Ot en Sien

portemonnee

In zittingszaal 14 van de Groninger rechtbank staat van alles terecht.
Echte criminelen bijvoorbeeld.
Je kunt het niet aan ze zien, echt niet, maar vaak wel opmaken uit wat ze hebben gedaan, beter gezegd, waar justitie hen van verdenkt.

Donderdag werd in zaal 14 tien jaar gevangenisstraf geëist tegen drie mensenhandelaren en vijftien jaar opgelegd aan een dronken rover en een aan cocaïne verslaafde moordenaar.
Komende week moet de rechtbank in Groningen uitspraak doen in zaken waarin opgeteld meer dan dertig jaar gevangenisstraf is geëist.

Dat klinkt heel erg crimineel, maar het zegt niks.

Mensenhandelaren zijn – indien schuldig – per definitie wel heel erg en crimineel.
Ik kan naar aanleiding van de strafzaak die donderdag en -avond voor de Groninger rechtbank diende een akelig verhaal schrijven over mensenhandel. Dan kan ik bijvoorbeeld ook schrijven dat mensenhandel bestaat omdat wij, wij mannen in Groningen en omgeving, dat mogelijk maken. Omdat wij brave mannen in ruil voor vijftig euro meisjes en jonge vrouwen die heel bang zijn – wat je niet kunt zien – indirect seksueel mogen misbruiken.

Indirect, omdat wij ze niet dwingen.
Ze zijn immers al gedwongen.

Ik zou dan ook schrijven dat het eigenlijk als je hier goed over nadenkt – en waarom zou je dat laten – te gek voor woorden is dat de prostitutie is gereguleerd middels vergunningen van de burgemeester en nummers van de Kamer van Koophandel en tegelijkertijd in handen is van mensenhandelaren die indien schuldig per definitie hartstikke erg en crimineel zijn.

Maar ja.

Ik wilde schrijven over Frank (21) en Evelien (24) die deze week ook terecht stonden.
Het zag er op papier niet best uit.
Een beroving in de vorm van een ordinaire straatroof achter de V&D, een zware mishandeling elders in de binnenstad van Groningen, een bedreigingen met een misdrijf.

Frank en Evelien woonden toen in een kraakpand.
Maar dat zegt niks, sprak de advocaat die ook andere tijden heeft meegemaakt.
Hij zei: ‘Krakers van tegenwoordig lopen al lang niet meer in alleen gewaden van jute en met lang rastahaar op het hoofd.’

Kijk maar naar Frank en Evelien.
Die twee ogen als twee keurige jonge mensen.
Dat kun je ook zien.
Hij hoopt binnenkort zijn eerst baan te krijgen, zij studeert en doet vrijwilligerswerk. Toch zaten ze daar samen in het verdachtenbankje met zo’n lelijke dagvaarding.

Robbie was hun gezamenlijk vriend door dik en dun geweest.

Toen Frank en Evelien puppies hadden, een mand vol, en die verkochten, hadden ze even meer geld dan ze gewend waren. En omdat Robbie bijna nooit wat had, nooit geld, leenden ze hem, want hun beste vriend, 150 euro en korte tijd daarna nog eens.

Dat ging mis.
Wat Robbie ook beloofde, hij betaalde het geld niet terug.
Hij liet zijn vrienden simpelweg barsten.

Op een dag toen maat al lang vol was, was Evelien een keertje naar zijn huis gegaan en had daar een briefje achtergelaten. Als Robbie het geld niet zou teruggeven, kon hij beter naar Zimbabwe emigreren, schreef ze, ‘want ik sloop je helemaal’.
Daaronder: ‘Knuffel, Evelien’.
Een andere keer had ze tegen hem geroepen dat ze wel een molotov-cocktail bij hem naar binnen zou gooien.

Rechters: ‘Het was ook uw geld dat hij niet teruggaf.’
Evelien: ‘Ja, en we hadden toen zelf ook niet zo veel meer. Dan is 300 euro best veel geld.’
Rechters: ‘Maar dan zo’n briefje en zulke nare dingen roepen. Had dat niet anders gekund?’
Evelien: ‘Ik had het anders moeten oplossen. Maar ik was zo boos.’

Dat snappen de rechters wel.

Ook Frank had zijn oude kameraad opgezocht.
In de deuropening had hij van alles geroepen, nee niet fraai en toen had hij Robbie een duw gegeven, met zijn handen zo tegen zijn borst. Robbie was gevallen en had huilend op de grond gelegen.

Frank: ‘Ik was ook boos, ook omdat hij mijn kameraad was geweest en het vertrouwen had geschonden. Maar ik heb hem niet geslagen.’
Robbie zei van wel.
Een getuige had het zelfs gezien (een tweede getuige niet).
Tegen de politie had Robbie gezegd: ‘Hij heeft mij niet alleen geslagen, maar ook geschopt toen ik op de grond lag en hij heeft mij bedreigd met een vuurwapen. Frank die in een kraakpand woont, handelt namelijk in vuurwapens. Ik weet dat omdat ik zijn vriend was.’

De politie liet er geen gras over groeien. Nog voordat een officier van justitie goed en wel de vereiste toestemming had kunnen geven, viel de politie de kraakwoning binnen.
Een wapenarsenaal werd niet aangetroffen.
Wel een kleine bruine portemonnee van leer die voor alle zekerheid in beslag werd genomen.
Je weet het maar nooit.

In de portemonnee zaten pasjes.
Verhip, zei ineens het politie-invalteam-zonder-toestemming, dat is die portemonnee die op 31 januari 2008 is buitgemaakt bij de straatroof achter de V&D.
En kijk: de vijf euro die er in had gezeten, zit er nog steeds in.

Evelien?
‘Ik lag te slapen.’

Frank?
‘Ik heb die portemonnee gevonden toen ik de hond uitliet, op het Martinikerkhof. Ik wist niet eens dat er vijf euro in zat. Wel pasjes, daarom wilde ik de portemonnee naar het politiebureau brengen. Dat was er alleen nog niet van gekomen, we hadden het toen heel druk met die puppies.’

Dat briefje (bedreiging), de duw (mishandeling) en de bruine portemonnee (verduistering) leveren weliswaar geen gevangenisstraffen op, maar strafbare feiten zijn het wel.
Dus eist de officier van justitie een taakstraf van 120 uur tegen Evelien en 180 uur met ook nog eens vier weken voorwaardelijke cel tegen Frank.
Misschien dat de officier van justitie dacht, het zijn dan wel geen criminelen, maar ze zitten hier nu toch.

Rob Zijlstra

 

UPDATE – 1 juli 2009 – uitspraken
Hmm. De rechtbank acht het allemaal wettig en overtuigend bewezen en strafbaar. Maar is wel milder. Een werkstraf voor Frank van 90 uur, voor Evelien 40 uur.

11 gedachtes over “Ot en Sien

 1. Ik vind dat je nu onzin schrijft. Ik ga elke week naar de hoeren ( wallen in A’dam want daar woon ik) en ik voel me totaal niet verantwoordelijk en aangesproken op jouw beschuldigende vinger.
  Daar bij jullie in Groningen zitten alleen maar Oost Europese hoeren (die inderdaad geronseld worden) omdat het PvdA beleid het voor veel vrouwen onmogelijk maakt om als hoer te gaan werken. ( door legalisatie is prostitutue niet meer anoniem en welke hoer wil zich laten registreren?)
  Omdat de vraag blijft maar het aanbod slinkt door het Pvda wanbeleid krijg je gedwongen prostitutie.
  Dat is niet mijn zorg en ook niet mijn probleem, maar dat toont wel aan het onnozele wanbeleid van deze academisch geschoolde moralisten van met name de PvdA.

