Twitterpolitie: volgen

politie - twitter- foto

Eens even iets anders.
De politie van Groningen heeft Twitter ontdekt.
Sinds enige tijd, paar maanden, twittert een aantal Groninger buurt- en jeugdagenten over hun dagelijkse werk.
‘Verder met zaak vernielende jongeren in Haren tijdens oud en nieuw. Groep van 26 man in beeld. Gaat voorspoedig.’
Nieuwerwets gedoe of een zinvolle aanvulling?
‘Het is een middel’, zegt plaatsvervangend korpschef en actief twitteraar Erik van Zuidam.

Tweet van jeugdagent Fred: ‘De actie van gisteren nog even nabesproken. Nu weer aan de slag met jeugdzaken. Langs een school om drugsprotocol vd school te bespreken.’
Vanuit Haren: ‘Politie in Haren gaat komende tijd wat extra controleren op parkeerplaatsen. Recentelijk veel foutparkeerders op invalidenparkeerplaatsen.’

Jarenlang volgden journalisten de dagelijkse verrichtingen van de politie via een krakend en piepend kastje: de politiescanner.
Sommige verslaggevers konden aan die piepjes horen of er iets ernstigs gaande was of niet.
Zo ja, dan rukte niet alleen de politie (en/of de brandweer) uit, maar ook de pers.

Maar sinds de politie een paar jaar geleden digitaal is gegaan, zwijgt de scanner en zijn journalisten meer dan ooit afhankelijk van politievoorlichters.

Voor ons de pers betekende dat geen vooruitgang.
Voorlichters zijn selectief in het verstrekken van informatie en bepalen daardoor steeds vaker wat wel en geen nieuws mag zijn.
Een aantal regionale dagbladen heeft uit onvrede hierover tip- en meldlijnen in het leven geroepen waar lezers inbraken, diefstallen en andere narigheden kunnen melden.

Maar nu zijn er dus twitterende politieagenten.

Terwijl van officiële zijde wordt gemeld dat de politie in Groningen geen problemen ondervind met storingen in het politie-computersysteem twittert een buurtagent: ‘Verdachte babbeltruc trachten te horen. Politiesysteem wil niet opstarten. Weer ouderwets met pen en papier aan de slag.’

Ja. Er wordt megaveel onzin getwitterd.
Af en toe schieten tweets voorbij van gezellig keuvelende politievoorlichters met journalisten over zwangerschappen, dvd’s voor de kinderen en dat manlief ’s avonds een heuse gamer is.

De politieagent die beroepsmatig aanwezig is in het Euroborgstadion (FC Groningen), twittert: ‘Schot op de paal van Matavz, blijft bij een gelijke 0-0 stand.’ En de afdeling voorlichting van de politie, ook die afdeling twittert sinds kort, laat aan de rest van de wereld weten: ‘Straks naar trouwerij van stagiaire. Meldkamer even laten weten dat we vanaf 14.20 uur een uur moeilijk bereikbaar zijn.’

Veel kul, soms luchtig, maar de twitterende buurtagenten houden het toch vooral zakelijk.
Vanuit de Korrewegwijk: ‘Herbezoek nav suïcidepoging gisteren. Persoon weer aangetroffen onder invloed van veel medicijnen. Met ambulance naar ziekenhuis vervoerd.’

De buurtagenten hebben instructies meegekregen over wat ze wel en niet mogen prijsgeven.
De agent uit de Indische Buurt bericht: ‘Binnen gekomen info over een mogelijke hennepplantage in de buurt uitgezet bij collega voor de actiedag.’
Dus.
Binnenkort is weer een serie invallen bij thuiskwekers te verwachten.

Op het hoofdbureau van de politie in Groningen werd vorige week de eerste twitter-workshop gehouden.
Want als het aan plaatsvervangend korpschef Erik van Zuidam ligt, blijft het niet bij die paar twitterende buurtagenten.
Al een tijdje laat de tweede man van het Groninger politiekorps iedereen die dat wil over zijn schouder meekijken.
Hij twittert: ‘Net thuis na dynamisch debat over gebruik web 2.0 en gebruik Twitter met korps-managementteam & alle offcieren van justitie in Gron.’
Niet heel lang daarna kondigt de chef recherche in Delfzijl zich aan met zijn eerste tweet: ‘Vandaag goede bijeenkomst met leden korpsleiding en OM. Thema o.a. Twitter…direct aan de slag dus.’

Deze week berichtte de buurtagent uit de Indische Buurt dat er een inval was gedaan in een drugspand (‘Actie drugspand Timorstr. gehad. Inval gedaan;5 man aangeh, drugs/geld aangetrof. Onderzoek volgt).
Hij twitterde er ook een actiefoto van de inval bij.

