van de ouders.

  Dit zijn zo even 2 voorbeelden hoe men in Veenhuizen met gedetineerden omgaat, er zijn nog genoeg andere voorbeelden die mijn vriend daar heeft gezien.
  Gelukkig is hij hierzelf niet bij betrokken geraakt.
  Mijn vriend zou wel een boek kunnen schrijven over bv:

  * Hardlopen rond het voetbalveld in Bankenbosch wat jarenlang is toegestaan en zo ineens op een avond werd er een busje vol afgevoerd omdat het tegen de regels was.

  * Piw’ers die avonden achter elkaar zitten te Klaverjassen (kraken) om geld met gedetineerden en een week later deze gedetineerden hiervoor naar de isoleercel laten afvoeren.

  * Piw’ers die willens en wetens met een sigaret onder een brandmelder van de studiepaviljoens gaan staan zodat het alarm afgaat en de gedetineerden wakker worden, alleen maar omdat ze volgens de piw’ers niet aan het beeld van een gedetineerde voldoen. (studie-mietjes)

  Ik zal nu maar stoppen, maar hoop dat ik u op deze manier wat duidelijk heb kunnen maken hoe er met gedetineerden wordt omgegaan in Veenhuizen, ik zeg daarbij duidelijk Veenhuizen. Ik denk dat het alleen maar in Veenhuizen voorkomt omdat de regels juist daar zo vaag zijn.

  gegroet.;

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s