Tessa Klaver (8 jaar)

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft Marco D. veroordeeld tot 8 jaar celstraf (eis was 10 jaar) voor doodslag op studente Tessa Klaver uit Groningen.
Het arrest van het hof  is hier te lezen.

12 gedachtes over “Tessa Klaver (8 jaar)

 1. @jacob:

  LJ Nummer
  BF3704

  Het hof hanteert voor doodslag in beginsel als uitgangspunt voor de op te leggen straf een gevangenisstraf voor de duur van 8 jaar. Het hof is van oordeel dat in de onderhavige zaak geen feiten of omstandigheden aanwezig zijn die oplegging van een lichtere of juist zwaardere straf rechtvaardigen.

 2. Dat is interessant; ik heb ook wel eens meegemaakt dat 10 jaar als uitgangspunt wordt genomen waar vervolgens op kan worden geplust en gemind. Daar voel ik ook meer voor.

  Om nog even terug te komen op de eerdere discussie over strafmaxima. Ik heb nooit goed begrepen waarom niet-gespecialiceerde nieuwsmedia die strafmaxima noemen bij aanvang van een strafzaak. Dan wordt bij een eenvoudige diefstal – first offender – bijvoorbeeld vermeld dat ‘verdachte een gevangenisstraf van 6 jaar boven het hoofd hangt’, terwijl de OvJ er niet eens over piekert om een vrijheidsstraf te eisen.

 3. @voorheen bram: volgens mij is je onduidelijkheid snel uit de wereld te helpen. De juridische kennis onder niet gespecialiseerde journalisten is op zijn zachtst gezegd niet bijster hoog. Rechtbankverslaggeving is een specialisme en dat is niet voor niets.

 4. Ik heb Rob nooit kunnen betrappen op uitglijders. Dat klinkt wat zuinig, maar deze weblog richt zich ook meer op ‘het verhaal achter de zaak’ dan op de juridische merites. (Op zijn verslaggeving voor het DvhN heb ik geen zicht). Als er zich niettemin een juridische kwestie voordoet, weet hij dat voor de leek goed voor het voetlicht te brengen waarbij de jurist nog steeds herkent wat er aan de hand is. Dan doe je als rechtbankverslaggever je werk gewoon goed, want bij sommige journalisten kun je er als juridische professional namelijk geen kaas van maken wat er nu precies aan de hand was. Terminologie wordt verhaspeld, de kern van de zaak wordt niet begrepen, de rechter/OvJ/advocaat wordt verkeerd geciteerd. Dat zul je bij Rob niet tegenkomen.

  Kortom, dik in orde, toch Chris?

 5. Nederlanders zijn het domst als ze tussen twee wateren verkeren.
  Iemand gevangen zetten kost geld, Iemand langer gevangen zetten kost meer geld. Iemand nog langer gevangen zetten is bijkans het failliet. Stelt u zich voor. Hoe zoudt u zijn na een opsluiting van 5 jaar? Zoudt u het éne been nog goed voor de andere krijgen op het juiste moment, als het moet? Valt u niet om?
  Waarom zo langzaam, Nederlanders, verschuiven van 15 naar 10, nu naar acht?
  Maak er direct 6

 6. Ik werd geinterrumpeerd. Ik ga door:

  Maak er 6 maanden van voor alle delicten op één lijn. De dader begrijpt dan wel dat ie fout zat en is het lopen nog niet verleerd, zodat men ook geen kosten met réeducatie heeft.
  En zeg nou niet dat dan weer het buro voor de statistiek weer minder te doen heeft.
  Tussen twee wateren is het moeilijk zwemmen.
  Kom(p) omhoog, weifel niet. Zwemmen is beter dan ……

 7. @jacob, Nederland straft al heel mild, de gewelddadige beroving van Joe van Holsbeeck in Brussel die tot de dood van het slachtoffer leidde maar waarbij de rechtbank zei dat de dader in paniek handelde, niet om te doden leidde wel tot 20 jaar. Om over Amerika maar te zwijgen.

 8. Nou, heer Zijlstra, beste Rob (klinkt toch iets welgevoeglijker),

  De eerste lofuiting is binnen, met onderbouwing. Ben benieuwd wat Chris hierover gaat melden.

  Ik vind de manier waarop je schrijft prettig, vooral omdat het niet alleen over de rechtspraak an sich gaat, de omstandigheden, de strafmaat, maar ook en vooral hoe in jouw beleving alle partijen doen zoals ze doen. Daarovereen nog een sausje gevoel van jezelf, maakt het geheel compleet.

  Ziedaar, een recentie zonder vakinhoudelijke meetlat.

 9. Over de stijl had ik nog niets gezegd. Dat werd ook niet gevraagd, maar ik wil het wel vermeld hebben. Ik sluit me volledig bij G. aan. Prettige, puntige manier van schrijven, gevoel voor nuance en sfeer, voorzien van de eigen beleving die niet overheersend is. Niets aan veranderen!

  Probeer nu nog maar eens te zitten, met zoveel veren in je bips…

 10. @ Voorheen Bram;

  Vind jij ook niet dat Rob zijn fans wel een keertje in stijl mag bedanken, een etentje lijkt me zeer gepast…

  Ik neem wel een zak met veren mee, jij de lijm?

  Grinzzzz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s