Duivels plan

op de website van pr de vries

op de website van pr de vries

Er is iets raars aan de hand.
Peter R. de Vries meldt op zijn site dat hij een duivels plan heeft verijdeld.

Hoe is zondagavond op de televisie te zien.

Het gaat over Reinier S., de man die dit jaar tot 12 jaar cel werd veroordeeld wegens doodslag op zijn partner Gonda.

Gonda kwam, in december 1996, om het leven bij een brand in hun gezamenlijk woning in Hoogezand.

Reinier zou haar eerst hebben vermoord en later de brand hebben gesticht om zo zijn misdaad te verdoezelen.

Heel verhaal.

Reinier S. heeft altijd ontkend, maar de rechtbank gelooft hem niet.

Over een aantal maanden dient de zaak in hoger beroep bij het gerechtshof in Leeuwarden.

Peter R. de Vries gelooft Reinier S. al jaren niet en besteedde daar meerdere uitzendingen aan, inclusief een pr-infiltrant.

Volgens Peter R. de Vries, zo luidt de aankondiging van de aanstaande uitzending, wilde Reinier een ander voor zijn misdaad laten opdraaien. In de gevangenis van Ter Apel zou S. een ingenieus plan hebben uitgedacht.

Op de site van de misdaadverslaggever staat daarover het volgende:

‘S. wil een inmiddels overleden inbreker de schuld van de moord op zijn vrouw in de schoenen schuiven en roept daarvoor de hulp in van een medegevangene. Die belooft hij een fors bedrag voor de bekentenis dat hij en zijn (nu dode) maat bij hun inbraak werden gestoord door Gonda Smit. Deze maat vermoordde haar, zonder dat hij dat kon verhinderen.
Reinier Smit voorziet zijn medegevangene van allerlei specifieke details die alleen iemand kan weten die bij de moord was. Dit om de politie te overtuigen van de echtheid van de verzonnen bekentenis.

De medegevangene speelt het spel aanvankelijk mee, maar niet tot het einde: want hij waarschuwt Peter R. de Vries.

Raar verhaal, maar niet nieuw.

Vorige maand, op 20 november, was ik bij het gerechtshof in Leeuwarden waar een regiezitting plaatshad inzake Reinier S. Tijdens die zitting werd door de officier van justitie gesproken over de bekentenis van de medegedetineerde.

Naar aanleiding van die zitting schreef ik, op 21 november, het volgende artikel in Dagblad van het Noorden:

Bekentenis gevangene over moord op Gonda op video

groningen – Een gedetineerde in de gevangenis De Grittenborg in Hoogeveen heeft tegenover de politie verklaard dat hij samen met een ander Gonda tijdens een inbraak heeft vermoord. De politie heeft de bekentenis opgenomen op video. De man, de 34-jarige B.D. uit Groningen, heeft zijn bekennende verklaring ook ondertekend. Justitie hecht evenwel geen waarde aan de bekentenis.

D. is een medegedetineerde van Reinier S. D. zou 3500 euro in het vooruitzicht zijn gesteld als hij zou bekennen dat Gonda in zijn bijzijn is vermoord. Een dergelijke bekentenis zou S. vrijpleiten. “Maar S. is vastgelopen in zijn eigen modderpoel”, zo zei justitie. Justitie ziet het als een poging van Reinier S. om het gerechtshof te misleiden om zo zijn vrijheid terug te krijgen. De agenten die de man verhoorden, hebben hem aangeraden zijn verhaal te vertellen aan misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die eerder veel aandacht aan de zaak van S. heeft besteed.

Het is een merkwaardige zaak, zegt Erik de Mare, de advocaat van S. “Opmerkelijk is dat de man wel veel details over de zaak wist te vertellen.”  De Mare vermoedt dat justitie de kwestie wil gebruiken om aan te tonen dat Reinier S. een leugenachtig persoon is.

Heel raar.

Rob Zijlstra

uitzending: zondagavond, half tien (SBS6).

update – 19 december 2008 – luie journalisten

Luie journalisten van de Groninger Internet Courant (GIC) schrijven een televisie-aankondiging over en noemen dat dan nieuws.

update20 november 2008 – na de uitzending

Uitzending bekeken en geconstateerd dat de tekst op de website van Peter R. de Vries is aangepast, in die zin dat er wel een duivels plan is verijdeld, maar niet door de misdaadverslaggever. Blijft over: een raar verhaal dat niet in het voordeel uitpakt van Reinier S.

De komende maanden worden op verzoek van de verdediging en op het gezag van het gerechtshof 16 getuigen opnieuw gehoord. De rechtszaak in hoger beroep dient over enkele maanden.

Een gedachte over “Duivels plan

  1. Wellicht heeft Peter de Vries de Ganzevoortsingel weer aangedaan om iemand in de nabijheid van S te krijgen. Wat ze allemaal in de bajes niet af lullen of proberen om eruit te komen wil je niet weten. Je kan er boeken over vol schrijven. Justitie is niet achterlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s