Capitool (5)

 

Vrouwe Justitia

 

De drugszaak Capitool blijft verwonderen.

Op de derde procesdag – maandag – werd opnieuw duidelijk hoe serieus de handel in het witte woonpand aan de Kerkstraat in Hoogezand was.

Vanwege gedoe in China was er in de Kerkstraat een gebrek aan speed.

En een gebrek in de Kerkstraat betekende dat er een gebrek aan speed was in heel Noord-Nederland, zo valt te beluisteren.

 

Voor hoofdverdachte Loek B. betekende de schaarste wel eventjes alle hands aan dek, maar verder niet al te grote problemen.

Want aan hands had hij geen gebrek.

Zijn vrienden en vriendinnen werkten graag en gratis voor hem.

Zij reden stad en land af op zoek naar kilo’s harddrugs.

In ruil voor grammetjes.

 

Ook het feit dat zijn belangrijkste koerier Ger was uitgeschakeld door dat auto-ongeluk met duizend xtc-pillen, leverde niet al te veel problemen op.

Want daar was ineens Diana (43).

 

Ze zegt tegen de rechters: ‘Loek was een aardige man, aardig voor mij.

Je kon bij hem gratis lijntjes cocaïne snuiven. Ik vond dat ik iets voor hem terug moest doen.’

Ze bood zichzelf aan.

Zegt: ‘Loek heeft mij nooit gedwongen.’

Op zijn advies kocht ze een prepaid telefoon omdat Loek zei dat dat veiliger was en reed een paar keer met een kilo of wat op en neer.

 

Maar Diana verkocht vooral.

Aan collega’s.

Op het werk vormden ze een hecht clubje.

Ze vonden elkaar niet alleen in de arbeid, maar deelden ook de liefhebberij voor xtc en speed en misschien ook wel voor cocaïne.

Voor pilletjes – ufo’s en Amsterdammertjes –  betaalden ze in het partycircuit wel vijf euro.

Diana zei, psst, ik kan ze voor twee euro krijgen.

Deal, zeiden de gevangenenbewakende collega’s in Veenhuizen.

 

Rechters vragen aan Diana of ze het niet een beetje raar vond.

Beetje raar dat ze als professional te maken had met mensen die zaten opgesloten in verband met drugs, terwijl zij zich daar in haar vrije tijd ook mee bezighield.

 

Haar antwoord is een van de meest wonderlijke antwoorden die ik ooit in de rechtszaal heb gehoord.

Diana’s wonderlijke antwoord: ‘Ik heb nooit zo goed nagedacht over die dingen.’

De officier van justitie mompelde iets van ‘onthutsend.’

 

Diana is wel eerlijk.

Zegt: ‘Ik had wel het gevoel in een rare wereld te zijn terechtgekomen. En ik vond het ook spannend, die onderwereld.’

 

In dat onderwereldje noemden ze haar Vrouwe Justitia.

Omdat ze bij justitie werkte natuurlijk, maar ook omdat ze gewoon in haar gevangenisbewaardersuniform naar het witte drugspand ging om inkopen te doen.

Haar Lieve Loek zei dan wel eens: ‘Jij spoort niet.’

 

De officier van justitie eiste een werkstraf van 180 uur en een gevangenisstraf van 163 dagen waarvan 120 voorwaardelijk.

Diana had 43 dagen in voorarrest gezeten.

Dat had ze de hel op aarde gevonden.

Daarnaast eiste justitie een serie bijzondere voorwaarden: ze mag geen drugs gebruiken, geen contact hebben met mensen die dat wel doen en ze mag geen mensen opzoeken die actief zijn in het partycircuit, ook niet via het internet.

Allemaal op straffe van die 120 dagen.

 

Rob Zijlstra

 

 

Ook in deze zaak doet de rechtbank op 9 april uitspraak.

Donderdag staan in de zaak Capitool opnieuw vijf verdachten terecht voor de meervoudige strafkamer van de Groninger rechtbank.

