Suzanne Martens: 14 jaar

NIEUWS

De rechtbank heeft de 20-jarige Dirk Z. uit Zevenhuizen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar wegens de moord op de Groninger studente Suzanne Martens. Er was twee weken geleden twintig jaar cel geëist.

Hoewel de straf lager uitvalt, is de rechtbank met het openbaar ministerie van mening dat er sprake is van moord en niet van doodslag. Het slachtoffer is met mogelijk drie verschillende wapens een groot aantal keren gestoken. Z. moet dus van wapens hebben verwisseld. Hij heeft zoveel handelingen verricht, aldus de rechtbank, dat hij zich had kunnen bezinnen. Nu hij dit niet heeft gedaan, is er sprake van voorbedachten rade.

Suzanne Martens, die gehandicapt was, werd vorig jaar op 2 november in haar woning in een appartementencomplex aan de Goeman Borgesiuslaan in Groningen vermoord. Zes dagen later werd zij gevonden. Dirk Z. was haar buurman. Tijdens de zitting heeft hij gezegd zich niets te kunnen herinneren.

UPDATE – 23 juni 2009 – hoger beroep
Het openbaar minsterie gaat in hoger beroep omdat het zich niet kan vinden in de hoogte van de opgelegde straf. Suzanne was een weerloos slachtoffer en is op gruewelijke wijze om het leven gebracht.  Dit komt onvoldoenbde tot uiting in de hoogte van de straf, aldus het OM.

het verslag van de zitting
het vonnis van de rechtbank (bron: rechtspraak.nl)

13 gedachtes over “Suzanne Martens: 14 jaar

 1. Heb laatst goed boek gelezen van Truman Capote; Koelen Bloede. Dat zet me wel aan het denken over onze rechtspraak. Deze jongeman loopt rond zijn dertigste weer vrij rond. De moordenaars in Truman Capote’s boek werden opgeknoopt.

 2. Ze zeggen dat over dertig jaar Nederland niet meer bestaat. Over 31 jaar weet niemand zich ook meer iets te herinneren van dat land. Met of zonder Dirk maakt dat ook niet zoveel uit.

 3. Kijk, ik heb gevoetbald en doelpunten geschoten. Is het een vraag of ik deze ballen in het doel wilde schieten. Heb ik dit werkelijk beoogd?
  Het is aannemelijk, maar het overtuigd ons niet, zeggen de rechters. Misschien wilde u wel in eigen doel schieten?
  Maar dat doel ligt honderd meter verder op!
  Misschien wilde u wel naast schieten, opperen de rechters.
  Nou, ik heb wel eens naast geschoten, of over, terwijl ik wel het doel beoogde.
  Nou, zeggen de rechters, dan zijn we er toch over uit?
  Zeiden de rechters.

 4. Zes doelpunten uit zeven wedstrijden. En we zijn kampioen geworden op doelgemiddelde. Noordwolde 2 of 3 was het baasje daaronder. Aduard 5 volgde uiteindelijk op 2 of 3 punten afstand van ons: VVK 5. 1986! Een goed jaar.
  Niemand heeft achteraf een wetenschappelijke analyse gemaakt over onze motieven om kampioen te worden. Er zijn wat vage verhalen uit het begin van het seizoen die er op duidden, dat een kampioenselan wel aanwezig was. Maar wie of wat daarover gezegd heeft is niet meer geheel duidelijk en mag niet meewegen in de bewijsvoering. En omdat niemand het meer weet, mag men er van uitgaan, dat het kampioensschap beoogd is, omdat dit kampioensschap ook inderdaad behaald is. Dit gaat een beetje tegen de draad in, maar …..
  We waren nog vrij jong in die tijd, dus telt het veel minder.
  Nu ben ik oud en telt het niet meer.
  Wil ik naast schieten en gaat die bal er ook nog in.
  Alleen rechters hebben daar begrip voor.

 5. Schaatsers hebben wel eens één of beide handen op de rug, als ze bezig zijn. Dirk had volgens mij geen enkele hand op de rug toen hij toesloeg. Sterker nog, ik denk, dat zijn andere hand heel dicht bij het neerslagspunt van de andere hand was. Ik weet ook zeker dat deze persoon misschien alles vergeet, wat er in zijn leven gebeurt is geweest, deze momenten zullen hem lang bijblijven. In slowmotie en herhaling weet ie het heel goed te herinneren. Bier, Berdien en coke boden een te kleine emotie. Als de herinnering van deze persoon aan het vervagen dreigt en de kans bij toenemende vrijheid stijgt zal hij nerveus worden. De enige mogelijkheid tot volwaardige kalmte brengt een nieuw slachtoffer.

 6. Bovendien wil ik nog even zeggen, dat het resultaat bij dezelfde daad bij oud of jong hetzelde is. En dat een oudere persoon ook best het stopgaren zou kunnen uitvinden. Want zeg nou eens eerlijk, wat hebben we nog te verwachten van zo’n persoon die alle bochten in de eerste kronkeling mist? Zijn we aan het dromen? Houden we van het verhaal van de underdog, die na een moeilijk begin alle kampioensschappen voor zich opeist?

 7. Uiteraard zijn er meer dan zes doelpunten gemaakt in de laatste zeven wedstrijden voor ons kampioenschap in 1986. Vijf daarvan kwamen wel van mijn voet en de laatste kwam van mijn hoofd.
  Lang leve ons kampioensschap.

 8. ‘die in de eerste bocht alle krommingen mist’ vind ik een betere redactie in een eerdere reactie.
  Want zo komt beter tot uiting, dat de persoon in kwestie zowel onder als boven het middenrif …..
  Ik ga niet door.
  Maar vind het o.m. getuigen van een goede zin:
  Het leven is zo kort
  Lang duurt het niet.

 9. Misschien ging het wel niet om de laptop, maar om de afwijzing van Suzanne. Er staat dat dirk meerdere malen bij haar aan de deur was geweest. en dat suzanne hem opdringerig en vervelend had gevonden.
  Misschien is dat wel de reden van de moord, dan dirk de afwijzing niet kon verwerken

 10. Jacob, ik schrok van je eerste bericht. Maar ik las verder en ik zie wat je bedoelt en ben het met je eens. Er is geen manier om nog meer schade te voorkomen die niet nog een slachtoffer eist. Daarvoor moeten we terug in de tijd en ons eigen geheugen wissen. We denken nog vaak aan haar, en we hopen allemaal dat hij niet meer vrijkomt. Dit is een schrale troost, maar ik wil het toch even zeggen voor diegenen die ook aan haar denken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s