Soprano

Vandaag (gisteren, maandag) wilde een man – een benadeelde partij –  mij in de rechtbank doen geloven dat er dingen gebeuren die de gewone man niet eens wil geloven.

Dat er bedrijven bestaan, met mensen, die lucratief handelen in ons afval. Dat ons huisvuil, dat eens per week door de gemeente tegen kostprijs – onze kostendekkende afvalstoffenheffing – wel wordt opgehaald, maar helemaal niet wordt verwerkt.
Dat denken wij alleen maar.

In het echt wordt ons afval marktconform verhandeld. Aan bedrijven in Polen bijvoorbeeld. Er rijden zodoende  honderden vrachtwagens met uitlaatgassen op en neer tussen hier en daar. Omdat ze daar, maar ook hier,  wel eens een oog dichtknijpen.

Dat de transportsector er veel geld mee verdient.

De man zei ook dat het helemaal niet waar is dat ons afval wordt verbrand in de milieuvriendelijkste afvalovens van Wijster. Hij zei dat er ongelooflijk wordt gesjoemeld door mannen met bedrijven, door voorheen ook Essent Milieu. Dat de vereiste papieren, vergunningen, worden vervalst. En dat de misstanden geen justitiële prioriteiten genieten binnen lidstaten.

De man zei dat wij – zij – afval exporteren en tegelijkertijd afval importeren, bijvoorbeeld huisvuil uit Engeland. Luiers ook. Dat dat voor veel bedrijven in deze branche een win-win situatie oplevert.
Maar dat het eigenlijk mafia is.

Ik weet niet of dit allemaal waar is, of het zo is zoals de benadeelde man beweert.
Iedereen kan wel wat beweren.
De man vertelde dat hij nog 23 miljoen euro moet krijgen van voorheen Essent Milieu en dat Essent Milieu de beste advocaten heeft.

Ik vroeg aan de man wat hij doet, doet voor de kost.
Hij zei dat hij makelaar is, makelaar in afval.

Vier bedrijven zijn gedagvaard, waaronder Attero (voorheen Essent Milieu)  en twee directeuren. Het onderzoek is nog niet klaar. Gisteren was er een regiezitting bij de meervoudige strafkamer. De strafzaak volgt dit voorjaar en gaat over illegale afvaltransporten vanuit Wijster naar Polen.

Makelaars in afval, ik had er nog nooit van gehoord.

Rob Zijlstra

8 gedachtes over “Soprano

 1. Ernstig geloofwaardig trouwens 🙂

  Ik heb in 1992 een oplichter in de gevangenis ontmoet die er als de kippen bij was. Bij het afvalvoordeel.

  Door vernieuwde wetgeving haalde hij oude autobanden op bij bedrijven waardoor hij een bepaald bedrag per band kreeg omdat de afvoer ervan ineens véél ging kosten.

  Hij bracht die onder in loodsen, en voerde ze niet af.

  Daarna betaalde hij de huur van de loodsen niet waardoor uiteindelijk de deurwaarder beslag ging leggen op de inhoud van die loodsen.

  En klaar was hij, degene die de oude banden bezit, draait voor de afvoer of verwerking van de oude autobanden op 🙂

  Paar ton winst 🙂

 2. Geintresserden moeten eens gomorra van roberto saviano lezen. De napolitaanse maffia verdient niet meer het meeste geld met drugshandel maar met de handel in afval.

 3. Ha ha, goede kop, sta mij toe het even uit te leggen voor de niet-kenners. The Sopranos is een Amerikaanse dramaserie van regisseur/schrijver David Chase over de Italiaans-Amerikaanse maffia in New Jersey. Anthony “Tony” Soprano (Gandolfini) staat aan het hoofd van de DiMeo familie, een criminele organisatie met thuisbasis in Newark, New Jersey. Officieel is Tony werkzaam in het afvalbeheer bij afvalbedrijf Barone Sanitation, maar dit is slechts een dekmantel. Tony’s echte business bestaat onder andere uit illegale gokpraktijken, afpersing, overvallen en witwaspraktijken.

 4. Ik heb ongeveer 15 jaar geleden gesproken met iemand die werkte in de Rijnmond. Die vertelde me dat daar structureel hetzelfde gebeurd. Overigens ging er tot een jaar of vijf geleden ook veel afval naar Hongarije, werd gewoon de Donau in gelazerd. Goud geld. En dan hebben we nog vele vele lijntjes richting Afrika.

  Ik ben benieuwd of een regionale rechtbank als eerste de vinger weet te krijgen achter deze strak georganiseerde, multinationale criminaliteit.

 5. In Italie is algemeen bekend dat dit gebeurd. Milaan heeft bijvoorbeeld 10 ton afval per week. 7 ton wordt officieel afgevoerd en 3 ton wordt in de buurt van Napoli onder de grond gestopt.

 6. Voor alles waar veel van is geldt dat het lucratief kan zijn om ermee te sjoemelen. Zelfs al zou het maar gaan om tienden van procenten van het totaal. Kijk naar bijvoorbeeld spam, of advertentiefraude. M.i. een goeie kans dat dit waar is en ben ook benieuwd of men er de vinger achter weet te krijgen.

 7. Zo hebben we nu ook aparte inzameling van plastic,in nederland hebben we geen fabriek die dat behoorlijk kan scheiden een bedrijf in duitsland claimt dat wel te kunnen maar in de praktijk is maar 8% van het plastic afval herbruikbaar en te scheiden,tuinstoelen,bumpers e.d. .

  De rest word gewoon verbrand in duitsland omdat het waardeloos is,niet alles wat plastic lijkt is het ook, verpakkingen zijn veelal cellofaan en dat is niet herbruikbaar.Big Business is het natuurlijk wel al die subsidies die in afvalland rond gaan.

 8. Henk heeft gelijk, dat is de persoon in kwestie gelukt in Drenthe. In Friesland is dat door een ander persoon gedaan, die heeft hetzelfde geintje ook nog eens geprobeerd in Delfzijl (wat niet gelukt is dankzij de inzet van de politie).

  De afvalwereld biedt voor veel mensen een goed betaalde boterham, daarbij lijkt het er op dat er meer kaf dan koren is. Ik durf te stellen dat dat niet zo is, maar ik kan garanderen dat de journalistiek er wel een paar grote beerputten open kan trekken, waarbij illegaal verbranden van afval in Duitsland of Polen niet echt de meest spannende zaken zijn, hoewel ik voor het bestaan daarvan mijn handen in het vuur durf te doen, ik heb een tijd lang vlakbij de Duitse grens gewerkt en kwam vrijwel elke dag dezelfde vrachtwagens (NB uit Harlingen) tegen. Deze vrachtwagens waren stuk voor stuk van hetzelfde bedrijf dat ik kende als afvalbedrijf. Keurig voorzien van het A-plakaat aan de voorkant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s