 

 

13 gedachtes over “Capitool (5)

 1. Ik moet zeggen dat ik Dianas antwoord ergens wel begrijp. Misschien voelt (gematigd?) drugsgebruik niet als criminaliteit, itt stelen of iemand een dreun verkopen. En een vriendendienst evenmin.

  Als je haar nu zou vragen om het hele geval eens te bekijken zoals het op papier staat zal haar antwoord misschien anders zijn. Maar gevangenisbewaarders zijn ook maar mensen 🙂

 2. Ik val van de ene verbazing in de andere in deze zaak! Zeker wat strafmaat van Justitie betreft. Uiteraard waar je mee omgaat, daarmee kun je besmet worden. Gelukkig zijn ze in deze kredietcrisis op tijd gestopt. De clientèle hadden wellicht in deze economische barre tijden ook al die pillen, grammen niet meer kunnen afnemen met de beursval. Wellicht had Diana in haar uniform de hele sieraden collectie van Diamond Point wel in haar tasje. Thuis op het hangertjes in de kast prachtige damesmode van Just B, Julien le Roy, Vanilia, Sandwich, Scarva, Inwear, Dept. Behangen met Dianmond Point modieus gekleed ontving ze daar dan haar clientèle om goede sier te maken. Goed netwerken blijkbaar zodat bij ontdekking van de handel de straffen meevallen. Ik ken vele kleine stakkers die nu achter de deuren zitten die minder mazzel hebben gehad in hun leven. Ik val niet snel van mijn stoel. Maar hier lijkt Justitie wel de barmhartige zelf in het uitdelen. Als dit het voorbeeld voor de toekomst is, dan is legaliseren van chemische en harddrugs ” op komst ‘.

 3. Ik ben net zo verbaast als Rob Zijlstra blijkbaar in zijn eerste zin. Gisteren werd ik benaderd dat ik niet zo openlijk mijn verbazing zou moeten uitspreken. Rob word blijkbaar goed gelezen. Terecht uiteraard. Nu moet ik zeggen in vijfentwintig jaren begeleiden opvangen van jonge criminelen vroegtijdige schoolverlaters kwam het veel te vaak voor dat Justitie spelbreker was. Nadat de jongeren waren gearresteerd en weer op vrije voeten kwamen kwam de reclassering vrijwillige hulpverleners in beeld zo’n knaap op de rails te zetten. Opvangen structuur bieden, terug naar school. Als je dan maanden keihard had geknokt op iemand op de rails te krijgen dan volgde de rechtszaak. In een rapportage schreef je al je inspanningen, maar Justitie had daar geen enkele boodschap aan. Jammer dan maar die schoolopleiding onderbreken voor het ondergaan van een straf. Je kon in de schaarse opvang niet voor weken of maanden die plaats vrijhouden dus diegene die korte of langere straffen moest ondergaan was dat ook zijn thuis kwijt. Het maakte Justitie allemaal niks uit. Maar de tijden veranderden. Gisteren kreeg ik ingefluisterd ” jij moet toch weten hoe dat nu gaat’. Mensen die bij het gevangeniswezen werken, werken ook voor het CID. Voor wat hoort wat. Met de bedreiging van Officier Koos Plooi inzet van een Belgische undercover in de Bijlmer bajes ‘, sla ik niet snel achterover. Kan me ook wat voorstellen hoe men het Capitool heeft ontmanteld. Infiltratie methodieken, vooraf gemaakte afspraken. Het is vandaag de dag wat anders dan een afkickende draaideur junk, babbelend uit eigen beweging, uit te horen. Verschillende maten worden nu wel heel duidelijk beschreven. Opsporing vervolging vandaag de dag snapt de burger het nog?

