Veendam

kindermishandeling2

 

De gruwelijkheden zijn al besproken.

De vorige keer, in januari.

Nu gaat het over de persoonlijke omstandigheden van de twee verdachten en die zijn niet best.

Pieter zegt dat hij wel geholpen wil worden aan zijn impulsiviteit. Harmke zegt bijna niks.

Tijdens de zitting in januari was al duidelijk geworden dat stiefvader Pieter (39) en moeder Harmke (34) zieke en gestoorde mensen zijn. En daarmee ook verminderd toerekeningsvatbaar.

 

Om de samenleving – dat bent u – in de toekomst nog meer narigheid te besparen, worden zieke mensen niet alleen opgesloten, maar als het even kan ook behandeld. De deskundigen adviseerden een tbs met voorwaarden. Dan wordt een ziek iemand onder allerlei voorwaarden buiten een kliniek behandeld. Komt hij (en zij ook) de voorwaarden niet na, dan wordt de behandeling doorgaans, na tussenkomst van rechters, in een kliniek voortgezet.

 

Dan is het een gewone tbs.

Bij die voorwaarden hoort een rapport.

Twee in dit geval.

In de rapporten staat dat geen hulpverlener het ziet zitten met Pieter en/of met Harmke.

Pieter: ‘Dikke pech.’

Harmke: ‘Ik heb de scheiding aangevraagd.’

In januari hadden de rechters indringend gevraagd naar het waarom, waarom ze het hadden gedaan.

Pieter had toen geantwoord dat ze – dochter Saskia – problemen veroorzaakte. En dat hij veel spijt heeft.

Harmke had daarna gezegd dat ze zielsveel van haar – van haar dochter – houdt. En dat zij ook spijt heeft.

 

Saskia heeft de rechtbank laten weten dat ze Pieter nooit, maar dan ook nooit weer wil zien. Haar moeder, heel misschien, ooit eens. Het gaat niet goed met haar, zegt de officier van justitie.

 

Ik kijk naar Pieter en Harmke die geen moment naar elkaar kijken. Ik zie dat zij haar haar heeft gewassen en dat hij zijn baard heeft laten staan. Ik denk niet dat het zal helpen.

In januari had ik hen slechte mensen genoemd. Dat had ik boven het verhaal gezet dat ik over hen schreef.

Wat anders kon ik doen?

 

De officier van justitie zegt dat er wel degelijk gesproken kan worden van een poging tot moord.

Ze – Saskia – had kunnen stikken en anders wel na 41 minuten kunnen bevriezen.

En ze hadden het in rustig overleg gedaan.

En met opzet.

Een keer hadden ze een zware doos vol gereedschap op diepvrieskist gezet zodat Saskia er zelf niet uit kon komen.

Een keer waren ze ook vergeten dat ze haar in de vrieskist hadden gestopt. Moeder Harmke had haar dochter er op het nippertje uitgehaald. Als de advocaat straks gaat vertellen dat er dus sprake is van vrijwillige terugtred, dan is dat dus niet zo, zegt de officier.

De stroom mocht dan niet dodelijk zijn geweest, juridisch gezien levert het wel een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel op. Met voorbedachten raad. Helemaal omdat ze haar een keer hadden vastgebonden op een tafel en water over haar hadden gesprenkeld opdat de 220 volt beter zou geleiden.

Hier kan, zegt de officier van justitie, niet gezegd worden, mocht de advocaat dat straks gaan zeggen, dat er sprake is van psychische overmacht.

Pieter zette Saskia onder stroom en als de (automatische) stoppen dan doorsloegen dan drukte Harmke weer op het knopje zodat ze door konden gaan met de martelingen. En Harmke deed dat niet, mocht de advocaat dat willen beweren, omdat ze panisch was, o zo bang voor Pieter.

Want dat was ze niet.

 

Over het kokende water – en thee – dat ze over de schouders van Saskia gooiden worden weinig worden vuilgemaakt.

De officier van justitie zegt dat er ook akelige dingen zijn gebeurd die niet in de tenlastelegging staan, maar die ze toch wel even gezegd wil hebben.

Dat er in het huis verrotte fetakaas lag waar vliegen op afkwamen.

Vliegen die Saskia dan moest opeten.

En dat ze Spaanse pepers voor haar kochten. Dat Saskia daarvan moest kotsen. Wat ze dan ook weer moest opeten. Zo ook haar ontlasting als ze dagenlang zat opgesloten in haar slaaphok.

