Tweeduizend-tien

Pinguïns hebben niks met voetbal, zo journalisten niets met cijfers hebben.

Nu is het zo dat pinguïns verstandig zijn en zich ook niet bezighouden met voetballen, maar wij journalisten wel met getallen.
Veel nieuws is gebaseerd op cijfers.
Er gaat geen dag voorbij of er is in de krant, op de radio en televisie wel iets toegenomen (stijging) of afgenomen (daling).

Getallen worden aangeroepen op momenten dat gezag alleen niet meer volstaat, zegt wetenschapsjournalist Hans van Maanen. Hij publiceerde een boek over het journalistiek en wetenschappelijk gegoochel met getallen.

De criminaliteit in de provincie Groningen is in 2009 fors gedaald, meldde korpschef Oscar Dros van de regiopolitie Groningen.
Hij zei dat onlangs tijdens de presentatie van de jaarcijfers van dit jaar.

Oscar Dros, de man met het hoogste gezag binnen de politie-organisatie, kan natuurlijk wel meer zeggen. En dus onderbouwde hij zijn forse stelling met cijfers: het aantal woninginbraken daalde met 22 procent en het aantal incidenten in de uitgaansgebieden nam af met 21 procent.
Keerzijde is dat het geweld tegen agenten toeneemt.

Van Maanen noemt cijfers ‘het zelfrijzend bakmeel’ van de journalistiek: een rapport met meer dan twee statistieken en een grafiek haalt gegarandeerd de krant.
Pr-bureaus weten dat en maken er dankbaar gebruik van.
De politie met al die voorlichters ook.

Wie cijfers presenteert, wekt de indruk er verstand van te hebben.
Maar de vraag moet altijd zijn, nog eenmaal Van Maanen: waar komen de cijfers vandaan?
En wat is de context?

Ik kijk naar de brij aan cijfers die ik heb verzameld over de strafzaken die sinds 2005 in zittingszaal 14 dienden.
Hoe ik ook kijk, er ontstaat met de beste wil geen beeld waaruit kan blijken dat de criminaliteit in het bijna voorbije jaar is afgenomen.
Ook niet dat het geboefte actiever is geworden.

Er is wel een aantal feiten, zoals na het laatste fluitsignaal ook de einduitslag van een voetbalwedstrijd feitelijk kan worden vastgesteld.
Dat laatste is een kwestie van het tellen van alle doelpunten en die vervolgens in de juiste context te plaatsen.
Betekent dat de voor- en tegendoelpunten van elkaar moeten worden gescheiden.

De meervoudige strafkamer van de Groninger rechtbank deed in 2009 uitspraak in 350 strafzaken (310 mannen).
Het grappige is – voor zover dit soort cijfers grappig kunnen zijn – dat het aantal uitspraken van deze strafkamer sinds 2005 jaarlijks altijd om en nabij de 350 bedraagt.

Alsof dit, ongeacht dalingen en stijgingen van de criminaliteitscijfers, zo is afgesproken.

Wat nog meer feitelijk valt vast te stellen, is dat iets minder dan de helft van de beoordeelde misdrijven werd gepleegd in de stad Groningen waar niet de meeste mensen van heel de provincie wonen.
Dat het aantal zuivere vrijspraken (van alles wat ten laste is gelegd) steeds zo’n twintig per jaar bedraagt.
En dat de meeste mannelijke verdachten in zittingszaal 14 waren geschoeid op Nike Air.
Als je daar op let, valt dat op.

Zoals ook ieder jaar weer opvalt dat de rechtbank in de meeste gevallen een lagere straf oplegt dan een officier van justitie eist, maar in tien procent van alle zaken tot een hogere straf komt.

Er is nog iets anders.

Advocaten klagen over steeds minder werk (daling).
Zo erg zelfs dat ze met toenemende zorg (stijging) af en toe uitriepen: wat is er toch aan de hand?
Dit lijkt heel gek, nu tegelijkertijd kan worden vastgesteld dat het aantal verdachten dat terechtstaat voor de meervoudige strafkamer al vijf achtereenvolgende jaren niet veel meer of minder is.