 4. DIANA,
  Wat duidelijkheid, van mijn kant. Ik vraag hier niet om begrip, maar wel om eerlijkheid. Aangezien, het artikel over mij niet echt klopt. Er wordt over mij geschreven, dat als ik bij Louk was een lijntje cocaine nam. Als ik al wat gebruikte, dan was dit speed. Zo staat er: dat ik vooral aan collega ’s verkocht. Ik heb inderdaad 5 keer wat verkocht, en dit alleen aan 3 collega ‘s. En verder niemand. En niet uit eigen belang, zelfs mijn eerste en enige rit naar het westen van het land deed ik voor niks. Dit was dus ook meteen de laatste rit, en ik werd aangehouden door de politie met de 5 kilo speed op de achterbank. Na 43 dagen hechtenis, heb ik tot afgelopen 2 febr 2009 door gebracht in de psychiatrie ( gesloten afdelingen ). Mijn aandoening volgens de artsen: bi-polaire stoonis en borderline. Zoals Louk al zei: je spoort niet !!

 5. Nou sporen niet? Omdat ze drugs gebruiken? En drank dan?! is dat geen drugs? Dan zullen een heleboel mensen niet sporen dus. Het ging hier niet alleen om mensen die altijd gebruikten, maar vaak alleen in de weekenden, normale mensen met werk en/of gezinnen die dan in het weekend lekker los gingen. Zoals er mensen zijn die niet met drank om kunnen gaan, zijn er ook mensen die niet met drugs om kunnen gaan. Niet elke gebruiker is een junk.
  Nou diana, ben blij voor je dat het hierbij is gebleven.

 6. bij deze peter, ik denk dat jij geen vrienden hebt die ooit iets met drugs te maken hebben gehad want anders zou jij ook niet zo in hokjes denken.
  jij kent ons niet…
  en wij willen jou niet kennen….he diana ???

 7. @ Diana,

  In het weekend komen er erg veel dodelijke ongelukkig voor. Ook eenzijdige ongelukken. Een veroorzaakt jeugdige automobilisten onder invloed van drank en drugs, die het weekend vierden. Er vallen jaarlijks vele doden. Jouw kilo’s zoals je aangeeft 5 kilo, omgezet in grammen verstrekt aan vele jongeren. Opname in een Psychiatrische is niet vergelijkbaar met het lijkenhuis waar jonge mensen terechtkomen door verkeert druggebruik. Afgezien van agressie; onder invloed dodelijke steekpartijen. Voorafgaande drugshandel. Verkoop die onze samenleving zorgen baren. Niet bij nagedacht dat vanaf de geboorte consultatie bureaus / scholing de samenleving erg veel belastinggeld stopt in het laten opgroeien van jongeren. Het aanscherpen van wetgeving minimale bureaucratische regels veel vrijheden waar verstorend is; ‘ misbruik van drugs. Als dat nu alcohol of chemische drugs zijn, dat maakt niet zoveel verschil. Verharding van de samenleving, egoïsme financieel gewin, onverdraagzaamheid, een gevolg van. Waaraan je hebt meegedaan / actief meegewerkt. Een juiste straf zou voor jou kunnen zijn in gesprek te gaan met ouders nabestaanden die een dierbare hebben verloren als gevolg van druggebruik.

 8. @Greet

  Een zititng duurt zeker twee uur tot een hele ochtend of middag. Het is voor mij niet te doen om alle achttien zaken bij te wonen. Van de zeventien zaken tot nu toe, heb ik er twaalf gevolgd. Dat je er een paar mist kan dus kloppen.

  gr. rob z.

 9. Diana, bi-polaire stoornis=de werking van drugs!
  Up als de dope gaat werken-Down als de dope weer uitwerkt.
  Ook borderline is geen scherm om achter te kunnen schuilen.
  Je vraagt om eerlijkheid-Je bied leugens.
  In werkelijk elke regel staat er 1.
  Het is duidelijk dat de gangen van justitie soms wat aan de duistere kant is.
  Maar die van psychiatrie moet wel pikke donker zijn.

  Ik zou graag willen weten hoe het komt dat je weer los bent.
  En in vrijheid over straat loopt op zoek naarDiana,
  Cocaine.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s