Het doet een klein beetje denken aan de wonderlijke capriolen van Aage M.(1942 – 1985), de meesterkraker met zijn thermische lans.
Aage genoot enige sympathie.
Destijds.
Dat zal wel niet gelden voor George (1990 – heden).
Ook hij deed zijn werk in de nacht.
George liet zich, net als Aage dat soms deed, insluiten en als iedereen dan rustig sliep, haalde hij zijn gereedschap tevoorschijn en ging aan de slag.
Hij monteerde leeskoppen in pinapparaten en pal daarboven, in het systeemplafond, camera’s.
De volgende ochtend liep hij met de eerste klanten dan weer de winkel uit.
Anderen deden de rest.
Zo moest het.
Maar op 4 juli werd hij gepakt, verstopt in het rek met trainingsbroeken in de Scapino aan de Vismarkt.
Dat kwam omdat een medewerker ’s ochtends bij binnenkomst zag dat er iets niet pluis was met dat plafond.
Van het winkelalarm had George overigens geen last gehad.
De winkelbedrijven aan de Vismarkt in Groningen hebben met de buurt afgesproken dat alarmbellen na een paar minuten automatisch zwijgen.
Dat laatste zeiden de rechters vanochtend tijdens de strafzaak tegen George.
Ze moesten daarbij wel een beetje glimlachen.
Het alarm van Scapino was ook niet eens doorgeschakeld naar een alarmcentrale.
Beetje raar, misschien ook wel te duur.
De rechters zeiden het tegen niemand in het bijzonder, want George was er niet.
Na zijn arrestatie had hij volgens justitie flink zitten jokken en toen achter de tralies gezet.
Maar na 21 dagen vonden ze dat welletjes.
George mocht op 24 juli gaan, hij mocht zijn strafzaak – vandaag dus – in vrijheid afwachten.
Ook toen geen aanhoudend gerinkel.
George wachtte dus niks af, hij pakte de eerste de beste bus en ging terug naar Focsani, Roemenie, terug naar zijn moeder.
Wie het vertrouwen in het betalingsverkeer ondermijnt, moet boeten, zei desondanks de officier van justitie in de lege zittingszaal 14.
Ze eiste zes maanden celstraf.
George had bij de politie eerst gezwegen en toen gezegd dat hij was gedwongen door een criminele bende bij wie hij schulden had. Ze hadden hem op het vliegtuig gezet. Door te doen wat hem was opgedragen, kon hij zijn schulden inlossen.
Justitie gelooft daar niks van.
Want er bestaat helemaal geen vliegtuig van Roemenie naar Rotterdam.
En hij was ook helemaal niet al een tijdje in Groningen toen hij zich op 3 juli in de schoenenzaak liet insluiten.
Uit onderzochte gegevens uit zijn mobiele Nokia had de politie vastgesteld dat hij op die dag vanuit Rotterdam naar Groningen was gereisd.
Zijn advocaat – die geen contact meer met George heeft – deed wel zijn werk.
Eén jokje betekent toch nog niet dat alles is gelogen, zei de advocaat.
Dus dat van die bende kan heus wel waar zijn.
De advocaat stelde een straf voor van 21 dagen.
Scapino was afgelopen zomer niet de enige zaak waar skimmers zich lieten insluiten. De grote Hema in de Herestraat in Groningen kreeg bezoek, de Hema in Delfzijl, een tankstation in Uithuizen (inclusief gedupeerde banken) en bouwmarkt Gamma aan de Bornholmstraat in Groningen.
Het staat vast dat George niet betrokken is geweest bij die zaken, want toen zat hij nog wel vast.
Er zijn dus meer Georgen.
Maar waar die nu zijn?
Rob Zijlstra
uitspraak over twee weken
UPDATE – 12 oktober 2009 – nog een George
De politierechter heeft maandag 12 oktober 2009 een skimmer veroordeeld tot acht maanden celstraf waarvan vier voorwaardelijk. Het gaat om de man die zich liet insluiten in de Hema (Herestraat) en bij de Gamma in Groningen. Er was vier maanden celstraf geeist. De man verklaarde dat hij was gedwongen. Overigens ontkende hij betaalapparaten te hebben gemanipuleerd bij de Hema.
Behalve celstraf legde de politierechter de man een verblijfsverbod op voor heel Nederland. Aan het voorwaardelijk deel van de straf is een proeftijd gekoppeld van drie jaar.
Ook ik ben afgelopen zomer slachtoffer geworden van skimmers. Zo was er in 2 dagen tijd ineens 2 keer 2000 poolse zloty afgeschreven (= ongeveer 1000euro samen). Van mij mogen ze allemaal achter slot en grendel. Laat ze dat lekker in hun eigen land doen.
En nog steeds schieten de banken niet op met het ombouwen van de pinmogelijkheden. Pinnen mbv de magneetstrip is zooo fraudegevoelig, terwijl de techniek om dit te doen via de Chip er al lang is.
Maar de banken zitten liever op hun centjes dan dat ze onze centjes beter beschermen door voort te maken met het invoeren van dit veiligere systeem.
Tot die tijd ben je in feite overgeleverd aan de goden of jij slachtoffer wordt van skimming of niet.
En die ICT-ers uit Roemenie worden net zo goed uitgebuit door zwaardere criminelen, als bijvoorbeeld de meisjes die door mensenhandelaren/pooiers achter de ramen gezet worden en aldus uitgebuit, en ook de hordes ‘straatmuzikanten’ die NL overspoelen en hun geld allemaal af moeten staan aan ongure types in dikke auto’s.
Allemaal worden ze afgeperst met de belofte dat als ze niet doen wat er van ze gevraagd wordt, dat er dan familieleden overver iets verschrikkelijks overkomt. Dat dit dan al vaak gebeurd is, daar hoef je niet veel logica voor te bezitten, helaas……
Volgens mij is het zo dat banken standaard het geld terugstorten als duidelijk is dat er sprake is geweest van skimming, om zodoende het vertrouwen in het pinnen niet te schaden. Banken hebben er in dat geval zelf juist baat bij om pinautomaten te beveiligen.
Ongeacht of in sommige gevallen de banken de schade nou vergoeden of niet zou het zinvol zijn als de banken ook in formele zin verantwoordelijk gehouden worden voor (het grootste gedeelte van) de schade.
Immers is de schade nauwelijks te wijten nog te voorkomen door een eindgebruiker van zo’n pinautomaat. Daarentegen is de pin-netwerkbeheerder wel in staat om op te treden tegen dit soort misbruik. Dit kunnen zij zowel op sociaal vlak (door net als bij de technologisch achterhaalde creditcards goed te letten op verdachte transacties) als ook met techniek aanpakken (net als in andere landen).
Hetzelfde principe geld trouwens voor mobiele netwerkbeheerders die blijkbaar in staat zijn prepaids direct af te sluiten als het geld op is; maar 24 uur nodig hebben om abonnementen stop te zetten.
Pingback: vrijdag 5 maart « PD Groningen – Drenthe