Het kan zijn dat er meer advocaten naast echtscheidingen ook strafzaken zijn gaan doen. Dan is het weer niet gek, maar hooguit vervelend voor hen die minder werk krijgen.

Ik schreef in het voorbij jaar dat Oscar Dros en zijn politiemensen minder potentiële misdrijven bij justitie aanleverden dan begroot (oorzaak forse daling?).
Het openbaar ministerie bevestigde dat het twintig procent minder (8.000 in plaats van 10.000) zaken van de Groninger politie krijgt.

Dat het aantal mannen en vrouwen dat in zittingszaal 14 wordt verdacht van strafbare feiten desondanks gelijk blijft, komt, zo schreef ik, omdat op de rechtbank eenvoudige strafzaken die normaliter door de politierechter worden afgehandeld, worden doorgeschoven naar de meervoudige strafkamer.

Zo worden gaten gevuld.

Een uitspraak van de politierechter levert een rechtbank 330,50 euro aan Rijksgelden op, terwijl een vonnis van de meervoudige kamer goed is voor meer dan het tienvoudige: 3.915,50 euro.

Er werden hierover prangende vragen gesteld in de Tweede Kamer.
De minister van justitie antwoordde dat er in Groningen niks geks aan de hand is, dan wel dat ‘mij daarvan evenwel niets is gebleken’.
De minister onderbouwde dit niet met cijfers, maar liet zijn gezag spreken.
Er werden geen nieuwe vragen gesteld.

Ik waag mij niet aan een conclusie, want voor je het weet zit het weer anders en is er sprake van een misbaksel.

Resteert de vooruitblik.

Ik verwacht in 2010, wat er ook mag stijgen en dalen, opnieuw om en nabij de 350 verdachten te mogen verwelkomen in zittingszaal 14.
Daar zullen een paar oude bekenden tussen zitten, maar voor de meeste zal het de eerste keer zijn.
En voor een paar van die meesten geldt dan weer dat het niet hun laatste keer zal zijn.

Rob Zijlstra
(wenst iedereen een veilig 2010)

12 reacties op “Tweeduizend-tien”

 1. Een mooie afsluiting van het jaar die cijfers. Je verhaal lezende vraag ik me één ding af. Hoe zit het eigenlijk met het aantal verdachten dat dit jaar voor de politierechter moest verschijnen? Daar heb je geen cijfers van waarschijnlijk. We zullen dan moeten wachten op het jaarverslag van de Raad voor Rechtspraak in mei 2010.

  Eerdere jaren had je wel eens een overzicht van de totale hoeveelheid straf die in zittingszaal 14 werd opgelegd. Als die hoeveelheid is afgenomen (bij gelijkblijvend aantal zaken) zegt dat misschien ook iets over het al dan niet oppimpen van strafzaken.

 2. Eens met Rob. Kale cijfers zeggen niets, misdaadcijfers al helemaal niet. Waarom is er een stijging of daling? Heeft de politie een speerpunt gemaakt van een bepaald onderwerp (huiselijk geweld bijvoorbeeld)? Stijgen slechts de aangiftes (geweld tegen politie?)

  Mathieu,

  Wat politierechter betreft. Ik heb daar ook de cijfers niet van, maar weet wel dat de pr een aantal weken helemaal stil gelegen heeft. Dat moet op het totaal te merken zijn geweest.

  Chris Klomp

 3. @Mathieu,

  Betreft de totale hoeveelheid straf: ik ben nog aan het rekenen.

  robz

 4. Rob bedankt voor de cijfers! Een prachtig jaar van verslagen. Ik hoop dat jij het nog vele jaren blijft doen. Eveneens een goed 2010 toegewenst. Afgelopen jaar was ik zeven keer in de rechtbank. Voor vijf cliënten. Ik won,.. ‘ zijnde gemachtigde ‘ alle zaken,.. score 100 %. Bij die zaken was één journalisten die positief schreef, en één freelancer die negatief schreef over het pleidooi inzet voor cliënt. Die ene freelance journalist schrijft vanaf april 2002 uitgaande van ongeveer 350 zaken x7 jaren = 2450 zaken per jaar, de teller van de freelancer staat op 2810 zaken. Ach cijfers inderdaad zeggen niet zoveel. En toch eigenwijs als ik ben wens ik de hele rechtbankverslaglegging van de Groninger rechtbank een gezond/ fantastisch 2010 toe. Ik heb bewondering voor het geduld die jullie moeten opbrengen al die zittingen bij te wonen voor ons lezers, goede verslagen over strafzaken van jullie lees. Cijfer een 10.

