Lieve lust

Op de podia staan de tieneridolen bloterig en kronkelig te tongzoenen.
De televisiezenders van Ziggo tonen 24 uur per dag videoclips waarin het leven een lieve lust is.
Maar in het echte leven – met wetten en zonder camera’s – moeten tieners op hun tellen passen.

Ze hadden al een tijdje contact via allerlei digitale kanalen en op een mooie dag stapte Abbas in Rotterdam op de trein naar Groningen.
Op het hoofdstation ontmoetten ze elkaar in ’t echt.
Samen waren ze eerst bij haar ouders geweest en daarna bij haar opa en oma.
In oma’s keuken hadden ze snel even gezoend.

Twee maanden later troffen ze elkaar weer.
Jennifer was alleen thuis en ze hadden afgesproken dat zij hem zou ophalen van de trein.

Rechters: ‘Had u tussen beide afspraken in ook contact?’
Abbas: ‘We pingden elke dag.’

Tijdens de eerste ontmoeting is Abbas 18 jaar.
Wanneer hij haar twee maanden later opnieuw treft, is hij net 19 geworden.
Jennifer is dan nog steeds 15.

Abbas: ‘Maar dat wist ik niet. Ik dacht dat ze 17 was.’
Rechters: ‘Wist zij dat u 19 was?’
Abbas: ‘Ja, meneer.’

Ze gaan naar haar huis, chillen wat in de woonkamer, gaan naar boven, zoenen op haar bed en dan stapt Jennifer onder de douche.
Abbas volgt.
Ze vrijen.
Na een tijdje zitten ze weer in de woonkamer.

Jennifer belt dan een vriendje en samen gaan ze naar hem toe.
Dat wil zeggen, ze gaan ergens in Groningen naar een parkeerplaats.
Daar zijn ineens twee vriendjes van Jennifer op een scooter.
Chill wordt het niet, want een van de vriendjes zegt tegen Abbas dat Jennifer nog maar 15 jaar is en dat hij haar dus heeft verkracht.

Abbas krijgt rake klappen.
De politie komt.

Rechters: ‘U heeft geen enkel signaal opgevangen dat ze niet wilde?’
Abbas: ‘Nee meneer.’
Rechters: ‘Vond u haar leuk?’
Abbas: ‘Ja meneer.’
Rechters: ‘Waarom?’
Abbas: ‘Ze kwam niet hoerig over. En ze was moeilijk te krijgen.’

Abbas vertelt dat zij hem zelf had uitgenodigd, de douche in.
Dat zij heeft verklaard dat de deur op slot was, klopt dus niet.
Abbas: ‘Hoe zou ik dan binnenkomen?’
Rechters: ‘Kom, kom. Als je in je eentje van Rotterdam naar Groningen kunt reizen, dan kun je ook wel een slot van een douchedeur openmaken.’

Dat was wel een beetje een rare opmerking.

De officier van justitie zegt dat zij zegt dat het allemaal tegen haar wil is geweest en dat hij zegt dat dat niet zo is en dat wij er niet bij waren.
Maar dat Abbas strafbaar is, is bewezen, want hij geeft toe dat hij seks met haar heeft gehad.
En wanneer mannen van 19 seks hebben met meisjes van 15 dan is dat ontuchtig en dus strafbaar.

De advocaat: ‘Hij was nog maar net 19 en zij al bijna 16.’

Abbas woont nog bij zijn ouders die hem streng hebben opgevoed.
Een garantie is dat niet, want als kind had hij zich twee keer schuldig gemaakt aan straatroof.
Zijn ouders weten niet dat hij vandaag in Groningen terecht moest staan.
Abbas: ‘Zij denken anders, voor het huwelijk doe je die dingen niet.’

Met zijn vrienden had hij er wel over gepraat.
Met zijn vrienden hadden ze de deal dat meisjes nooit drie jaar jonger mogen zijn.
Rechters: ‘Waarom is dat?’
Abbas: ‘Anders noemen ze je een pedo.’

De verdachte volgt nu wekelijks een cursus die is bedacht voor zedendelinquenten.
Hij heeft zich vrijwillig aangemeld.
Op de cursus wordt geleerd hoe je in te leven in de gevoelens van iemand anders.

De officier van justitie eist een werkstraf van 180 uur en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

De rechters: ‘Wil de verdachte nog wat zeggen, want u heeft recht op het laatste woord.’
Abbas denkt en zegt dan: ‘Nee meneer.’
De advocaat kijkt hem indringend aan.
Abbas: ‘O ja, voortaan zal ik eerst vragen aan die meisjes hoe oud ze zijn.’

Rob Zijlstra


artikel 245 Wetboek van strafrecht

.

UPDATE – 13 februari 2012 – uitspraak
Abbas heeft de grenzen overschreden. Dat is niet goed. Wel goed is dat hij zelf het initiatief heeft genomen een cursus te volgen, aldus de rechtbank. De straf is conform de eis: 180 uur werken en 3 maand voorwaardelijke celstraf.

