Reinier S.: 15 jaar celstraf

NIEUWS


Het gerechtshof in Leeuwarden heeft de 44-jarige Reinier S. veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf wegens doodslag en brandstichting. Net als de rechtbank in Groningen is het hof ervan overtuigd dat S. in december 1996 zijn partner Gonda heeft vermoord en vervolgens brand heeft gesticht om sporen te wissen.

Er was ook 15 jaar celstraf geeist. De rechtbank in Groningen veroordeelde S. vorig jaar nog tot 12 jaar celstraf.

S. heeft altijd ontkend dat hij iets te maken heeft met de dood van Gonda. Ook twee weken geleden tijdens de rechtszaak zei hij dat. Volgens S. is Gonda het slachtoffer geworden van roofmoord en weet hij ook wie daar verantwoordelijk voor zijn. Het hof acht zijn lezing niet geloofwaardig. De advocaten van S. hadden betoogd dat hij de dader niet kan zijn. Zij baseren zich op de tijdlijn die is gemaakt van de gebeurtenissen op die voor Gonda fatale avond.

+++

uit het vonnis:

‘De verdachte heeft er niet voor teruggedeinsd zijn vrouw om het leven te brengen en zijn beide kinderen in gevaar te brengen. Hij heeft bovendien diverse keren op berekenende wijze getracht anderen als de daders of mogelijke daders van die delicten aan te wijzen, om zodoende de verdenking op anderen te laden en aan zijn bestraffing te ontkomen.
Daarmee heeft de verdachte zich in de ogen van het hof neergezet als een kille, niets ontziende persoon. De verdachte heeft ter terechtzitting van het hof meerdere keren een enigszins gelaten indruk gemaakt. Hij vestigt de indruk niet al te zeer gebukt te gaan onder de ernst van de delicten waarvan hij wordt verdacht.’

>> het verslag van de zitting van 3 december 2009

>> HET VONNIS (arrest, rechtspraak.nl)

9 reacties op “Reinier S.: 15 jaar celstraf”

 1. Tot 2020 dan maar Reinier! Vrolijke kerstdagen en gelukkige nieuwe jaren

  Ik neem aan dat hij aanwezig was bij de zitting en ter plekke ingesloten is?

 2. Veel te kort, levenslang had het moeten zijn. Volgens mij gaat er van zijn straf van 15 jaar 1/3 af dus 5 jaar. Dit betekent dat hij 10 jaar het gevang in moet. Volgens mij zit hij inmiddels al de hele 10 jaar vast zodat hij volgens mij binnenkort op vrije voeten staat. Dit klopt toch van geen kant. Een koele moordenaar (die altijd is blijven ontkennen en daarmee elk gevoel van spijt of medeleven ontkent) loopt binnenkort weer rond. Ik hoop dat vrienden en/of familie van Gonda hem zoveel angst (terecht of onterecht) weten in te boezemen dat hij NOOIT rustig over straat loopt en altijd min of meer genoodzaakt is om over zijn schouder te kijken. Er kan iemand achter hem aan zitten. Om zo paranoia rond te moeten lopen in de toekomst gun ik hem wel.

 3. […] Hof veroordeeld Reinier S. tot 15 jaar celstraf. Doodslag en brandstichting bewezen. >> lees meer […]

 4. Volgens mij heeft hij nog geen tien jaar gezeten hoor…
  Hij heeft tot zijn veroordeling door de rechtbank gewoon los gelopen toch?

 5. @Roland, Antje

  Antje heeft gelijk. Hij heeft wel enige tijd vastgezeten. Tijdens de eerste verdenking, in 1997, een dag of veertig.
  Sinds zijn veroordeling door de rechtbank Groningen, 10 juni vorig jaar, zit hij vast. Blijft de uitspraak van het hof overeind – cassatie is nog mogelijk – dan heeft hij nog zeker acht jaar te gaan.

  rob zijlstra

 6. Dan zat ik verkeerd, bedankt voor de terechtwijzingen.

 7. OK 15 jaar 1/3 af is 5 dan zit hij 10 jaar minus voorarrest.
  Wat een uitspraak van de rechtbank.Verbaasd mij altijd wat een moordernaar voor straf krijgt. Voor fraude krijg je 5 jaar en dat zonder moord .Onbegrijpelijk van justitie om zulke straffen op te leggen.Deze knaap moet zijn hele leven in zijn cel doorbrengen voor wat hij gedaan heeft.
  Begrijp ook niet dat de politie zoveel fouten heeft gemaakt en dat de dader heel lang na zijn daad op vrije voeten liep.
  Ik las in het verhaal, dat de politie na de brand geen onderzoek verrichte, omdat het te donker was en een schoonmaakploeg de boel in de gaten moest houden en de volgende dag de boel ging opruimen. Klasse…
  Had de politie geen licht of iets degelijks of hadden ze geen zin omdat het al te laat was.En dan komt er de volgende dag omstreeks 10 uur een agent opdraven , misschien om te controleren of de boel netjes is opgeruimd.

  Ik heb beslist geen hoge pet voor de politie en voor Min.van Justitie helemaal niet.
  Kijk naar al de fouten die er gemaakt zijn de laatste tijd en dat veel criminelen vrijaf krijgen voor een bezoekje.Is dat een gevangenis straf. Misschien loop deze Reinier over een tijdje vrij rond.

  Klasse justitie en een klasse uitspraak van de rechtbank.
  Het zal maar een dochter van een van de rechters maar zijn. wie weet hoelang hij dan moet zitten.
  Al met al .. een uitspraak waar je broek van afzakt
  ONLY 10 YEARS

 8. […] december 2009 de uitspraak → 15 jaar analyse → genekt door eigen verzinsels de uitspraak → het […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: