voorwoord

zittingszaal 14 deel 2

Zittingszaal 14, deel 2 – boek met blogs – ligt vanaf maandag in de boekhandel. Het boek bevat ruim zestig verhalen, opgetekend in zittingszaal 14 van de rechtbank in Groningen.
Het voorwoord gaat als volgt:

Voorwoord

In dit boek komen 71 mensen voor die ervan werden verdacht een misdaad te hebben begaan. Het gaat om 62 mannen en negen vrouwen, variërend in de leeftijd van 19 tot 72 jaar. Samen kregen ze 125 jaar gevangenisstraf opgelegd, waarvan zeventien voorwaardelijk.

Het aantal opgelegde uren taakstraf bedroeg 2910.

Acht verdachten kregen de maatregel tbs met dwangverpleging; een aantal van hen zal de kliniek niet bij leven verlaten. Vijf verdachten werden veroordeeld tot de in criminele kringen gevreesde veelplegersmaatregel isd.

Ik rekende uit dat de rechters in dit boek voor 418.000 euro aan crimineel verdiend geld hebben ‘geplukt’ ten behoeve van de staatskas en dat de veroordeelde verdachten voor 1,1 miljoen euro schadevergoeding moeten betalen aan hun slachtoffers. Ook als ze dat geld niet hebben.

Vijf keer kwam de rechtbank tot een volledige vrijspraak, 24 maal was het vonnis gelijk aan de eis en 23 maal viel de uitspraak lager uit dan de officier van justitie namens de samenleving had geëist. In acht zaken vond de rechtbank de samenleving te mild.

Er was een hoogste en een laagste straf.
Allemaal cijfers.

Getallen spelen in de misdaad en in de misdaadbestrijding een belangrijke rol. Op basis van cijfers en statistieken weten we min of meer of de misdaad stijgt of afneemt. Is het meer dan voorheen, dan maken we ons zorgen en moet het weer anders. Wordt het minder dan denken we net zo gemakkelijk dat het land veiliger is geworden. Cijfers ordenen en bieden een beetje houvast. Maar cijfers zeggen niets.

Om het fenomeen van de misdaad te begrijpen, moet je naar de verhalen luisteren.

Soms zijn het verhalen die binnen de perken van het voorstellingsvermogen blijven, soms zijn ze te bizar voor woorden. Over misdadigers en vooral over hoe hen te bestrijden, bestaan veel meningen en uitgesproken opvattingen. Alsof we het allemaal zo goed weten. In die zin is het opmerkelijk dat de publieke tribunes in de rechtszalen waar al die verhalen dag na dag zijn op te tekenen, bijna altijd leeg zijn.

Tel alle verhalen bij elkaar op, trek daar het hardnekkige idee af dat alle criminelen per definitie slechte mensen zijn. De uitkomst biedt denk ik een reëel beeld van het fenomeen misdaad.

Het gaat om de emmer, niet om de laatste druppel.

De namen van verdachten en slachtoffers in dit boek zijn door mij verzonnen. De rest niet. Een aantal verdachten is na een veroordeling in zittingszaal 14 in hoger beroep gegaan. De uitkomsten van die rechtsgang zijn op een enkele zaak na niet in dit boek vermeld.

Rob Zijlstra

7 gedachtes over “voorwoord

 1. @Floep,

  Ik denk dat dat zeer zeker een rol speelt.

  De rechtbankpers krijgt voorafgaand aan de zitting en onder strikte voorwaarden zittingslijsten en dagvaardingen. Die mogen wij niet openbaar maken.
  Het is dan ook maar een beetje waar dat de strafrechtspraak openbaar is.

  rob z

 2. Ik zou natuurlijk beide boeken kunne kopen en het zelf uitrekenen, maar is er aan die ”misdaadcijfers” dan veel veranderd tenopzichte van je eerste deel? Of eerdere jaren?

  Ben wel benieuwd 🙂

 3. en dat de veroordeelde verdachten voor 1,1 miljoen euro schadevergoeding moeten betalen aan hun slachtoffers. Ook als ze dat geld niet hebben

  Hoe moeten ze dit betalen Rob als ze het niet hebben?
  En net wat Ted zegt: zijn dit dezelfde verhalen die je op je weblog gepubliceerd hebt?

 4. Het kan ook zijn dat wij jou blindelings vertrouwen, wat ik doe.. lekker de krant en jou weblog lezen, niet de hele dag in zittingszaal 14 willen hangen allen bij uitzondering bijzondere zaken of eigen cliënten. Ik moet altijd zeggen dat ik bewondering heb voor je jobs geduld als die zaken voor ons te volgen. En hou het bij het voorwoord,.. de antwoorden zullen in je boek staan, zal het kopen,….. waar verkrijgbaar Rob.

 5. @Ted, Hetty,

  Het boek bevat een selectie van verhalen die hier eerder en/of in Dagblad van het Noorden zijn gepubliceerd.

  @Hetty,
  Bijna altijd krijgt een dader een schadevergoedingsmaatregel opgelegd. Ze moeten dan maandelijks een bedrag betalen.

  @Jip,
  Ik geloof niet dat er heel veel is veranderd.

  rob zijlstra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s