Schiedamse toestanden

Ze was vanuit het midden van het land naar Groningen gekomen om het vonnis van de rechtbank aan te horen.
Zegt dat het voor anderen misschien een omgekeerde wereld is, maar voor haar heel belangrijk.
Nee, ze weet niet zeker of de rechter haar brief heeft gelezen.
Eigenlijk denkt ze van niet. Ze kreeg de brief terug, met geopende envelop, dat wel. Maar ze heeft begrepen dat het niet mag, dat het niet mag dat rechters nadat de zitting is gesloten, nog nieuwe informatie krijgen.

Waar ze zo bang voor is, dat gebeurt.
Ze wordt vrijgesproken.
Teleurgesteld verlaat ze de zittingszaal.

Verdachte smeekt om veroordeling is natuurlijk een mooie kop in de krant, maar het verhaal er achter is helmaal niet zo mooi.

Els deed aangifte, maar wat ze aangaf, was niet waar.
Hij had haar niks gedaan.
Het doen van een valse aangifte is strafbaar.
Maar bij strafbaar moet wel opzet in het spel zijn.
Per ongeluk is doorgaans niet strafbaar.

De rechtbank zegt dat de overtuiging ontbreekt dat Els vals heeft gehandeld.
Wat ze vertelde, was op dat moment haar waarheid, ook al was het niet zo.
Els lijdt aan een posttraumatische stressstoornis.
Ze heeft herbelevingen van nare dingen uit haar jeugd.
Niet altijd kan ze bepalen of zo’n herbeleving echt is of niet.

Misschien verliet Els de rechtszaal ook wel heel wanhopig.
‘Ik wil verantwoordelijkheid dragen voor wat ik heb gedaan en niet worden neergezet als een gestoorde vrouw die er niets aan kon doen’, staat in de brief. En ook dat ze met een vrijspraak niet kan leven.

Omdat ze ook zijn huis, veel later, was binnengedrongen, terwijl hij daar niet van gediend was, kreeg ze wel een boete van 170 euro, maar die geheel voorwaardelijk.
Dan blijven er niet veel blaren over om op te zitten.

Man zat onschuldig in de gevangenis, is ook een mooie krantenkop.
Negentien maanden lang nog wel.
Want dat was het nare gevolg van de valse aangifte van Els.

Harm kreeg twaalf maanden celstraf en tbs met dwangverpleging wegens de vervalste poging tot doodslag. In hoger beroep werd hij hier van vrijgesproken, maar veroordeeld voor mishandeling: drie maanden waarvan twee voorwaardelijk.
Maar toen was het al twintig maanden te laat.

Harm zegt dat hij is veroordeeld, terwijl justitie wist dat de aangifte van Els niet deugde.
Al drie weken na de valse aangifte, stapte Els naar de politie om te vertellen dat het niet waar was, dat er iets anders aan de hand was.
Dat ze zelf het probleem was, niet hij.

De politie stuurde haar weg.

Later bezocht ze de politie samen met een onderwijzeres, die dan zou kunnen getuigen. Mocht niet helpen.
Ze schreef brieven, ook naar justitie.
Vlak voordat de rechtbank uitspraak doet zegt ze: ‘Ik ben hier al zo lang mee bezig.’

Els schuldig vrijgesproken
Harm onschuldig veroordeeld.

Ik denk niet dat de magistratuur Harm een bos bloemen met een kaartje d’r aan zal sturen bij wijze van verontschuldiging.
‘Sorry voor al die maanden.’
Zoiets doen magistraten niet.

Misschien is een bloemetje niet eens voldoende, omdat dit bijna Schiedamse toestanden zijn.

Rob Zijlstra

12 gedachtes over “Schiedamse toestanden

 1. We kunnen er ons denk ik met zijn alle geen voorstelling van maken wat het betekend zolang onterecht van je vrijheid te worden beroofd. Dat heeft werkelijk heel veel invloed op mensen. De Bijlmer bajes ‘ had jaren geleden bij de start een soort proefweekend. Burgers, maar ook journalisten, mochten een weekendje komen logeren. Echter indien ze niet opgewassen waren tegen opgesloten zitten, mochten ze weg. Ik hield het een halve dag uit. Liep toen al tegen de muren omhoog. Het was bedoeld als training voor het personeel. Nu heb ik claustrofobie dus kan niet tegen kleine ruimtes. Loop liever dan dat ik met de lift ga, als het mogelijk is. T’s verschrikkelijk.

 2. Dag allemaal,

  Ik ben “Harm”, de jongeman die 19 maanden onterecht vast zat.
  Ik ben “Harm”, de jongeman voor wie recht altijd recht was en krom altijd krom.
  Nu niet meer…en ik denk nooit meer.
  Ondanks alle bewijzen die op tafel lagen heeft zowel Justitie als de rechtbank Groningen Els tegen haar wil vrij gesproken en mij zo mijn laatste kans op gerechtigheid ontnomen.
  In het proces verbaal van de zitting van 5 februari 2009 staat namelijk en ik quote:”Een veroordeling van verdachte (Els) heeft veel gevolgen, omdat “Harm” veroordeeld is op basis van de aangifte van verdachte (Els) Wellicht ontstaat er, als verdachte (Els) wordt veroordeeld, voor “Harm” een claim op de Staat in verband met de ondergane detentie.”
  Er staat nog veel meer, maar dit is even de belangrijkste zin.
  Want gelukkig was er nog een uitweg voor de Ovj, een PO-rapport, opgemaakt door Marion Verkade, psychologe te Assen. En Els moest wel meewerken, want anders zou de zaak worden geseponeerd, aldus de politierechter. En dat wilde Els niet, dus werkte ze mee.
  Het maakte Ovj Joosten-Van der Veen ook niet uit, dat mevrouw Verkade al “gekleurd” was, omdat Harm een intake had gehad in het kantoortje naast deze mevrouw Verkade.
  Dat kwam haar waarschijnlijk zelfs goed uit.
  Want zij wist dat als Els labiel kon worden verklaard vwb het doen van valse aangftes vanuit haar PTSS en het goed onderbouwd bij de rechters kon worden gebracht, een schadeclaim voorkomen kon worden. Maar dat was nog niet genoeg. Dus zette mevrouw Verkade er ook in: (nadat ze contact had gehad met de kliniek waar Els een tijd was behandeld)
  ”Mevrouw (Els) wordt in het telefoongesprek beschreven als een zeer kwetsbare jonge vrouw die bovendien erg beinvloedbaar is, mn door haar ex-vriend” (Harm)
  En dat was genoeg.
  Maar wat mevrouw Joosten 5 februari 2009 nog niet wist was dat Harm op 2 september 2004 heeft gezien dat Els zichzelf tegen het hoofd sloeg, (voor de zoveelste keer in de 4 jaar relatie) omdat Harm haar afwees.(haar “liet vallen”)
  En dat terwijl Els “alles” voor Harm deed…
  Ook wist de Ovj niet van Els haar zelfmoorddreigingen, die Harm zo bang maakten dat hij daardoor niet bij Els weg ging. De zelfmoord van Els wou Harm niet op z’n geweten hebben.
  En Harm weet ook dat Els helemaal niet wist dat hij dat heeft gezien. Dat blijkt ook uit haar bekentenis aan rechter-commissaris Eelsing van 18 mei 2008
  Toen Harm dit 10 juni 2009 per brief aan het OM meedeelde en daarna in een gesprek met een vervangend Ovj (Joosten wou graag “zuiver” blijven) werd hem gezegd dat het allemaal maar een “gelieg” en “gedraai” was.
  Grappig was wel dat die Ovj, Van-Slooten er niet bij zei van wie…
  Harm gaf hem aan te willen getuigen onder ede, maar dat werd afgewezen. En dat terwijl bij de politierechter nog was aangegeven Harm wel op te roepen.
  Ook de belangrijkste getuige in de zaak die met Els mee ging naar de politie in 2006, toen Harm nog NIET definitief was veroordeeld, werd niet opgeroepen. En ook Harm Schoonveld, de agent in kwestie die niets met Els haar bekentenis deed, werd niet opgeroepen.
  En dat terwijl die getuige juist meeging om aan te tonen dat Harm Els niet beinvloedde, maar Els onder druk aldoor haar verhaal niet kon doen en vanuit die druk steeds bleef draaien.
  Harm is ervan overtuigd dat als Justitie dit had door gegeven aan het gerechtshof in Leeuwarden, hij niet was veroordeeld. En u, wat denkt u?
  Maar in plaats daarvan koos Justitie ervoor om op 24 mei 2006 toch weer 12 maand en TBS te eisen voor een poging tot doodslag. Terwijl er allerlei ontlastende bewijzen lagen.
  Gelukkig voor Harm was dat nou net z’n redding. Maar aan een mishandeling kon hij helaas niet meer ontkomen.
  En toen Harm in juni 2006 schadevergoeding vroeg bij datzelfde gerechtshof, werd dat afgewezen. Omdat hij niet helemaal was vrij gesproken. En daardoor geen recht had op schadevergoeding. De 19 maanden had Harm ook wel een beetje aan zichzelf te wijten.
