Jolanda Meijer – leuzen

.

OPMERKELIJK

In december vorig jaar is de Groningse straatprostituee Marjan Kusters voor het laatst gezien. Kort voor haar verdwijning is de vrouw mishandeld, zo heeft justitie bevestigd. Die mishandeling houdt mogelijk verband met informatie die Marjan Kusters vorig jaar heeft verstrekt aan de politie. Zij zou de politie informatie hebben gegeven over Jolanda Meijer, de straatprostituee die sinds het voorjaar van 1998 wordt vermist.
Naar aanleiding van de informatie van Kusters werd een man aangehouden en zocht de politie vorig jaar met een graafmachine een terrein af nabij Mensingeweer in Noord-Groningen. Die zoekactie leidde tot niets. Man werd weer vrijgelaten.

Dat Marjan Kusters vorig jaar de politie informeerde, kwam vorige week in de publiciteit via Dagblad van het Noorden en RTV Noord. Daarmee werd een relatie gelegd tussen de recente verdwijning van Kusters en de twaalf jaar oude vermissing van Jolanda. Ook zij werd kort voordat zij spoorloos verdween, mishandeld.

En dan duiken plotseling in rood geschreven leuzen op in het fietstunneltje tussen Martiniplaza en het Gasuniegebouw in Groningen: ‘Jolanda Meijer in Appelscha’. Het staat op twee verschillende plekken in het tunneltje. Eenmaal is de naam van Jolanda (fout) geschreven als Meier.
De graffiti lijkt haastig aangebracht, vermoedelijk het afgelopen weekeinde.

In de vele onderzoeken naar de raadselachtige verdwijning van Jolanda Meijer is een constante factor: de aanwijzingen vliegen alle kanten op. Rechercheurs die bij de zaak betrokken zijn (geweest) zeggen: ‘Er is geen touw aan vast te knopen.’

Appelscha komt in al die onderzoeken niet voor.
Wel bestaan er tenminste twee Friese connecties: eentje met duistere zaken rond Lauwersoog en eentje die in de buurt komt van Appelscha. Jolanda werkte in die regio enige tijd in een seksclub.

De recherche van de regiopolitie Groningen heeft gisteren, naar aanleiding van een melding van Dagblad van het Noorden, een onderzoek in het tunneltje ingesteld; dat wil zeggen dat de politie foto’s van de aangebrachte leuzen heeft gemaakt.

Tros Vermist, het televisieprogramma dat altijd veel aandacht heeft besteed aan de raadselachtige verdwijning van Jolanda Meijer, overweegt volgende week aandacht aan de kwestie te besteden.

Ik ben er van overtuigd – omdat ik de vermissing van Jolanda Meijer al twaalf jaar volg – dat er mensen in Groningen zijn die meer weten.
Maar dat die mensen tot nu toe altijd reden hebben gehad te zwijgen.
Misschien komt met het verstrijken van tijd ooit eens een einde aan die reden.

Daarom is het opmerkelijk en vooralsnog ook niet meer dan dat, dat er zomaar ineens in een fietstunneltje tussen Martiniplaza en het Gasuniegebouw leuzen over Jolanda Meijer opduiken.

Waarom doet iemand dat?
Dat is een vraag.

Rob Zijlstra

>> meer over Jolanda Meijer (pdf)


4 gedachtes over “Jolanda Meijer – leuzen

  1. Appelscha…, dat deed mij direkt denken aan een “tipgever” inzake de moord op Marianne Vaatstra.

    Volgens hem werd er op 1 mei 1999 een Ringobar-consumptie gevonden op het terrein van de kermis in Appelscha.

    De Ringo-bar is in Veenklooster (Fr.) enkele honderden meters vanaf de plaats waar Marianne is gevonden.

  2. Pingback: Verborgen camera « rechtbankverslaggever groningen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s