Politiebaas Erik van Zuidam reageert per telefoon na een oproep via Twitter.
Hij zegt: ’Twitteren is niet een doel op zich. Wij willen dit middel inzetten om de communicatie tussen de buurtagent en de buurt waarin hij of zij werkt te verbeteren. Waar we op hopen is dat buurtbewoners hun buurtagent gaan volgen en ook gaan reageren. En dat begint te komen. De buurtagent in Haren wordt door Twitter al herkend op straat. Om er nog meer ruchtbaarheid aan te geven, gaan we binnenkort huis-aan-huis flyers verspreiden.’

Het gaat nog wel om een proef.
Van Zuidam: ‘Als we op een gegeven moment moeten vaststellen dat het niet werkt, stoppen we er mee.’
Vanuit het politiekorps worden hier en daar wel vraagtekens geplaatst bij dit nieuwerwetse gedoe.
Van Zuidam: ‘Dat is ook goed. Het is altijd goed dat er binnen de organisatie mensen zijn die vragen stellen.’

Buurtagent vanuit de Indische Buurt: ‘Met Nico en Jolanda op bezoek bij collega Peter. Hij was gewond geraakt bij de actie aan de Timorstraat. 2 gebroken tenen!’

Ik belde met Vincent Everts, de man die de workshop voor Groninger politie- en justitiemedewerkers verzorgde.
Vincent Everts is een landelijk erkend trendwatcher en een veelgevraagd spreker in zaaltjes waar het gaat over social networks.

Vraag: Moet de politie nou wel zo nodig twitteren?

Om de drommel, zegt Everts enthousiast.
Als hij buurtagent was, zou hij het wel weten, dan zou hij zeker weten twittreren.

Okay, maar waarom?

Everts zegt: ‘Omdat buurtagenten goede contacten moeten hebben in hun buurt. Ze moeten kennen en gekend worden. Dan moeten ze op de eerste plaats aardig zijn. Ze moeten, lopend op straat, iedereen vriendelijk groeten. Maar via Twitter kunnen politieagenten laten zien dat ze de hele dag met nuttige dingen bezig zijn. En je kunt via Twitter ook vragen stellen aan de buurtagent. En waar kom je dat nog tegen? Dat je vragen kunt stellen aan politieagenten die dan ook nog antwoord geven?

Probleem is nog wel, aldus Everts, dat veel politieagenten nogal stijfjes zijn, nog niet zo goed weten te vertellen wat de mensen interessant vinden..
De trendwachter: ‘Er bestaat ook angst voor Twitter. Maar Groningen is op de goede weg. ’

Afgelopen week meldde ook het openbaar ministerie van Groningen, Friesland en Drenthe zich gezamenlijk op het Twitter-toneel.
Binnenkort, kwestie van tijd, zijn de eerste tweets te verwachten van officieren van justitie.

Het wachten is dan op de rechters.
‘De jongste en oudste rechters neigen naar vijftien maanden celstraf waarvan vijf voorwaardelijk. Zelf zie ik meer heil in een werkstraf. We zijn er dus nog niet uit.’

Ik bedoel: steeds weer wordt alles anders.

Rob Zijlstra

Een ietwat aangepaste versie van bovenstaand verhaal staat vandaag (zaterdag) ook in Dagblad van het Noorden

de Groninger twitteragenten:

Velema en Van Bruggen (De Wijert)
Andries Nederhoed (Indische Buurt)
Nico Lefferts (Oost Indische Buurt)
Jaap Wallinga (De Hoogte)
Peter Boekweg (Haren)
Fred Wilbrink (jeugdagent Korrewegwijk)

Erik van Zuidam (plaatsvervangend korpschef)
Nathalie Kramers (directeur ssc politie groningen, friesland, drenthe)
Jacob Bos (chef recherche Delfzijl)

afdeling voorlichting (politie Groningen)
afdeling voorlichting (openbaar ministerie noord)

15 gedachtes over “Twitterpolitie: volgen

 1. Sinds enige tijd volg ik deze agenten ook op Twitter. Ik vroeg me af of ze niet teveel vertellen, vooral over de Timorstraat, het is toch inside info en de politie moet toch diskreet zijn. maar toch leuk om te lezen en wat er zoal gebeurd.