  Hij had immers zelf een “bekentenis” afgelegd. En hij had een stoornis die aan het “delict” kon worden gelinkt dus dan is TBS niet eens zo raar. En bovendien is dat vonnis vernietigd, dus die hele TBS is er nooit geweest. En over dat DNA. Iedereen in NL staat straks toch geregistreerd. Dus Harm…
  Feit en realiteit is nu dat er 6 juli 2009 een uitspraak is gedaan die niet deugt en die nooit zal deugen.
  Ik belde van de week Anker & Anker, u weet wel die strafrechtadvocaten die ontzettend slecht tegen jurisch onrecht kunnen. Ik vroeg een woordvoerder of ze mij wouden helpen.
  Het antwoord was en ik quote:”We zijn wel een bedrijf en er moet geld verdiend worden. Wilt u dat we helpen, dan kost dat 2500,-“
  En dat geld heb ik niet. En dat terwijl Hans & Wim in een documentaire op tv zeiden dat ze ook pro-deo zaken doen, als duidelijk is, dat Justitie de plank juridisch (moedwillig) volledig heeft misgeslagen.
  Nee Harm jongen, je leeft nou eenmaal in een land waar de knuffels duur betaald worden en waar maar weinig schiedamse toestanden aan het licht worden gebracht bij de juiste mensen.
  En waar “verantwoordelijke” mensen onverantwoordelijke mensen een TBS kliniek insturen, omdat ze een “lacunair” geweten hebben.
  Kan iemand mij vertellen hoe je een geweten noemt, waarin je moedwillig en volledig toerekeningsvatbaar bewust iemand veroordeeld om een schadeclaim te voorkomen?
  Mss kan dat dan in de toekomst worden toegevoegd aan de DSM-4.
  Ina Post, ik wens je heel veel sterkte bij je herzieningsprocedure. Voor mij stopt het hier… voorlopig. Mss komt er ooit iemand die mij ook wil helpen, voor niks. Gewoon omdat ie wil dat voor Harm recht weer recht is en krom weer krom. De tijd zal het leren…
  I rest my case your honors: PHM Tapper-Wessels, HL Stuiver en G Laman.
  Dank u wel voor de laatste overtuiging dat het rechtssysteem in NL niet deugt.
  En dat je echt moedwillig veroordeeld kan worden. Want het is ook best veel 2 ton schadevergoeding…En wat dacht je van dat onderzoek in het PBC van 34000,-? Maar ja, die was nou eenmaal nodig om Harm bij het gerechtshof definitief veroordeeld te krijgen.
  En voor allen die dit lezen. Als er op tv weer een juridisch “incident” naar voren komt en meneer H. Brouwer geeft weer toelichting, denk dan aan mij.
  Denk dan aan “Harm”. Die 30-jarige jongeman uit Groningen, die aantoonde dat juridische incidenten niet bestaan. En voor alle mensen die de gevangenis beschrijven als een hotel, zelfs 19 maanden tussen 4 muren konden Harm niet breken.
  Nu wil ik VRIJ zijn, van buiten en van binnen. Daar KIES ik voor!
  En als iemand van u “Els” (of Lizette) ziet, geef haar dan een dikke knuffel, want die kan ze nu vast wel gebruiken. Ze heeft immers zo’n moeilijke jeugd gehad. En nu heeft Harm het ook nog eens officieel uitgemaakt. Gewoon omdat ie dat nu wel durft en niet meer bang is dat Els hem vals gaat aangeven of dat ze zichzelf wat aan doet.
  Ik weet wat je nu denkt Els:”Kon ik maar in hoger beroep tegen vrijspraak”
  Sorry lieverd…

  Was getekend,

  ”Harm” K.

  PS: Rob Zijlstra, heel erg bedankt voor je steun en van mij mag je deze reactie zo in de krant plaatsen.

  • Harm er was en is nog steets 1 persoon die jou altijd wil helpen voor niks dat was vroeger al zo en nu nog steets maar jij drukt haar elke keer weg en wil niks met der te doen hebben toch ? Maar ze zal er altijd voor je zijn ook al wil je dat niet . Omdat echte vrienden elkaar niet laten vallen erika

 3. @Bernd,

  Ik heb jouw reactie verwijderd.
  Dat doe ik niet graag, maar in dit geval kan het niet anders. Mijn weblog is niet bedoeld voor het uitvechten van prive-kwesties.

  rob zijlstra

 4. Vervelend voor ‘Harm’ dat hij zo lang ten onrechte veroordeeld is geweest.
  Maar…..
  Ik ken plaatsen waar voor mishandeling veel zwaardere straffen opgelegd worden.
  Dus zo erg kan ik het ook weer niet vinden.
  Misschien dat de rechters de straffen in andere gevallen ook zo kunnen verhogen? Zou een hoop slachtoffers een groter gevoel van rechtvaardigheid bezorgen, dat is zeker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s