HIV PROCES GRONINGEN – dag 5

NIEUWSUPDATE

 

Hiv-proces: uitspraak vonnissen 12 november

 

Het hiv-proces is tegen het middaguur beëindigd. Formeel wordt de zaak op 31 oktober gesloten waarna op 12 november uitspraak zal worden gedaan.

Door de sluiting van de zaak uit te stelen, creëert de rechtbank meer tijd om tot een vonnis te komen.

Normaal gesproken wordt binnen veertien dagen uitspraak gedaan.

 

Vanochtend reageerde officier van justitie op de pleidooien van de advocaten die gisteren werden gehouden. Justitie en de advocaten verwijten elkaar over een weer een eenzijdige voorstelling van zaken te geven. De verdediging vindt dat er nauwelijks iets valt te bewijzen. Justitie meent daarentegen dat vaststaat dat de drie verdachten willens en wetens mensen met hiv-besmet bloed hebben geïnjecteerd waartoe de slachtoffers eerst werden gedrogeerd met ghb.

 

In het laatste woord betuigden de verdachten spijt. Hans J. (eis 15 jaar) zei dat hij bereid is met slachtoffers in gesprek te gaan als die nog vragen hebben. Peter M. (tegen wie eveneens 15 jaar is geëist) zei dat hij naïef en roekeloos is geweest, maar dat hij nooit de intentie heeft gehad mensen moedwillig te besmetten. “Ik vind dat een verwerpelijke gedachte,” zei hij. Wim D. (eis 8 jaar) zei te hopen dat de rechtbank de nuance weet te vinden om te komen tot een rechtvaardig oordeel.”

 

 r.z.

 

 

 

8 gedachtes over “HIV PROCES GRONINGEN – dag 5

 1. Mijn moeder zei altijd: de zon komt gratis op. Ik geloof, dat ze daarmee wilde aangeven, dat de drank en pilletjes niet gratis voor de dag komen.
  Stelt u zich voor iemand klopt bij u aan, drinkt uw voorraad drank op, kotst over de vloer, gooit alles leeg en valt in slaap op uw bed. Geeft u hem daarvoor de nekslag?

 2. Rob,

  Deze week heb ik de hele zitting bijgewoond soms in zaal 114 soms in 116 soms 118 waar verbindingen met 114 waren gemaakt. De meeste tijd heb jij op jou vaste plaats rustig de zaak gevolgd. Ik wil er geen doekjes om winden, ” jij bent een goede verslaggever “. Goede journalist, rustig zeer objectief gedetailleerd. Ik heb bewondering, op de manier waarop jij voor ons lezers van het Dagblad van het Noorden verslag doet. Ik zal vaker je weblog gaan bezoeken om stukken te lezen. Ik zal niet zo vaak reageren. Niet slijmerig zo ben ik niet, eerlijk oprecht, prima stukken hier en in het dagblad, dank daarvoor.

  Alex

 3. Het Openbaar Ministerie heeft bij monde van Marchel Wolters zaak officier van Justitie, de homo gemeenschap grote schade berokkend. Wat gaande was, ook steeds duidelijker werd, was dat het ook voor het COC of preventie medewerkers GG GD of straathoekwerkers steeds moeilijker werd om door te dringen tot de kern van de groepen waar het hier omgaat. Veel mensen zijn kopschuw geworden. Komen niet meer uit voor hun geaardheid. Homoseksualiteit is opnieuw een taboe geworden. Veel homoseksuele mannen zijn ineens biseksueel. Stappen in het huwelijksbootje. Maar in het geniep zoeken ze contacten binnen de homowereld. Het tot de orde roepen of doen stoppen van gevaarlijke of kwalijke praktijken kon en kan anders, beter, effectiever. De zogenaamde daders hadden doordrongen kunnen worden dat dit grensverleggende gedrag niet door de beugel kon. Heimelijk afspreken via internet het organiseren van feesten; Bear, Fisting, Glory, darkroom met gebruik van XTC, cocaïne, poppers, GHB, grote hoeveelheden drank, wat al veel langer gaande was. Uitgaansgelegenheden waar naast de dansvloer het een stapje is naar de darkroom gevaar een drempel breed is. Overal in het geniep ontmoetten mannen elkaar, hebben onveilige seks.

  Door angst voor discriminatie, stigmatisering, maar nu ook voor de Groninger hiv zaak, zal het nog moeilijker worden om deze groepen te benaderen. Het zal nog heimelijker gebeuren. Wegkappen van bossages, maakt het waarschijnlijker dat mensen nog meer via internet contacten gaan leggen. Ook de internet prostitutie is de laatste jaren enorm toegenomen. Ook daar hebben hulpverleners geen zicht op.

