De hork

Arie is een hork.
Dit is geen vriendelijk begin.
Maar het moet wel en ik zal dit verhaal ook zo eindigen.

De officier van justitie wil dat Arie dertig maanden in de gevangenis wordt opgesloten.
Zodra hij vrijkomt, mag hij drie jaar lang geen motorvoertuig besturen.
Vooral aan dat laatste heeft de samenleving iets, want de 26-jarige Arie is als automobilist uw potentiële moordenaar.

Een paar keer hoor ik hem tegen de rechters mompelen: ‘tWasnatuurlijkmijnbedoelingniet.’

Samen met Bas (die later terecht moet staan) had hij in september dit jaar ergens in Oost-Groningen een piratenfeest bezocht.
Biertje erbij, gezellig.

Rechters: ‘Had u veel gedronken?’
Arie: ‘Viel wel mee. Stuk of twintig.’
Eerder, op het politiebureau, had hij gezegd: stuk of dertig, veertig.

Ze wilden met de taxi naar huis, maar er was geen taxi.
Dus stapten ze in de auto, een afgeroste Peugeot met de remleiding stuk.
Remmen kon een beetje.
Met de handrem.
Zo rijden ze rijden naar zijn huis.

Arie heeft de bril niet op.
Zijn zicht op de buitenwereld is zonder glas zestig procent.
Geeft niks, zegt Arie, want hij weet natuurlijk heus wel waar hij woont in Finsterwolde.

Thuis drinken ze meer bier en zo wordt het half twee in de nacht.
Arie besluit dan dat hij naar Gretha wil, naar zijn vriendin die in Stadskanaal woont.
Bas gaat mee, evenals flesjes bier voor onderweg.

Buiten is het niet alleen donker, maar het regent ook.
En natuurlijk gaat het fout.
Ze naderen een rotonde en Arie denkt door al die lichtjes die hij daar ontwaart een fietser te zien.
Hij geeft een ruk aan het stuur om een aanrijding te voorkomen.
Maar er is daar op de rotonde geen fietser.
De auto knalt na die ruk aan het stuur het fietspad op.

En daar is wel een fietser.

De fiets wordt met een geschatte snelheid van 60 tot 80 kilometer per uur, vol geraakt en breekt in twee stukken.
De fietser – een 17-jarige jongen – vliegt door de lucht en komt meters verderop op het pad terecht.
Het 16-jarige meisje dat achterop zit, knalt eerst op de motorkap, dan op de voorruit en eindigt in de berm.

Beiden zijn zwaar gewond.
De jongen kruipt naar de berm en ziet dat zijn vriendinnetje geen teken van leven geeft.
Ze is buiten bewustzijn.
De jongen slaagt erin 112 te bellen.

Arie en Bas zijn doorgereden.
Tegen de rechters zegt Arie: ‘Ik heb geen fietser gezien. Ik dacht dat ik een paaltje had geraakt.’

In Onstwedde aangekomen, stoppen ze.
Bas, die geen rijbewijs heeft, wil nu achter het stuur zitten.
Arie vindt dat best.
Hij is toch al moe.
Wanneer ze van plek verwisselen zien ze dat een koplamp stuk is en de motorkap verbogen.
Dat de voorruit is versplinterd – door die klap – hadden ze natuurlijk al gezien.

In Stadskanaal trekt de auto de aandacht van de politie.
De achtervolging wordt ingezet, waarbij de politieauto tot twee keer toe wordt geramd.
Een keer komen de agenten daardoor bijna in botsing met een bus bij discotheek Fox in Stadskanaal. Na een achtervolging van 17 kilometer weet de politie het duo tot stoppen te dwingen.
Bas rent weg, maar wordt ingehaald.

Arie mompelt dat hij van de hele achtervolging niets heeft meegekregen.
Arie zegt dat hij in slaap was gevallen.
De agenten hadden hem, met getrokken pistolen, uit de auto gesleurd.

De officier van justitie zegt dat Arie de kans heeft aanvaard dat het mis zou gaan.
‘Een fractie anders en de jongen en het meisje hadden het niet na kunnen vertellen.
Arie vroeg om ellende.’

De kwalificatie van het openbaar ministerie: een poging tot doodslag (op de jongen en het meisje) en medeplichtigheid aan een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel (het rammen van de agenten in de politieauto).
Alles afwegende, zegt de officier van justitie, is dit goed voor een eis van drie jaar gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk.

