Criminelen

Gelukkig verscheen halverwege de dag ook nog een gewone crimineel voor de rechtbank. Gewoon een gewone dief die voor geld uit stelen gaat als de duisternis is gevallen.

Uit woningen, scholen, het zwembad van Stadskanaal, brugwachtershuisjes, voetbalkantines, uit het kluisje van de autowasstraat, bij een vriend in Oldehove van wie de ouders op vakantie waren, uit het spoorwegmuseum.

Hemmo draaide er ook niet om heen.  Hij gaf eerlijk toe wat ‘ie had geflikt en ontkende op geloofwaardige wijze wat hij niet had gedaan.

Het is niet dat Hemmo een lintje heeft verdiend, want je zult hem maar over de vloer krijgen.  Al een jaar of vier, vijf verdwijnen spullen daar waar Hemmo opduikt.

Maar hij wil nu, zoals zo veel gewone criminelen die in de rechtszaal verschijnen, een ander leven.  Hij wil een huis, een boom, een beest en met vast en zeker een lieve vrouw.

 

Ben en Bennie hadden lieve vrouwen.

Bennie was zelfs eens gelukkig getrouwd.

Ben hield van zijn mooie Angela, met haar lange zwarte haren.

Ze leefden er beide ook goed van.

Bennie had een mooi huis in Haren en een eigen bedrijf met winst.

En Ben had een tijdje als lid van een criminele organisatie in harddrugs gedaan en van de opbrengsten konden hij en zijn Angela leuke dingen doen.

 

Maar zoals dat hier en daar gaat, ging het soms mis met de liefde.  Goed mis.

Bij Bennie was het zo goed mis gegaan dat hij in februari van dit jaar door de rechtbank werd veroordeeld wegens onder meer stalking van zijn ex-liefde. Hij kreeg toen 315 dagen celstraf waarvan 240 dagen (acht maanden) voorwaardelijk en een taakstraf van tachtig uur. Dat zou ‘m leren.

 

Bij Ben ging het zo goed mis dat hij nu al een jaar bij wijze van voorarrest in de gevangenis zit.

 

Ben en Bennie hebben verder niet veel gemeen. Ze zaten donderdag, de een ’s ochtends, de ander ’s middags, op dezelfde stoel in dezelfde zittingszaal – 14 – en beide werden juridisch bijgestaan door de Amsterdamse advocaat Peter Plasman.

 

Bennie zat er nu alweer omdat hij daags na de uitspraak in februari gewoon door was gegaan.

Zo stuurde hij weer akelige mailtjes naar collega’s van zijn ex.  Ditmaal maakte hij ook een profiel aan op Hyves met daarop schunnigheden over haar. En omdat hij de kinderen niet mag zien, maar wel graag wil, was er een confrontatie bij de manege die hij dreigde in de brand te steken.

 

De rechters uitten hun teleurstelling.  Hadden ze in februari verdorie een mooi vonnis geschreven in de hoop dat, en nu dit. Bennie beaamde dit en dat.  Maar hij zei dat hij boos was, boos is en nog een hele tijd boos zal blijven.

Zei dat hij net als die man in Apeldoorn 38 jaar is en ook alles kwijt. En dat iemand die alles kwijt is, tot alles in staat is.

De rechters reageerden met gefronste wenkbrauwen.

Wat een gekke opmerking maakt u ineens, zei een van de rechters.

Plasman zou later zeggen dat Bennie soms een ongeleid projectiel is, maar dat hij bedoelde dat hij, juist hij, niet tot alles in staat zal zijn.

 

Bennie hoorde uiteindelijk 159 dagen celstraf eisen waarvan ditmaal 120 voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur vanwege de vorige keer.

Om zijn enkel zit al een bandje.

 

Ook Ben – hij is 39 – is een heel gedoe. Zijn Angela wilde na acht jaar niet verder.

En hoewel Angela maar een van zijn vrouwen is, zat hem dat niet lekker.  Dus toen Angela nog wat spullen kwam ophalen, greep hij haar vast, ging op haar zitten en knipte eerst haar lange donkere haren met een botte schaar af.

Toen haar nagels.  Een worsteling met een mes leidde tot vier doorgesneden pezen in haar vingers.  Hij wilde haar toen wel naar het ziekenhuis brengen, maar dan moest zij hem eerst oraal bevredigen.

Daar maakte hij met zijn Samsung-telefoon een filmpje van.  Zo kon hij haar ook later nog vaker vernederen.

 

Ben had dit alles al een jaar lang ontkend.  Maar Plasman – sinds vorige week zijn advocaat – sprak 25 minuten met hem en zei dat hij moest ophouden met dat ontkennen. Want als je eigen advocaat je al niet gelooft, wie dan wel? Dat had Plasman gezegd en zo kwam het dat Ben tot verrassing van de officier van justitie ineens met een bekentenis kwam.

De officier van justitie zei vervolgens dat ze de moordpoging niet kan bewijzen, maar de rest mede dankzij de bekentenis nu wel.  Goed voor een eis van drie jaar cel. Veel te veel vond Plasman weer, want Ben is geen geweldenaar.  Hij is een man die gewoon zijn verbroken relatie niet kan accepteren.

Relationeel geweld komt wel vaker voor, zei Plasman nog.

Ik dacht, wat een sneu gedoe eigenlijk, twee van die grote mannen die door de liefde uiteindelijk eindigen bij de strafrechters, met 32 nieuwsgierige studenten op de tribune en dan ook nog een stuk in de krant.

Het was daarom dat ik schreef dat er gelukkig ook nog gewone criminelen voor de rechter verschijnen.

Hemmo zei dat hij wel wat hulp kan gebruiken om het inbreken te laten.  De eis van twaalf maanden celstraf waarvan vier voorwaardelijk leek hem redelijk.  En als hij straks vrijkomt, wil graag ict’er worden. 

Of metselaar.

 

Rob Zijlstra

2 gedachtes over “Criminelen

  1. Wat een rare conclusie: ‘twee van die grote mannen die door de liefde uiteindelijk eindigen bij de strafrechters’.

    Die mannen eindigen bij de rechter door hun psychische stoornis, niet door de liefde. Met liefde heeft dit gedrag niets te maken.

  2. Rob beschreef heel goed: aanleiding, verlaten liefde, verwerking en psychische problematiek waarin ze raakten. Hoe mensen in die situatie kunnen komen. Wat Rob ook heel goed beschrijft is dat mannen grote sterke kerels, in zo’n situatie menen hun ex op deze wijze te mogen bejegenen. Vandaar denk ik, Rob ’s nadruk op ” groot en sterk “. Maar klein van geest.

    En wat Hemmo betreft heeft die denk ik meer geluk in de toekomst Justitie gaat na de strafrechtelijke interventie voldoende nazorg en begeleiding geven in het gesloten concept ” veiligheidshuis ‘ dus dat komt goed, denk ik. metselaar of ICT.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s