  Hulpverleners die graag willen weten wat er gebeurd zijn angstig dat ze al snel de wet zullen overtreden. Komen op normale manieren niet in contact met hun doelgroep om hulp te kunnen bieden. Zoals voorlichting of afstoppen van risicovol gedrag.

  Ik zal ze geen slachtoffers noemen, maar deelnemers die nu nog hulp, steun krijgen, als groep bij elkaar zijn. Die zullen straks bestand moeten zijn tegen heel veel negatieve reacties. Ook vanuit de homowereld is er erg veel kritiek. Zo naïef is echt niemand. De homowereld is werkelijk een keiharde wereld. Je kan de buitenwereld een rad voor ogen draaien, maar binnen de homowereld gaat dat niet op.

  Homoseksuelen hebben een enorme schade opgelopen. Er is door Justitie blijkbaar bewust een zeer negatief beeld opgeroepen. Maar is er wat opgelost. Nee zeker niet. Het zal nog veel moeilijker worden om tot de kern door te dringen. De aanpak is fout geweest van Justitie. Er is niet goed nagedacht. Het lijkt erop dat politie en Justitie kosten wat het koste, wilde scoren. Uiteraard heb ik de hele zaak gevolgd. Maar hoe kun je die heimelijkheid doorbreken als je word geconfronteerd met een Justitie die schopt, trapt, slaat en dreigt dat ook in andere gevallen Justitie hard zal toeslaan. Je had de zogenaamde daders als brug kunnen gebruiken. Immers de psychiater, psycholoog verklaarden die zogenaamde daders niet als zijnde ontoerekeningsvatbaar. Ze hadden mee kunnen helpen om de hele groep in kaart te brengen. Daar gericht preventief beleid op kunnen zetten. Die gene die aangifte deden, zo blijkt ook uit verklaringen, is blijkbaar het topje van de ijsberg. En dat is ook zo. Met een andere strategie van Justitie; niet gericht op vervolging of sanctie, had je preventief veel meer kunnen doen. Dubbelbesmettingen tegengaan, grote gevaar dat een besmette deelnemer losbandiger word. Diegene die dus geen aangifte hebben gedaan, die blijven dat risicovolle gedrag vertonen. Kunnen die het niet meer zoveel schelen om anderen binnen de party wereld te besmetten. Preventie, voorlichting, openheid is het toverwoord geen sanctie. Hoe hard schreeuwen wij niet dat bijvoorbeeld de Marokkaanse gemeenschap zelf hun jeugd tot de orde moeten roepen. Daar helpt blijkbaar sanctie ook niet zogoed.

  En nu nog iets. Met name geloofsgroeperingen roepen al jaren over homoseksualiteit de raarste dingen. Vinden ze in de Groninger hiv zaak nu hun gelijk. Ze zullen het zeker aangrijpen of gebruiken. Is het zoeken naar een knuppel om mee te kunnen slaan van Justitie. Inderdaad een ruim opgestelde dagvaarding. Schimmige of ongefundeerde beweringen. Zieligheid wat er afdruipt. Maar gebrek aan geld voor goede preventie, voorlichting kwam dat niet vooraf aan deze zaak.

 4. Met alle respect, Alex. Maar een officier van justitie verwijten dat hij vervolging inzet, lijkt mij niet gepast.

  Je hele betoog over preventie, voorlichting en openheid is allemaal prima, maar die zaken kun je niet op het bordje leggen van justitie.

  Had Wolters deze zaak moeten laten lopen om hulpverleners zo een betere ingang te geven in de scene? Kom op zeg.

 5. Ik heb nog niemand echt beter zien worden van een lange detentie. Er zijn verschillende wegen die naar Rome leiden. En gelet op het geheel denk ik dat dergelijke feesten nu niet zijn gestopt.

 6. Konterige feesten of niet lijkt me niet het punt. Iedereen zijn plezier ook al is het niet altijd de mijne.
  Hier gaat het er hierom of we de weg naar Rome niet moeten omleiden naar de gevangenis voor degenen die menen te kunnen spelen met het leven van mens of dier(eigen toevoeging), bij wijze van drogerende wilsontnemende stoffen en ziekmakende virussen en wat een zekere lol niet meer kan bieden.
  De mens is geen speeltol.
  Vele wegen leiden naar Rome, maar niet iedere weg leidt naar Rome.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s