Vermist: Ilham Benchelh

Kasem M. (62) uit Siddeburen komt de rechtszaal binnen op sokken. Nog veel opmerkelijker is de reden van zijn binnenkomst.

In januari verdween zijn echtgenote met wie hij scheidingsplannen had. Justitie denkt dat in Amsterdam geboren Kasem M. zijn echtgenote heeft vermoord dan wel dat hij haar van haar vrijheid beroofd. De echtgenote is de Marokkaanse Ilham Benchelh, 36 jaar. Zij is spoorloos.

De verdenking dat M. het heeft gedaan, is dus vooral een vermoeden.

Maandag was er in zittingszaal 14 een pro forma-zitting. Advocaat Fred Kappelhof verzocht de rechtbank zijn cliënt naar huis te sturen. Volgens Kappelhof is er eerder sprake van een gewone vermissing dan van een misdrijf. In zijn ogen zit M. sinds 26 januari ten onrechte vast. Kappelhof zei tegen de rechters dat we moeten oppassen mensen ten onrechte vast te zetten, want daar krijgen we alleen maar gedonder mee.
Indachtig Lucia de B.

Het openbaar ministerie ziet het heel anders. Het openbaar ministerie wil dat de rechtbank een ‘bevel observatie’ afgeeft. Dan kan Kasem M. hoewel hij dat niet wil, toch worden geobserveerd in het Pieter Baancentrum.

De rechters wijzen beide verzoeken af. Als Kasem M. niet wil meewerken aan een Pieter Baan-onderzoek, dan heeft het geen zin hem naar het observatiecentrum te sturen.
Kasem M. knikt en zegt: ‘Het zou voor iedereen een vervelende tijd worden.’

Het verzoek hem op vrije voeten te stellen, gaat de rechters ook te ver.
Er zijn nog voldoende ernstige bezwaren. Er is een geschokte rechtsorde, dreigend vluchtgevaar, en de niet uit te sluiten mogelijkheid dat M. het lopende onderzoek gaat frustreren.

Kasem M. zegt dat hij met de verdwijning van zijn echtgenote niets te maken heeft.
Dat hij wordt verdacht en dat onderzoek wordt gedaan, dat snapt hij. Maar hij zit al sinds 27 januari vast en dat moet nou maar eens zijn afgelopen. Hij wil ook dat justitie zijn woning vrij van onderzoek maakt.

Wat heeft justitie?

Een bloedspoor.
Op het bed, aan de zijkant, is bloed aangetroffen dat is weggeveegd.
De recherche heeft het spoor met behulp van luminol zichtbaar kunnen maken.
Niet duidelijk is hoe verst dat spoor is.
Dat moet nog worden uitgezocht.

Een matras
Er is een matras dat mogelijk bloedsporen bevat. Moet nog nader worden onderzocht.

Een geldtransactie.
Kasem M. heeft daags voor de verdwijning via hun boekhouder geld laten overmaken van haar rekening naar zijn rekening.

Een afgezegde afspraak.
Op de dag van de verdwijning heeft Kasem M. een zwager gebeld met de mededeling dat diens geplande bezoek niet door kon gaan. Volgens justitie is dat opmerkelijk.

Ruzie.
De man en de vrouw zouden vaak ruzie hebben. Kasem M. zegt dat dat niet zo is. Getuigen wel. Nogal tegenstrijdig, zegt justitie. Ook al met het oog op de voorgenomen scheiding. Ilham Benchelh zou de woning niet willen verlaten.

Poetslap.
In een prullenbak in Siddeburen is een poetslap gevonden met daarop dna-sporen van de vrouw. Advocaat Kappelhof zegt dat dat toch niet vreemd is. Op alles wat uit die woning komt, kan dna van de vrouw zitten. Ze woonde daar immers.

Honden.
De speurhonden Iris en Barrie sloegen aan op een kruiwagen en de kofferbak van de auto. Lijkgeur? Nader onderzoek ondersteunde het hondengeblaf niet. Maar toch.

Volgens advocaat Kappelhof is het logisch dat er dingen worden gevonden die opmerkelijk mogen heten. De politie zoekt daar immers ook naar. Maar wat zegt bijvoorbeeld een afgezegde afspraak?

Justitie denkt nog een paar maanden nodig te hebben het bewijs sluitend te krijgen.
Want hoe het ook zij, feit is dat de vrouw spoorloos is; zij neemt geen geld op, zoekt geen contact met haar kinderen en dierbaren, zendt geen enkel signaal uit dat kan duiden op leven.