 

De officier zegt samenvattend dat er sprake moet zijn geweest van een mensonterende toestand, ja, beestachtig, dat het daar in die woning in Veendam de hel op aarde voor de 14-jarige Saskia was.

Dat forse gevangenisstraffen passend en geboden zijn.

Advocaat Duco Keuning zegt dat Pieter zich nu niet meer kan voorstellen dat hij dit alles heeft gedaan.

Zo bizar.

 

Maar dat het toch ook bizar is dat het zo ver heeft kunnen komen. Vooral omdat er sprake was van een en al hulpverlening rond dit gezin.

Dat de hulpverlening in een evaluatie had geconcludeerd dat er aan hun adres – de hulpverlening – geen verwijten kunnen worden gemaakt.

En dat je daar – zegt Keuning – ook anders over kunt denken.

Keuning vraagt de rechtbank nog geen oordeel uit te spreken, maar om Pieter ter observatie op te laten nemen in het Pieter Baancentrum. En dat we – de rechters – daarna altijd weer verder kunnen kijken.

De advocaat van Harmke zegt dat er sprake is van psychische overmacht en als het dat niet is, dat hij het dan ook niet meer weet.

‘Harmke was een weerloos instrument.’

De officier van justitie eist tegen beide de maatregel tbs en daarnaast vijf jaar celstraf voor de slechte stiefvader en twee jaar cel voor de slechte moeder.

 

© Rob Zijlstra

 

UPDATE – 4 MEI 2009 – UITSPRAKEN

De rechtbank heeft  Pieter veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar en tbs met dwangverpleging.  De eis doet geen recht aan de ernst van de feiten, aldus de rechtbank.

Alles wat aan de stiefvader ten laste is gelegd,  acht de rechtbank ook bewezen.

Ook de eis tegen moeder Harmke is in de ogen van de rechtbank te laag. Het vonnis: tbs  en 42 maanden celstraf.

Er moet in deze zaak, zo oordeelt de rechtbank,  meer gewicht worden gegeven aan de vergelding.

 

UPDATE – 23 april 2010 – uitspraken in hoger beroep

Het hof heeft de 40-jarige stiefvader veroordeeld tot 5 jaar en tbs met dwangverpleging. Dat is twee jaar minder dan het oordeel van de rechtbank. Die vond 5 jaar te weinig. De moeder is in hoger beroep conform de eis veroordeeld: 42 maanden en tbs met dwangverpleging.

18 gedachtes over “Veendam

 1. Laat ik beginnen met te zeggen dat deze mensen sadisten zijn. Naar mijn mening is voor sadisten geen plaats in onze maatschappij, het is een ziekte die niet bestreden kan worden.

  Voor wat betreft de tenlastelegging: waarom niet meerdere keren poging tot doodslag? Poging tot doodslag ligt er volgens mij dik bovenop: zo’n meisje in een diepvriezer leggen, met een gereedschapskist erboven op, het stumper onder stroom zetten….
  In mijn beleving betekent poging tot doodslag dat je iemand iets aandoet waarvan aannemelijk is dat het tot de dood zou kunnen lijden. Het lijkt me dat iemand diepvriezen of blootstellen aan 220 volt tot de dood zou kunnen lijden: poging tot doodslag dus, meervoudig.

  Gezien het sadistische gedrag van de moeder en stiefvader, is de maximale straf voor poging tot doodslag volgens mij alleszins aanwezig, en daarbij een tbs-maatregel om te voorkomen dat moeder en stiefvader zich ooit weer zullen verliezen in hun sadistische verlangens.

  Dat is maatschappelijk en esthetisch vereist, vind ik. Bovendien zou het het slachtoffer, de veertienjarige Saskia, kunnen sterken om haar leven weer op te pakken.

 2. Niets met recht te maken; ik denk aan dat meisje. Haast onmogelijk dat zij nog een normaal en gelukkig leven zou kunnen voeren. Kinderen nemen als ze klein zijn aan dat wat hun ouders doen of zeggen absoluut waar is. Als je nooit anders hebt meegemaakt dan wat zij heeft meegemaakt kan er geen spat van je eigenwaarde over zijn. Heb echt met haar te doen.

 3. Wat de moeder betreft, die verdient als bijkomende straf?, dat ze nooit meer haar dochter ziet.
  Ze is geen moeder, ze is nog erger dan die meneer van haar.