De advocaat meent dat van een poging tot doodslag geen sprake kan zijn, want de opzet ontbreekt. ‘Mag een automobilist op een nachtelijk tijdstip een fietser op het fietspad verwachten? Ik vind van niet.’
En het rammen van een politieauto kan Arie – als slapende bijrijder – al helemaal niet worden aangerekend, zegt de advocaat.

De advocaat meent dat Arie ook het rijbewijs terug moet krijgen.
Het rijbewijs is hij nu al drie maanden kwijt en hij heeft een rijbewijs nodig.
De officier van justitie: ‘Ik dacht al, ik ben iets vergeten. Ik eis ook dat de rechtbank een rijontzegging oplegt van drie jaar.’

Arie heeft niet veel meer gezegd dan dat het natuurlijk niet de bedoeling was.
De rechters vragen hem of hij dan tot slot, als laatste woord, nog wat te zeggen heeft?

Arie: ”Nâh’

De rechters, laatste poging: ‘Wilt u ook niets zeggen tegen de slachtoffers die achter u in de zaal zitten?’

Arie: ”Neuh.’

Arie is een hork.
Misschien kan hij daar wel niets aan doen.
Misschien wil hij ook helemaal niet zo zijn.
In dat geval is er hoop.

Alle andere verdachten die dit jaar door de rechtbank naar het gevang werden gestuurd, waren minder grote horken dan Arie.
Dus wanneer hij de komende jaren een voorbeeld neemt aan zijn medegedetineerden, is de kans vrij groot dat hij er als een beter mens uitkomt.

Rob Zijlstra

.

UPDATE – 30 december 2011 – uitspraak
De Hork mag in zijn handen knijpen, denk ik: 30 maanden cel waarvan 10 maanden voorwaardelijk en een rijontzegging van 3 jaar. Arie is vrijgesproken voor de poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel ten aanzien van de agenten.

UPDATE – 19 januari 2012 – voortzetting
Tegen Bas is wegens een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel ten aanzien van de twee agenten een gevangenisstraf geëist van 9 maanden waarvan 3 voorwaardelijk. Bas zei geschrokken te zijn van de gebeurtenissen waar hij zich weinig van kan herinneren.

UPDATE – 2 april 2012 – uitspraak
Bas is veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur, 3 maanden voorwaardelijke celstraf, een rijontzegging van een jaar en twee boetes van 250 en 300 euro.

20 gedachtes over “De hork

 1. De hoeveelheid biertjes zal wel af te leiden zijn aan de bloedproef.
  Als mensen op pad gaan met ondeugdelijk materiaal dan is dat een bewuste keuze, evenzo dat je bier drinkt terwijl je nog moet rijden. De eventuele gevolgen zijn volstrekt niet relevant. Passend straffen is altijd moeilijk, gezien de beschrijving van het voorval voorlopig ontzegging van de rijbevoegdheid voor een periode van minstens 10 jaar. Verder schadevergoeding voor de volle 100 % voor de benadeelden, zulks ter beoordeling van een onafhankelijke taxateur. Alvorens deze heren de rijbevoegdheid terug te geven eerst een test over verantwoord rijgedrag laten afleggen na het verplicht volgen van een anti hufter cursus.

 2. Eerste spontane reactie: bij dit ‘soort’ mensen die kennelijk gewend zijn om zo ontiegelijk veel achter mekaar door te blijven zuipen, hoeveel procent hersencapaciteit zullen die eigenlijk nog over hebben? Zelfs als ze een dagje niet gezopen hebben? 10%? 25%?

  ‘k Ben niet van de blauwe knoop, maar zulke lieden voer je toch af naar een inrichting voor de rest van hun leven?

  In o.a. Julianaoord (Laren NH) hebben zowel Arie als Bas geen rijbewijs meer nodig. Wat een zegen zou zijn voor de maatschappij & z’n kinderen, jeugd, fietsers, politieagenten, noem maar op.

 3. Drie jaar is echt veel te weinig voor dit soort lieden. Is er echt geen mogelijkheid om het (door een medische ingreep) onmogelijk te maken dat dit soort mensen ooit nog alcohol gebruiken?

 4. Wat een HORK van een advocaat. Kijkt niet verder dan zijn neus lang is.

  Mag een automobilist op een nachtelijk tijdstip een fietser op het fietspad verwachten? Ik vind van niet.’