 

10 gedachtes over “Lieve lust

 1. Rechters: ‘Kom, kom. Als je in je eentje van Rotterdam naar Groningen kunt reizen, dan kun je ook wel een slot van een douchedeur openmaken.’

  Het hoeft dus niet per sé een advocaat te zijn die z’n boekje te buiten gaat. Het kan ook een rechter zijn. Tijdens de rechtszitting. Enerzijds benadrukken hoe oud de verdachte al is. Anderzijds een uitlating poneren alsof het om een kleuter gaat.

  Jammer. Ben teleurgesteld.

 2. Ik vind het altijd gevaarlijk om in een reactie het verhaal van een slachtoffer in twijfel te trekken maar…

  Het gedrag voor het incident (voorstellen aan ouders, grootouders, veel contact enz) en na het incident (samen naar vrienden toegaan, samen in de woonkamer zitten, geen ouders bellen) duidt niet echt op een verschrikkelijke ervaring tussenin. Het zou kunnen zijn dat ze na de reactie van haar vrienden spijt heeft gekregen.

  Juridisch gezien is Abbas fout dat is duidelijk maar bij een dergelijk verschil in leeftijd hoop ik dat de rechter de rijpheid van de twee personen meeneemt. Dan heb je het over een soort van maatwerk dat ik niet kan beoordelen op basis van een geschreven stuk, hoe goed je het ook schrijft.

 3. Vreemd verhaal…. een jongen komt uit Rotterdam naar Groningen , gaat met het meisje naar de ouders en grootouders….die geen van allen ook maar ene kritische vraag stellen;…. wie ben je, hoe oud ben je, waar kom je vandaan, wat doe je voor werk, hoe ben je hier gekomen?
  Als ik een dochter van vijftien had die met zo’n jongen komt aanzetten die uit de andere kant van het land komt gereisd om haar te zien, zou bij mij toch een lichtje gaan branden…dan zou ik toch eens vragen of dat alleen was voor een kerkbezoek of dat er meer plannen zijn.
  buiten dat; als je tegenwoordig een vijftienjarig mokkeltje bekijkt, dan zijn dat niet meer de “bakvisjes” zoals in mijn jeugd. De huidige -MTV- generatie ziet er vaak op vijftienjarige leeftijd meer uit als een vrouw van lichte zeden die op werk staat te wachten -vaak met bijbehorend taalgebruik-, dan op een kind.
  Gek genoeg; als Abbas haar had versierd toen hij 17 jaar en 364 dagen oud was geweest was er niets aan de had geweest. Twee dagen later ben je wettelijk gezien ineens een pedofiel.
  In mijn optiek was de zaak ernstg geweest als Abbas 45 was geweest en gebruik had gemaakt van een groot geestelijk overwicht, grooming en bedreiging. Het meisje is echter zelf met hem meegegeaan met medeweten van de ouders; die ouders valt dus ook nog wel wat te verwijten.

 4. @ DH.
  Makkelijk hè, direct het woord pedofiel in de mond nemen als het gaat over seks met een minderjarige. Ik zou zeggen: sla de handboeken over psychiatrie en psychologie er nog eens op na, voordat je weer iemand het etiket ‘pedofiel’ opplakt.
  Ik kanuit het stuk van Rob overigens niet de conclusie trekken dat de ouders “geen van allen ook maar enen kritische vraag stellen”, maar misschien weet jij meer?

  • @Dee: ??? Ik geloof niet dat D.H. Abbas pedofiel heeft genoemd. Hij nuanceert juist…

   O.b.v. de door Rob beschreven feiten vind ik het onvoorstelbaar dat het OM hier tot vervolging is overgegaan. M.i. een duidelijke misslag!

 5. @ Dee
  Moeilijk hè, begrijpend lezen. Als je de gehele zin nog eens goed doorleest begrijp je misschien dat ik mijn verbazing uitspreek over het feit dat je met twee dagen verschil in leeftijd wel of niet door de wet wordt weggezet als pedo.
  Wat betreft je tweede opmerking; Als je een dochter van 15 hebt die ineens met een jongen komt aanzetten, dan heb je welbeschouwd drie opties:

  1-De ouders stellen vragen mbt. leeftijd(sverschil) en gaan absoluut niet akkoord dat de dochter met de jongen alleen op pad gaat. Eventuele ontmoetingen vinden slechts in het ouderlijk huis en onder continue ouderlijk toezicht plaats.
  2-De ouders stellen vragen mbt. leeftijd(sverschil) en gaan akkoord dat de dochter met de jongen op pad gaat. Ze vinden haar reeds oud en wijs genoeg om op bepaalde punten haar eigen leven te besturen.
  3-De ouders hebben geen vragen gesteld en vinden het allemaal wel best wat de dochter uitvoert.

  Ik persoonlijk zou -als ik een dochter van 15 had- toch wel even hard achter mijn oren krabben als ze met een duidelijk ouder vriendje aan kwam zetten, zeker als hij Abbas heet en dus hoogstwaarschijnlijk Marokaans of Turks is. Al is het alleen maar uit angst dat ze straks in een loverboy circuit verdwijnt, of er binnen de kortste keren problemen gaan ontstaan waaraan grote cultuurverschillen ten grondslag liggen. Je wilt je kind tenslotte –zeker op jonge leeftijd- beschermen tegen dat soort onnodige en pijnlijke ervaringen. Ik zou toch echt voor optie 1 gaan, om ze langzaam maar zeker –naarmate de zestiende verjaardag nadert- meer ruimte te geven.

  Ik kan er dus – als wat Rob hierboven beschreven heeft de waarheid is- slechts vanuit gaan dat de ouders wisten wie Abbas was, en hun dochter oud en wijs genoeg vonden om zelf te bepalen met wie ze de kofferbak in duikt.
  Zo niet, dan ben je als ouders extreem naïef bezig om te denken dat als er een jongen/man speciaal voor jou dochter aan de deur staat, deze slechts ganzebord met je dochter wil spelen, klaarblijkelijk niet beseffend dat het gros van meisjes op deze leeftijd tegenwoordig reeds “sexueel actief” zijn.

 6. @DH

  Of wat ik geschreven heb de waarheid is weet ik niet.
  Ik heb beschreven wat er in de rechtszaal gebeurde en is gezegd.
  Dat klopt wel.
  Maar of het klopt wat er werd gezegd, blijft natuurlijk een vraag.

  En Abbas is niet waarschijnlijk van Turkse of Marokkaanse afkomst.
  Hij is geboren in Nederland.
  Zijn ouders komen uit Pakistan.

  rob zijlstra

 7. Hoi Rob, bedankt voor de aanvulling. Goed, Pakistan dan… maar zoals je reeds beschreef wil ook Abbas absoluut niet dat zijn ouders vanwege zijn culturele achtergrond weten wat hij heeft uitgevreten.

  Het roept bij mij toch een vraag op; zijn beiden uberhaupt bij de ouders of grootouders geweest? Is dat gecontroleerd? Weten de ouders van het meisje uberhaupt dat tegen abbas een rechtzaak loopt? Ik zou als ik rechter was die ouders -desnoods achter gesloten deuren- toch willen spreken over hoe zij tegen de zaak aankijken.
  Tevens: is het internet en MSN verkeer (digitale kanalen) tussen beiden bekeken en uitgelezen. Dat kan interessante informatie opleveren mbt de intenties die abbas had; echte liefde of grooming. Of dat hij wel degelijk wist dat ze 15 was en redelijkerwijs had kunnen weten dat hij fout zat, of dat zij verteld had dat ze 17 was. zakeen die straf verlichtend of juist straf verzwarend kunnen werken.

 8. Voor wat betreft het slot van een douchedeur… Bij oude sloten (bijv jaren 50/60 woningen) zijn ze met een grote platte schroevedraaier (of iets vergelijkbaars) met een kwartslag om te draaien. Ga je dat slot vervangen voor moderner materiaal dan is dat veel lastiger en ben je ook meer gereedschap nodig. (En dan moet het slot ook weer netjes vastgezet worden, wat een gedoe). Zowel een uitnodiging van jennifer als het opendraaien zijn beiden aannemelijk. Dat direct daarop een actie van jennifer volgt waarin zij niet de politie belt maar een confrontatie op een afgesproken plek regelt is vreemd. De manier van contacten leggen via de black berry vraagt een grote voorzichtigheid en is een wereld op zichzelf waarin dan blijkbaar ook info over een verkrachting wordt gedeeld zoals Jennifer doet. Dat Black Berry netwerk heeft waarschijnlijk een veel grotere invloed dan de ouders op Jennifer hebben. Beter ook om die dingen niet te geven aan 15jarige meisjes die niet met de gevaren weten om te gaan. Ik lees nergens waaruit Jennifer heeft laten weten hoe oud ze werkelijk was. Heeft ze haar leeftijd verteld? Heeft ze verteld in welk schooljaar ze zat? Heeft ze verteld dat haar vrienden op scooters rijden maar dat ze daar zelf nog niet oud genoeg voor is? zomaar wat voorbeelden waar bij Abbas een lichtje zou moeten gaan branden. En dan komt er nog de informatie zo voor de neus voorbij dat Abbas al twee keer een straatroof heeft gepleegd. Dat is heel wat anders dan een (winkel)diefstal. Dat is onder dreiging met geweld. Dan is Abbas al een heel eind op weg in het criminele circuit en zal zijn geweten hem vaker in de steek hebben gelaten. En dan zou hij nu te goeder trouw zijn? Het kan. Een jongvolwassen man met zo zijn eigen problematiek en een meisje die teveel haar eigen gang kan gaan. Een verhaal zoals er zoveel zijn. Net zoals er zoveel meisjes zijn die verkering hebben met een paar jaar oudere jongen. De politieverbalen zullen wellicht meer openheid in zaken geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s