 5. @mathieu: volgens mij kun je het beste kijken naar de vonnissen over 2009.

  Ik meen mij te herinneren dat de rechtbank inderdaad ieder jaar ongeveer 10.000 rechtszaken doet.

  De Meervoudige Kamer vormt daar met ongeveer 350 inderdaad maar een klein onderdeel van. Het merendeel zal politierechter/kanton/civiel zijn.

  Het is dus wachten op het jaarverslag van de rechtbank.

  Chris Klomp

 6. Ik ben even aan het rekenen geweest met de cijfers van de Raad voor de Rechtspraak ten aanzien van strafzaken (exclusief sector kanton). Daaruit valt het volgende af te leiden:
  2005 in NL 152.660 zaken
  2006 in NL 156.160 zaken
  2007 in NL 146.860 zaken
  2008 in NL 150.450 zaken

  2005 ??% van de zaken in Groningen MK
  2006 14% van de zaken in Groningen MK
  2007 10% van de zaken in Groningen MK
  2008 11% van de zaken in Groningen MK

  Ik kan echter nergens vinden welk aandeel de Rechtbank Groningen heeft van de landelijke productie.

  Als jouw cijfers (350 MK zaken per jaar) kloppen Rob (en dat doen ze ongetwijfeld) dan zou je hieruit kunnen afleiden dat:
  2006 ongeveer 2500 strafzaken in Groningen
  2007 ongeveer 3500 strafzaken in Groningen
  2008 ongeveer 3180 strafzaken in Groningen

  De cijfers over 2009 zijn zoals gezegd pas in mei bekend.

 7. Die Alex kan echt niet rekenen. Zijlstra heeft het alleen over zaken in zittingszaal 14. De rechtbank doet duizenden zaken per jaar, dus die cijfers van de freelancer kunnen heel goed kloppen. Wat heeft die Alex toch steeds tegen die man. Jaloers?

 8. Rob,
  Mooi relativerend stukje. Journalisten vreten cijfers zonder inzicht in de tot standkoming te hebben. En dat weten onze gezachtsdragers natuurlijk heel erg goed. Dus gooit de PR afdeling ze er in als ze weer eens positieve pers willen hebben. Schone taak voor ons om die cijfers vooral met een korreltje zout te nemen. Goede jaarwisseling.

 9. Als het oplossingspercentage is gestegen en het aantal rechtzaken blijft constant, dan is het aantal misdaden gedaald.

 10. @Willem,
  Ik steek de hand in eigen boezem. In het begin op het weblog van HJK hebben wij eens iets gehad. Dat is gierend uit de hand gelopen. Ik heb toenadering gedaan, excuus aangeboden, maar bemerk steeds met stekelige stukjes van zijn kant, dat hij blijft doorgaan. Maar zoals ik al schreef, heb ik grote bewondering voor de verslaglegging de uren die ze daar in de rechtszalen zitten te luisteren, verslag aan ons doen. Mijn wens voor 2010,.. dat wij die onverkwikkelijke zaak eens kunnen bijleggen. Van jaloezie is geen enkele sprake. T’s jammer dat het zo is gelopen. Maar wellicht verwatert het met de tijd. Je weet nooit wat 2010 aan vredelievende toenaderingen zal opleveren. Ik hoop het, waardeer beide zeer. Maar soms worden mij dingen in de schoenen geschoven waar ik geen aandeel in heb. jammer dat het zo uit de hand is gelopen, maar waar twee vechten hebben soms ook twee schuld. In dit geval neem ik de schuld op me. Had niet zo moeten reageren. Vanaf nu zal ik op geen enkele reactie op andere weblog niet meer reageren.

  Alex

 11. @Perrie Hoekstra.
  “Gezachtsdragers”????

 12. @Dee…

  Grinzzz, maar ach, jij weet wat daarmee bedoeld wordt. Als Rob nou zo’n zpelvaud zou maken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: