Het openbaar ministerie heeft vanochtend haar strafeis, acht jaar gevangenisstraf, tegen de 32-jarige Arron B. uit Groningen gehandhaafd. B. wordt verdacht dat hij in augustus vorig jaar de toen 29-jarige Joshua Bathoorn heeft doodgestoken.

In maart dit jaar gaf de rechtbank van Groningen de opdracht aan justitie tot een nader onderzoek. Volgens de officier van justitie heeft dit onderzoek geen nieuwe inzichten opgeleverd. Bathoorn wilde B. aanspreken op zijn gedrag jegens een gezamenlijke vriendin. In haar woning kwam het tot een gewelddadige en voor Bathoorn fatale confrontatie, aldus justitie.

Advocaat Peter Plasman verzocht de rechtbank B. vrij te spreken. De fatale steek is volgens Plasman een ongeluk geweest. Nooit heeft B. de opzet gehad om Bathoorn te verwonden. Volgens Plasman heeft juist het slachtoffer de confrontatie opgezocht, waarbij hij de rol van de bewoonster van de woning waar het drama zich afspeelde, dubieus noemde.
Plasman zei te vermoeden dat de vrouw de twee mannen tegen elkaar heeft opgezet.

r.z.

UPDATE – 14 september 2009 – uitspraak
De rechtbank heeft aan de eergisteren 33 jaar geworden Arron B. zeven jaar celstraf opgelegd. Acht jaar (de eis) was op zich passend geweest, aldus de rechtbank. Maar omdat het slachtoffer de confrontatie heeft gezocht, moet de straf enigszins worden gematigd.

Het vonnis van de rechtbank staat hier

verslag zitting rechtbank in maart

achtergrond nav zitting in augustus 2009 (dvhn)

.

UPDATE – 27 januari 2011 – uitspraak hoger beroep
Het gerechtshof in Leeuwarden heeft Arron B. veroordeeld tot 7 jaar celstraf wegens doodslag op Joshua Bathoorn.  De rechtbank in Groningen veroordeelde hem eerder tot dezelfde straf. In hoger beroep draaide het onder meer om het feit dat de steekwond dieper was dan het lemmet van het mes. Dat kan best,  vindt het hof, als met kracht wordt gestoken. En dat is hier het geval geweest. Advocaat Peter Plasman was uitgegaan van een ongeluk.

HET ARREST