Johnny B. vrij – justitie in beroep

– update –

De rechter-commissaris heeft vanmiddag de vordering bewaring van het openbaar ministerie afgewezen. Daarmee komt de van brandstichting verdachte Johnny B. alsnog op vrije voeten. Het openbaar ministerie legt zich hier niet bij neer en gaat in beroep. 

Vrijdagmiddag oordeelde rechter-commissaris dat de (verrassende) arrestatie van B., een dag eerder, rechtmatig was. Toen werd nog geen uitspraak gedaan over de wenselijkheid B. langer vast te houden. Dat gebeurde vanmiddag, nadat justitie daartoe een vordering had ingediend.

De aanhouding was verrassend omdat de rechtbank kort daarvoor de voorlopige hechtenis had opgeheven en B. in vrijheid had gesteld. B. blijft verdachte. De rechtszaak dient op 17 november.

Advocaat Tjalling van der Goot noemt de handelswijze van het openbaar ministerie schandalig. “Aan de rechter-commissaris zijn oude feiten in een nieuw jasje gepresenteerd. Het openbaar ministerie maakt hiermee misbruik van zijn dwangmiddelen. Het is dan ook terecht dat de rechter-commissaris hier korte metten mee heeft gemaakt door het OM niet-ontvankelijk te verklaren.”

Een woordvoerster van het OM bestrijdt dat er oude feiten van stal zijn gehaald om B. langer vast te kunnen houden. “Het onderzoek duurt voort en dat heeft een aantal branden in een nieuw licht geplaatst. Om die reden stellen wij ook appel in.”

Het appel wordt ingesteld bij de rechtbank die zich hier op z’n vroegst volgende week woensdag over zal buigen.

r.z.

Tjalling van der Goot op de website van zijn kantoor Anker en Anker.

 

Een gedachte over “Johnny B. vrij – justitie in beroep

  1. Pingback: Johnny B. opnieuw naar rechtbank « rechtbankverslaggever groningen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s