Even stil

BLOGWEBBEL

Nu er dit jaar geen strafzaken meer worden behandeld in Zittingszaal 14, blijf ik hier even stil. De eerst volgende zitting is op 6 januari.

De zaken die dan op de rol staan, gaan over misdrijven die al zijn gepleegd. Dat geldt overigens voor  alle zaken in de eerste drie, vier maanden van 2011 die hier zullen worden beschreven.

Uiteraard mits de krant waarvoor ik werk, Dagblad van het Noorden, mij laat doen wat ik hier doe. Vooralsnog ziet het er daar wel naar uit.

Ondertussen schoon ik dit weblog wat op en denk ik na over vernieuwingen. Zo wil ik het komende jaar – jaargang 7 – zo nu en dan een gastblogger uitnodigen, met het verzoek zijn of haar visie te geven op een actuele zaak, een strafrechtelijke hype of over  zomaar iets van belang.

Ook denk ik na over  kritiek. Bijvoorbeeld van collega’s die zeggen dat het niet goed (slecht)  is dat alles wat ik hier schrijf, gratis wordt weggegeven terwijl de krant (veel) geld kost. Met 12- tot 1500 bezoekers per dag – en dan allemaal een euro per maand, tientje per jaar, inclusief 50 procent korting op het jaarboek zonder verzendkosten – zou ik het wel weten. Maar zo denkt u niet.

Morgen Vandaag doe ik mijn laatste ding van dit jaar en daarna ga ik strand- en duinwandelen op Ameland.

Mijn laatste ding dit jaar is een interview met procureur-generaal Harm Brouwer, ’s lands hoogste justitiebaas.  Aanleiding is een blogverhaal dat ik schreef op 24 augustus. Harm Brouwer was (is) het met de strekking van dat verhaal niet eens en belde de volgende dag op. Dat leidde tot een gesprek in Den Haag. En tot een interview.

Ik zal het resultaat hier publiceren. Maar niet nadat het eerst in krant van papier heeft gestaan.

Want hoe dan ook: lang leve de krant, ook in 2011.

Rob Zijlstra

9 gedachtes over “Even stil

 1. Beste Rob,

  Als je iets maakt, geef het een naam, platina lid of zo. En je doet iets extra voor platina leden. B.v. het op sturen gratis van je boeken (ook naar het buitenland a.u.b.) en je doet nog wat extra dingen en dat enkel voor je platina leden. ( b.v. ook opsturen met de post van je artikelen van koud bloed etc ). Je bent creatief genoeg om wat te verzinnen. Dan zijn er vast veel mensen die best lid willen worden. Werken hoort beloond te worden toch ?. En je word er ook wat minder afhankelijk van je broodheer van !!.

  Voor als nog wil ik je belonen door je te zeggen dat je prachtige verhalen schrijft. Ik lees het graag. Ook kijk ik meestal dagelijks of je nieuwe verhalen hebt. Wel deel ik soms je politieke kijk op zaken niet. Geloof soms niet dat we een betere maatschappij krijgen met de aanpak die jij voor staat. Maar beiden zijn we integer maar hebben een ander ziens wijze. Nogmaals dank en maak de prijs niet te hoog.

  Peter

  P.s. prettige feestdagen en gelukkig nieuwjaar.

 2. Rob,

  Ik lees je weblog altijd met bijzonder veel interesse. Ik wens je een fijne vakantie en hoop snel weer nieuwe verslagen te kunnen lezen.

 3. Hey bofkont…..

  Jij luieren hè. Ik moet dit jaar nog zes dagen door dat weer met dat toekomstig oudpapier wat ze kranten noemen.

  Hang er hier maar een prijskaartje aan, misschien is het zelfs te overwegen dat mensen alleen kunnen reageren als ze met hun eigen volledige naam reageren.
  Dan schiet je mogelijk een deuk in het gekrijs wat op internet zo welig tiert, verdient je brood en de oude media kan echt bij oud papier.