 4. opsluiten in de gevangenpoort in Den haag ik zal wel ze daar
  op het rechte pad brengen,en ze laten voelen wat het is om gemarteld te worden

 5. Dit doen beesten nog niet eens!!!!!
  Nooit meer loslaten die mensen,als ze dit al doen met hun dochter wat doen ze dan met vreemde???
  Gevaar voor de samenleving!!!!
  Hebben het leven van hun dochter vergoed verpest.

 6. Mijn hart gaat uit naar dat meisje. Vreselijk wat zij heeft meegemaakt. Ik heb zelf een dochter van veertien en mijn maag draait om, als ik bedenk dat iemand haar in de vriezer zou stoppen of onder stroom zou zetten. Deze mensen zijn ziek, heel erg ziek.
  Hopelijk komt dit meisje vanaf nu heel veel goede mensen tegen in haar leven, zodat ze, heel misschien, een beetje vertrouwen kan terugwinnen. Het lijkt me haast onmogelijk, maar toch, ik wil geloven dat er nog een gelukkige toekomst voor haar is weggelegd.

 7. Een beestachtige manier van handelen vraagt om een gelijke dan wel passende reactie.

  Ondersteboven aan beide voeten ophangen aan de hoogste boom en gewoon weg laten teren (lees rotten) deze beesten

 8. mensen waar zijn wij in nederland eigenlijk mee bezig???? Hoe kan het dat deze mensen een zo`n lage straf wordt voorgelegd??? Indien iemand een aanslag tegen de koningin uitvoerd wordt meteen over 30 jaar gevangenisstraf gesproken, terwijl deze twee “beesten” in mijn ogen niet minder ergere dingen hebben gedaan. Indien een moeder stelselmatig haar eigen kind op deze gruwelijke manier laat zien wat “houden van” betekend is naar mijn mening iedere vorm van recht verspeeld. Als we zulke mensen niet levenslang geven, welk signaal geven we dan af naar onze kinderen?? Overal in de samenleving worden mensen erop geattendeerd om om zich heen te kijken en kindermisbruik (annoniem) meteen te melden. Als dit dan de straffen zijn die deze mensen krijgen bevorderd dat niet de oplettendheid van de burgers. Mensen zullen onverschillig raken omdat zulke personen toch niet of niet lang worden opgesloten. Dit signaal kan en mag niet worden afgegeven in onze maatschappij

  Sandra

 9. verschrikkelijk wat de arme meid heeft moeten doorstaan.

  voor mensen als die pieter en harmke zouden ze de koolenmijnen in limburg weer moeten openen, naar beneden sturen met een pikhouweel en nooit geen daglicht meer laten zien

  ronnie

 10. Het is gelukkig voor beide daders zo dat ze voor nederlandse maatstaven a. een forse gevangenisstraf opgelegd hebben gekregen en b. door de tbs-maatregel in het ergste geval nooit meer in de maatschappij terecht komen.
  Kan me niet voorstellen dat die twee ooit psychisch weer in het gareel kunnen worden gebracht.

 11. Pingback: CRIMEWATCH groningen « de PERSKAMER

 12. goeie dag…
  ik heb bij haar op de lagere school in de klas gezeten daar bedoel ik die moeder mee,
  en ja ze was toen al een een gestoorde meisje,ik weet nog heel goed dat ik daar zat en zomaar ineens gooide ze een schoolbankje door de klas en vloog ze ons aan dus mij..maar uit zelfverdediging heb ik terug geslagen maar een klap maar toen zag ik al dat ze gestoord was…maar later in die tijd kwam ze ook nog op de verkeerde pad wat al helemaal erg voor haar werd dat was de drugs wereld…voor die jongens was ze een makkelijk prooi wand ze was labiel maar ik kan wel een ding hier over zeggen dat ze niet bang was voor pieter dus dat is gelogen van haar ze wist wat ze donders goed deed..haar dochter kon ik niet zo goed maar later kwam ze met mijn dochter thuis die heeft me alles gezegt ik heb haar gelijk de waarheid verteld hoe haar moeder was…ikk kan haar echte vader ook wel die is wel goed….maar die pieter zoals jullie die noemen is ook een klootzak ,maar die vrouw wist wel wat ze deden dat wou ik effe kwijt sorry voor mijn typfouten…..grotjes marcel ik hoop dat ze nooid meet onder die tbs uit komt ze hoord opgesloten zitten ze is gestoord groetjes van marcel uit veendam ik ben 36 jaar dus dit is de waarheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s