Johnny B. uit ’t Zandt

 

't Zandt en omgeving

Johnny B. (20), de vermeende brandstichter van ’t Zandt, staat vandaag voor de rechtbank. Hij wordt verdacht van negen brandstichtingen in ’t Zandt en omgeving en van het versturen van dreig- en poederbrieven.

De definitieve tenlastelegging wordt maandagochtend, vlak voor de aanvang van de zitting, door justitie vrijgegeven.  Twee maanden geleden suggereerde het openbaar ministerie dat aan B. zich moet verantwoorden voor meer dan negen branden. Dit op basis van de inhoud van de brieven die B. vanuit de gevangenis zou hebben verstuurd naar onder meer de regionale media. Op een aantal van die brieven is zijn DNA aangetroffen.

In ’t Zandt en omgeving werden eind 2007 meer dan twintig branden gesticht.

Johnny B. heeft tot nu toe steeds stellig ontkend iets met de branden te maken te hebben.

De branden, voornamelijk in leegstaande schuurtjes, zorgden voor veel onrust in ’t Zandt. De politie deed uiteindelijk een beroep op het leger om de brandstichter te pakken. In december vorig jaar werd B. in Groningen gearresteerd. In september kwam hij op last van de rechtbank en tot groot ongenoegen van het openbaar ministerie op vrije voeten.

Het proces gaat de hele dag duren. In de loop van de middag, zo is de verwachting, zal de officier van justitie een eis formuleren.

Ik zal de ontwikkelingen tijdens het proces melden, hier en op de site van mijn krant, www.dvhn.nl

r.z.

UPDATE 13.20 UUR

 
Johnny B. strijdlustig in de rechtszaal
 
Het strafproces tegen Johnny B. (20) is rond half een vanmiddag tijdelijk onderbroken. B. bekende vanochtend een van de feiten: het in bezit hebben van 28 kilo illegaal vuurwerk.
Alle andere zaken, vier brandstichtingen en vijf pogingen daartoe en het versturen van poederbrieven (met poedersuiker) ontkende hij met grote stelligheid.
 
Johnny B.maakt een strijdlustige indruk. De rechters verbaasden zich over de grote dossierkenis van B.
 
Eerder had hij bij de politie verklaard tijdens de ziting met een klapper te komen, zodat hij de rechtbank fluitend zou kunnen verlaten. Vanochtend herhaalde hij dat, maar ‘de klapper’ is er nog niet geweest.
 
Wel heeft de rechtbank de politie opdracht te geven een blauwe broek in de zittingszaal te tonen. In die broek zou papier zijn gevonden die ook is gevonden bij een van de branden. De broek zou de politie in de auto van B. hebben aangetroffen. B. stelt echter dat er nooit zo’n broek in zijn auto heeft gelegen.
 
De zitting wordt vanaf half twee voortgezet. In de loop van de middag zal de officier van justitie met een eis komen.
 
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s