  (nb. Ik kijk de meeste edities die we hier in Zeeland verspreiden regelmatig door. Soms denk ik: “Als mensen daar nog voor betalen, dan moet met een goed stukje nieuws op internet de zaak ook te tillen zijn”)

 4. Dat men het gratis publiceren via dit weblog als niet goed of zelf slecht betitelt, vind ik verwerpelijk. Alles moet altijd maar geld opleveren. Mocht dat gebeuren, dan zal het aantal volgers per direct decimeren.

  Dat je nadenkt over vernieuwingen is altijd goed.

  Dat de zgn. bobo’s jouw weblog met grote interesse volgen, zegt iets over jouw kwaliteiten als journalist. Als het allemaal bagger zou zijn, bellen ze je niet na een dag.

  Dat ik je zal blijven volgen, ook in 2011, staat buiten kijf.

  Het ga je goed, ook in 2011 and beyond.

 5. Beste Rob,

  Hele fijne feestdagen van een trouwe volger je hebt mij al die jaren goed op de hoogte gehouden. Welgemeende dank daarvoor. Nog beter is een streven voor 2011! Maar het is al prima, maar het streven is uiteraard ook prima. Genomineerd geweest in 2010 een fantastische nominatie van de allerbesten. Ook naar aanleiding van jou artikelen vragen in de Tweede kamer. Zakelijk beschreven zaken zonder al te veel opsmuk. Gewoon zoals de rechtspraak in zittingszaal 14 is. Een goed en gezond 2011 gewenst. Zodat wij jou kunnen blijven volgen.

  Groet,

  Alex

 6. @ Rob Zijlstra,

  Lang leve de krant: helemaal mee eens. En lang leve de krantenbezorgers! ‘k Ben extra zout blijven strooien voor zo eentje de afgelopen weken 🙂

  Ik heb een voorstel (maar niet het gewenste netwerk, dus dan maar hier).

  Kunnen we van Google niet tevens een soortement internet-bank laten maken?
  Een rotonde, draaischijf, een “stopcontact” om alle soorten van nieuws (serieus, kwaliteitsnieuws) dat online beschikbaar komt, tegen schappelijke betaling ook beschikbaar te houden voor iedereen?

  Dan blijf ik m’n abonnement op 2 papieren kranten gewoon houden. Want met de krant uren op de bank of in de tuin, zit toch veel comfortabeler dan achter m’n bureau (PC). En toon me daarnaast bereid om toch minstens een paar tientjes per jaar – vooruit – te betalen voor lukraak toegang tot m’n 12 meest favoriete nieuwswebsites. Denk dan aan Volkskrant, Trouw, NRC, DvhN (heb abo), deze of gene regionale omroep, Nu.nl (lekker overzichtelijk), BBC, The Guardian, de Times of London, Der Spiegel, The Mangalorean en de New York Times.
  Een fee voor Google Nieuws/Google News daarbij, en in incidentele gevallen zoals nu bijv. met Moerdijk of de overstromingen in Australië, kun je als betrokken nieuwsconsument soms ook even kijken op de sites van lokale of regionale media.

  De mensen achter Google zijn keien gebleken in algorithmen. Ongetwijfeld zouden die een eerlijk soort “versleuteling” van de wereldwijde opbrengsten van zo’n deal, kunnen maken.

  Tenminste, dat dacht ik zo.

  Natuurlijk kunnen krantenuitgevers niet bezig blijven zoals ze nu doen. Maar zo’n ervaring als met de Times (London) recent, terwijl je zó gewend was om daar prachtige en relevante journalistiek te kunnen lezen online: brrrr…..

  Ben ondertussen erg benieuwd naar het interview met opperhoofd Harm Brouwer. En of dat echt een mens is, of een sprekende en voorgeprogrammeerde robot die aan de aandacht van klassiek geschoolde, holistische HRM managers bij de top van het OM helaas nog steeds is ontsnapt.

  cheers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s