Advocaat Kappelhof, in een laatste poging zijn cliënt uit het huis van bewaring te krijgen: ‘Laat hem gaan, dan kan hij ook als speurhond optreden.’

Rechters: Nee.

Rob Zijlstra

UPDATE – 9 mei  2011 – tips
Na aanleiding van een uitzending van Peter R. de Vries (8 mei 2011) zijn bij de politie twintig tips binnengekomen. Uiteindelijk leveren die tips niets op.

update – 15 juli 2015 – vervolg.
Kasem M. heeft na zijn aanhouding in januari 2010  acht maanden vastgezeten en is vervolgens in vrijheid gesteld. Hij bleef wel de status van verdachte houden. Recent – op 1 juli 2015 – heeft advocaat Fred Kappelhof de raadkamer van de rechtbank in Groningen verzocht de strafrechtelijk vervolging te beëindigen. Iemand kan toch niet jarenlang verdacht zijn zonder  dat er zicht is op een strafproces. De raadkamer heeft dat verzoek afgewezen omdat het Openbaar Ministerie aankondigde dat de zaak wel wordt doorgezet. Komend najaar is er een zitting en naar verwachting eind 2015 is er dan een inhoudelijke behandeling. Het Openbaar Ministerie zal moord (dan wel doodslag) aan M. ten laste leggen. Kasem M. woont in het buitenland.

update – 7 november 2018 – vervolg 
De strafzaak zal zoals het nu lijkt in februari 2019 worden behandeld. Voor de laatste feiten over deze kwestie: klik hier

16 gedachtes over “Vermist: Ilham Benchelh

 1. Pingback: dinsdag 11 mei « OVER CRIMINALITEIT

 2. Verdachte zaak, maar het enige dat justitie dus concreet heeft is het bloedspoor. Daarvan is echter niet eens bekend hoe oud het is, dus zou het bijvoorbeeld ook van een bloedneus maanden voor de verdwijning kunnen zijn. Een geldtransactie tussen twee rekeningen van echtelieden lijkt me niet erg uitzonderlijk, evenals het afzeggen van een afspraak. Er zijn wel meer echtparen die regelmatig ruzie maken. De poetslap en de honden zeggen volgens mij helemaal niks. Kortom, het is best mogelijk dat de man het gedaan heeft, maar het bewijs lijkt me wel flinterdun. Een beetje te weinig om de man nog langer vast te houden.

 3. Justitie raakt zelfs ook weleens Turkse, Marokkaanse mensen kwijt ( verdacht of proefverlof ) die nadat ze op het internationale opsporingsnet zijn gezet worden teruggevonden in het moederland. Misschien een idee, dat ook hier eens te gaan doen. Opsporing Verzocht, internationale opsporing vermisten. Vaak ook onder familiedwang, huwelijksproblemen waar scheiding speelt, dat niet gewenst is binnen de cultuur, gebeuren soms rare dingen of verdwijningen. Zo verdwijnen uit Nederland ook leerplichtige meisjes, ‘ die dan zijn uitgehuwelijkt en in de vakantie in hun moederland zijn getrouwd. Die zie je nooit meer terug.

  • Wat weet jij van die culturen?? Dit slaat nergens op!! Jullie Nederlanders denken dat jullie alles weten maar eigenlijk weten jullie niks!! Deze vrouw is volwassen vrouw en heeft om een scheiding gevraagd, deze vrouw weet wat zij doet hoor!! volgens mij willen jullie hem verdedigen omdat hij een Nederlander is. Hij is de moordenaar er is genoeg bewijs tegen hem!!!

 4. @ Alex

  Deze dame is niet terug gegaan naar eigen land.
  Ze laat een jong zoontje achter en haar vrienden en familie hebben niets van haar vernomen.

  @ Rob
  Kunt u alstublieft het “Turkse” weghalen? Dit staat zeer onprofessioneel en stoot ook tegen het zere been van de betrokkenen.

  Dankuwel

 5. @anoniem

  Dat er aanvankelijk ‘Turkse’ stond was een fout van mijn kant. Ik heb het nu verwijderd, want u heeft gelijk.

  rob zijlstra

 6. Pingback: De advocaten van 2011 « ZITTINGSZAAL 14

 7. Pingback: Raadsel zonder lijk | ZITTINGSZAAL 14

 8. Pingback: Raadsel van Siddeburen – ZITTINGSZAAL 14

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s