  Dat fietspad wordt ’s nachts veel gebruikt worden door jongelui die op stap zijn geweest in Winschoten en weer naar huis gaan. Wij hebben geen nachtbussen richting Finsterwolde/Oostwold etc.Dus ja, dat fietspad wordt veel gebruikt in de nachtelijke uren.

  Alcomobilisten behoren geen rijbewijs te hebben. Niets geen rijontzegging, inleveren en nooit meer terug krijgen.

 5. Horken of harken, iedereen kiest zelf voor zijn of haar gedrag.
  Het verschuilen of verontschuldigen is vaak te makkelijk gedaan.

  Veel goeds, geluk een gezondheid wens ik jou en je lezers.
  Vriendelijke groeet

 6. Hork lijkt mij nog een veel te positieve benaming van deze Arie. Ik had hem wat anders genoemd, en de slachtoffers misschien ook wel. Maar ja, het is de dag voor kerst. Laten we hopen dat hij als beter mens uit de gevangenis komt.

 7. Rob je schrijft,

  Vooral aan dat laatste heeft de samenleving iets, want de 26-jarige Arie is als automobilist uw potentiële moordenaar.

  Volgens mij Rob, is het net anders om……… aan het laatste heeft de samenleving niks……immers een echte hork rijd ook (te) bezopen zonder rijbewijs toch ?. Het eerste… vrijheid belemmering geeft de samenleving de zekerheid die jij denk ik bedoelt.

  Maar wederom prachtig om te lezen.

 8. @Mieke: een vrije ondernemer als ik heeft geen kerstvakantie maar gelukkig wel de tijd om de, door mij zeer bewonderde, artikelen van Rob Zijlstra te lezen… Ik probeer absoluut niet om de schoolmeester uit te hangen en geef zelf ook aan dat de reactie eruit mag. Met vriendelijke groet, Max Stern

 9. @ Max

  Okay, excuus hr. Stern

  Zelf heb ik ook geen Kerstvakantie, maar ik vind dat Zijlstra hier eigenlijk continu al bewonderenswaardig zijn best doet. Hij is een taalkunstenaar. En dan kan een typefoutje zo hier en daar er best mee door.

  U bracht er twee mee (foutjes). Op de site van een bekende Nederlander die een paar weken terug nogal in het nieuws ging komen en daar een blog over schreef, vond ik er – in zijn háást – wel een stuk of twintig. Grammaticaal zowel als typos. Omdat het voor hem èn het onderwerp m.i. van belang was om e.e.a. toch zo goed mogelijk voor de dag te laten komen, hem dus maar even een email gestuurd met suggesties voor correcties maar hem niet gecorrigeerd, vol in het zicht, op zijn eigen website.

  Ik ben al jaren actief op een Politics-board waar een Amerikaan frequent post die absoluut ernstig dyslectisch is (woordblind). Maar niemand die zich daar aan stoort. Al is het soms nog zo’n puzzel om te begrijpen wat hij zeggen wil. We kennen en begrijpen zijn handicap…

  Enfin, werk ze! 🙂

  @ rob zijlstra

  wat mij betreft waren dit nu vanmiddag wel genoeg off-topic reacties. maar het is jouw weblog. als je deleten wilt om de verhaal- en reactie-lijn helderder te houden, dan doe je dat. excuus voor mijn aandeel in het off-topic glijden van de thread hier.

  • @Mieke, @Max,

   Ik ben blij met lezers als Max. Een tekst die wordt gepubliceerd dient zonder fouten te zijn. Soms lees ik mijn tekst voor publicatie tien keer door. En dan nog lees ik over fouten en/of vergeten woorden heen. Tijd dan wel haast is geen excuus. Wat ik sinds kort doe is de tekst voor publicatie van achteren naar voren te lezen. Dat helpt, maar ook dat is zoals Max heeft laten zien, geen garantie. Lezers als Max houden de schrijver scherp.
   En scherpe schrijvers schrijven beter.

   • Rob, ik ben verheugd dat je blij bent met lezers zoals ik. Ik ben ook erg content met jouw (zeer genuanceerde) verslaggeving. Anderzijds wil ik niemand storen met eventuele correcties. Ik heb op dit blog een email-adres (vertrouwelijk) aangetroffen, daar zal ik voortaan gebruik van maken als ik opmerkingen heb die alleen voor Rob bedoeld zijn. Overigens zit ik deze teksten absoluut niet corrigerend te lezen, ik meld het alleen als iets mij tijdens het lezen opvalt.