  • Ik begrijp je twijfel, maar de inval in de Timorstraat is een feit en kon door iedere bewoner in straat waargenomen worden. Ik denk dat buurtbewoners recht hebben op zoveel mogelijk transparantie bij activiteiten van de overheid en op een reeel beeld van de (on)veiligheid in hun buurt of dorp. Met geinformeerde buurt/dorpsbewoners krijg je betrokken burgers die actief met de politie mee willen werken aan de leefbaarheid in hun buurt. Twitter is een soort digitale versneller voor de ‘pet die ons allemaal past’. Ook is het belangrijk dat burgers door hebben dat politiemensen geen anonieme medewerkers van een anonieme organisatie zijn, maar individuen met passie voor hun werk om burgers te helpen. Twitter geeft – binnen grenzen natuurlijk- meer persoonlijke kleur aan een politiemens. Het zou je zoon, dochter, vader of moeder kunnen zijn. Verder: Er is geen gevoelige informatie of persoonlijke info getwitterd en de buurtagenten proberen de grenzen goed in de gaten te houden. Maar wie de grens zoekt, loopt de kans er soms even overheen te gaan. Dat is dan vervelend, maar zonder fouten maken kunnen we niet functioneren. Als we er maar van leren. Ik steun daarom deze buurtagenten in deze proef, wat ook van de leiding verwacht mag worden.

   • @ZusterLucretia: Juist heel goed dat de politie dit ventileert naar buiten. Iedereen die in die straat woont ziet die dingen voor zijn/haar neus gebeuren. Dat er in drugs gehandeld wordt en het nodige volk hierop af komt. Nu weten de buurtbewoners dat er wel degelijk door de politie iets aan wordt gedaan.

    Ook een signaal aan burgers die dit in hun eigen straat zien gebeuren krijgen hierdoor het gevoel.. “Als ik het meld, komt de politie in actie”.

    Er zijn natuurlijk veel zaken die zich niet lenen om via de Twitter te ventileren. Denk hierbij aan zeden en huiselijk geweld.

 2. Ik ben blj met de tweet van Peter, de afstand wordt er aanzienlijk kleiner mee.

  Ik ben bovendien vrijwillig brandweer man, en hoor zo wat er bij jullie speelt, best handig.

  Ik weet inmiddels ook wat Peter doet aan sport, loopt hard met collega, ik denk dat ik samen met een paar collega’s van de brandweer Peter en zijn collega uitnodigen om te gaan hardlopen. Let wel ik heb Peter denk ik in levende lijve misschien nog nooit gezien. Als ik hem echter ergens mee van dienst kan zijn graag.

  Ik ben maw. Blij met een twetende buurtagent, Peter ga zo door, ik ben nog nooit onthullende zaken van je tegen gekomen, je houdt je in mijn ogen keurig aan.het protecol

 3. Pingback: uberVU - social comments

 4. Uiteraard spreken wij hier over verdachten. Onderzoeken van de politie transparant. Gelet op Zembla wat ik vanavond bekeek t’ ja 15 procent van de strafzaken veel mensen onschuldig achter de deur, scoringsdrift van de ovj in onderzoeken. Transparantie kent grenzen. Fijn uiteraard dat wij journalisten en rechtbankverslaggevers hebben die tevens onafhankelijk zaken beschrijven eventueel zaken signaleren of opsporingsonderzoeken vuilnispasjes eens onder het vergrootglas leggen, hoeveel gewicht dat heeft. Rob Prachtig beschreven.

  • Die 15% van strafzaken heb ik in de uitzending niet ontdekt. Wel 90 verdachten onterecht vrij op een totaal van 150.000 vonnissen. Is qua foutmarge nog niet zo slecht hoor. Ondanks de grote gevolgen die deze foutjes hebben.

 5. @Ron

  Tja, wat heb ik te vinden?

  Volgens mij kunnen buurtagenten er hun voordeel mee doen. Sowieso vind ik het goed dat ze een poging wagen. Voor ons journalisten is het aardig om mee te lezen. Ik ben er een groot voorstander van dat journalisten zich minder afhankelijk opstellen ten opzichte van voorlichters.

  Levert het politiegetwitter uiteindelijk niets op, dan stoppen ze er weer mee. Dat is dan ook goed.

  robz

 6. Dit vind ik wel leuk! Jammer dat ik niet in een van die spannende wijken woon. Ik woon in een (nog) relatief rustige buurt.
  Nu hopen dat ik ook een twitter cursus krijg. Ik ben 20 en heb geen idee hoe dat moet. Jeugd van tegenwoordig

 7. Vandaag in het Utrechtse suffertje:
  Utrechtse agenten slaan aan het twitteren.
  Utrecht: De politie Utrecht zet sociale media als Twitter en Youtube in om autokrakers aan te pakken. De aanpak is onderdeel van de interactieve campagne http://www.herkendesignalen.nl. Daarin worden burgers opgeroepen sneller 1-1-2 te bellen, ook bij verdachte situaties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s