 2. Door het sluiten van bordelen door de burgemeester omdat hij de wet Bibob misbruikt om zijn eigen corrupte beleid door te voeren worden hoeren gedwongen andere, minder goede werkterreinen te zoeken.
  In A’dam is YabYum gesloten, worden de Wallen gesloten, de tippelzone is gesloten, de coffeshops zijn gesloten.
  Dat allemaal om de vrouwenhandel te beteugelen, die slechts een klein percentage van het hele prostitutiebedrijf uitmaakt.
  Je wordt als klant dan al gauw de illegaliteit in geduwd.
  Het nieuwst idiote voorstel van de PvdA is dat klanten zelf de leeftijd van een hoer moeten controleren.

  Zelfs de calvinisten in de Gouden Eeuw wisten dat je het oudste beroep ter wereld nooit uit kan roeien. Ook niet met de mooiste domineespraatjes.

 3. Fred, je begrijpt het woordje INdirect kennelijk niet.
  Maar de rest van je betoog laat dat ook wel zien.
  Regulatie is er ook voor de bescherming van de meisjes. Maar als hun pimps dan naar ‘alternatieven’ gaan zoeken om hun winsten te maximaliseren dan krijg je dus weer illegale praktijken.
  Maak jij daar dan gebruik van, dan is dat niet de fout van de overheid, maar een combinatie van een hitsig klikje in je bovenkamer gekoppeld aan foute gasten zoals boven neergeschreven. En daar mogen wij best wat van vinden.

 4. T’s een troep op de wallen een verschrikkelijke troep op de wallen van Amsterdam, straten zijn opgebroken en etalage poppen met schaarse kledij hebben de hoeren verdrongen. Blonde Fien die haar bikker op zijn donder gaf, omdat Harry de bikker dus, naar rooie Sien keek. Ach de wallen zijn de wallen niet meer. Toeristen blijven weg, t’s een troep. Dames die zichzelf liggende wisten staande te houden door een lullig inkomen zijn weggetrokken. Zijn vervangen door etalagepoppen. En dat die puppy handel, alleen om de winst goed vergelijking met vrouwen handel ook voor de winst, ze liggen maar in hun nest te liggen, die puppy’s dan hé. Dan die bibob, PvdA die de raamprostitutie in Amsterdam te duur vinden, dus doen zoals Rob Oudkerk deed, die het voordoet, zodat het betaalbaar blijft.

 5. Pfff… ik word een beetje gaar van alles maar in het politieke te trekken.

  Laat een discussie gaan over de kern van de zaak, en niet het hele circus eromheen.

  Hier kan sprake zijn van mensenhandel. Als dat bewezen wordt geacht, is een duidelijke straf op zijn plaats. En wat er ook van zij ten aanzien van de wallen; degenen die daar mensen gedwongen het misschien oudste beroep ter wereld, maar ook het beroep die een enorme inbreuk kan maken op iemand’s eigenwaarde wat soms voor de rest van iemands leven onherstelbaar wordt beschadigd, willens en wetens laat uitvoeren, mag wat mij betreft echt heel lang achter de tralies verdwijnen.

 6. Old boys network breek je niet zo snel de nek. Was toevallig voor de Hermitage in Amsterdam. Prachtig gebouw tentoonstelling, zodoende even langs de kroegen ( wallen ) altijd gezellig maar A-dam is een puinbak momenteel.

 7. Wat je zegt Rob, ik heb dat nog nooit begrepen.
  “dat de prostitutie is gereguleerd middels vergunningen van de burgemeester en nummers van de Kamer van Koophandel en tegelijkertijd in handen is van mensenhandelaren die indien schuldig per definitie hartstikke erg en crimineel zijn.”

  Het is nu wel duidelijk dat veel prostituees gedwongen worden en heroinehoertjes gedwongen door hun verslaving.
  Wat vreemd toch mannen misbruik van die vrouwen maken onder het mom dat ze ervoor betalen. Ik las laatst een forum op hookers.nl en moest niet kotsen van die vrouwen, maar van de mannen die de vrouwen recenseren.

  Dat nederland en de politiek, in plaats van die vrouwen te helpen (met eventueel gratis heroine en strenger beleid op “pooiers” ), dit misbruik in stand houdt zegt nog steeds veel over de positie van een vrouw. Mijn hond heeft nog een beter leven..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s