    Nogmaals met hartelijke groet en alvast een goed & mooi nieuwjaar gewenst, MS

 10. Humor

  Wat ik sinds kort doe is de tekst voor publicatie van achteren naar voren te lezen.

  Je bent toch niet uit zo’n zelfde fles aan het nuttigen als een, eh…, collega-schrijver van je over het afgelopen Kerstweekeinde, meer dan twee dagen lang? Ook zo intellectueel, en toch geen speld tussen te krijgen. En praktisch zonder één enkel typefoutje….

  Ze zeggen dat op computers spellingscheckers zitten tegenwoordig, Rob.

  ***zelooptnumaarhardweg***

 11. Leuk bedachte eindconclusie! Al denk ik dat dat wishful thinking ‘(’t is toch kerst) is. Arie is lomp, Arie leeft niet verder dan zijn eigen wereldje, Arie weet ook niet de woorden te vinden, Arie denkt eendimensionaal: consequenties en risico’s inschatten ligt niet op zijn lijn in wat hij voor dat moment wil. Arie heeft een auto nodig om zijn huidig leventje in stand te houden, waarschijnlijk heeft Arie daarvoor ook drank nodig. Een auto is handig om te gaan en te staan op welk moment hij maar wil. Maar als dat het belangrijkste zou zijn dan is het logisch dat de auto deugelijk remt, al was dat uit puur egoisme alleen al voor jezelf. Arie is al veel verder in de vernieling dan zijn eigen auto. Drank op achter het stuur, het is nooit goed te praten. Een auto wordt dan een dodelijk wapen. Straf? ja natuurlijk!

  Hoe zou Arie zijn leventje er uit zien zonder auto? Misschien dronken in de belbus. ’s Nachts op pad wordt dan best lastig. Als hij van zijn vriendin naar huis wil moet hij uren op tijd vertrekken en drie keer een belbus bellen. Boodschappen doen op de fiets, zorgen dat vrienden ook bij hem thuis langs komen. Alles bij elkaar een behoorlijke uitdaging voor een hork. Een grote kans dat hij vereenzaamd. Is Arie daarbij ook niet al te slim dan wordt het compleet een duik naar beneden. Of hij pakt de aangeboden kansen van reclassering, begint na zijn gevangenisstraf opnieuw onder begeleid wonen en dan maar hopen dat hij van de drank af kan blijven. Laat Arie maar eerst zien, voor een hele lange tijd, hoe hij zijn leven inricht zonder auto.
  En misschien heeft de advocaat dit ook wel ingezien voor Arie. Het is zijn taak om duidelijk te zeggen dat Arie zijn rijbewijs graag wil behouden, ook al is de OvJ die in eerste instantie vergeten. Maar in mij fluistert een hoopvol stemmetje (kerst? 🙂 ) dat de advocaat indirect een hint heeft willen geven, in het belang van zijn client en in het belang van alle weggebruikers die Arie zouden tegen kunnen komen. En als dat zo is, dan verdient diegene een vette knipoog en een pluim!

 12. Vandaag toegevoegd aan dit blog:

  ~
  UPDATE – 30 december 2011 – uitspraak
  De Hork mag in zijn handen knijpen, denk ik: 30 maanden cel waarvan 10 maanden voorwaardelijk en een rijontzegging van 3 jaar. Arie is vrijgesproken voor de poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel ten aanzien van de agenten.

  HET VONNIS (zodra beschikbaar)
  ~

  Fout. Mag misschien z’n handen dichtknijpen inderdaad, maar wordt door de rechters ook in de steek gelaten. En ook de veiligheid van de samenleving wordt met zo’n vonnis door de rechters in de steek gelaten.

  Het allerminste dat hier uit had moeten voortkomen, was een verplichting voor Arie om aan zijn drankmisbruik te gaan werken. Het OM heeft daar cursussen voor, of liever gezegd: rechters kunnen alcomobilisten veroordelen tot het volgen van dergelijke gedragscursussen om hun alcoholverslaving de baas te worden.

  En zoiets had in mijn optiek echt het allerminste geweest…

 13. Ik geloof er geen zak van dat dit “schrijfsel” waar is, het zijn zo verschrikkelijk veel strafbare feiten en gekkigheden zoals 20, 30, 40 bier en uiteraard de afgeragde peugot die niet goed remt in een lap tekst dat het gewoonweg te fantastisch is om waar te zijn.

  Wellicht dat mensen dit in 2011 geloven, maar tegenwoordig noemt men dit FAKENEWS…

  Geschreven voor kliks en vieuws.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s