Virol

Op de website van Virol Recycling Groep lees ik dat dit bedrijf in Scheemda is genomineerd door een jury voor de Ondernemersprijs Oost-Groningen.
Virol, staat er, verzorgt al meer dan 40 jaar het inzamelen, afvoeren en verwerken van allerlei soorten afval, met name papier, metaal en kunststoffen.

Op 9 februari wordt de winnaar van Oost-Groningen bekendgemaakt.
Dat is al over twee dagen.

De naam van het bedrijf spookt sinds vanmiddag door mijn hoofd.
Niet vanwege de nominatie, maar als gevolg van een opmerking van de voorzitter van de strafkamer, vanmiddag in de rechtbank van Groningen.
De naam van dit bedrijf valt wel eens vaker in zittingszaal 14.

Maandag stond een jongeman terecht die niet alleen werd verdacht van een serie brandstichtingen, maar zich ook moest verantwoorden voor tientallen diefstallen en inbraken.
Opgeteld vijftig misdrijven, wat niet alleen voor een 21-jarige veel is, maar sowieso.

Hij pikte bijvoorbeeld een compressor ter waarde van 8.000 euro.
En die verkocht hij dan voor 30 euro.
Alles voor het geld.

Dezelfde jongeman pikte ook aanhangwagentjes.
Of hij huurde die gewoon.
De aanhangwagentjes nam hij dan mee naar huis waar hij die bakken in grote stukken flexte.
De stukken metaal bracht hij, in ruil voor geld, naar de metaalboer.
Naar Virol, mede genomineerd in verband met maatschappelijke betrokkenheid.

Dit is behoorlijk suggestief.

Maar de rechter zei dan wel vroeg tegen dan wel aan de verdachte, doelend op het flexen van aanhangwagentjes: ‘Wat is dat nou voor belachelijks?’
De verdachte: ‘Ghm, joa, weetnie.’
Rechter zei: ‘Bij Virol waren ze zeker wel blij met u? U kwam daar zo vaak.’
Verdachte: ‘Ja.’

Rechter: ‘Tja, je kunt natuurlijk ook vraagtekens plaatsen bij de handelswijze van zo’n bedrijf.’
Verdachte, mompelend: ‘Ja, dat wel.’

Op de website staat: Virol is trots op haar nominatie.
Dat geloof ik graag.
De mannen en vrouwen van Virol zullen dan ook wel niet zo heel blij zijn met zo’n losse opmerking van een van de rechters van de rechtbank in Groningen.
Temeer ook: uitgerekend net nu.

Maar het werd wel eventjes in het openbaar gezegd.
En alleen dat al is, hoe dan ook, een feit.
Suggestief of niet.

Rob Zijlstra

>> het rechtbankverslag van de genoemde – bijzondere – zitting

UPDATE – 7 februari 2012 – reactie Virol

Virol gebeld.

Kan iemand met kwade bedoelingen makkelijk  bij julie terecht?

Woordvoerster Marjory Simonides van Virol zegt: ‘We hebben een protocol, we doen een NAW-check. Wij vragen om naam, adres en woonplaats. Die gegevens worden geregistreerd. Maar wij vragen niet om een legitimatie.’

Simonudes zegt dat metaaldiefstallen momenteel een hot item is in de branche. En dat  Hans Koning van de Metaal Recycling Federatie (MRF) in Den Haag meer weet.

Hans Koning vanuit Den Haag: ‘Wij hebben als branche-organisatie samen met minister Opstelten en ook het Korps Landelijek Politiediensten (KLPD) vorig jaar tien actiepunten opgesteld om metaaldiefstallen tegen te gaan. Een van de acties in de invoering van een legitimatieplicht. De intentie was om die plicht eind dit jaar in te voeren. Maar naar aanleiding van een aantal opmerkelijke en recente metaaldiefstallen – zoals het bronzen beeld van Simon Carmiggelt en zijn vrouw Tiny – is zoveel beroering ontstaan, dat de legitimatieplicht versneld zou moeten worden ingevoerd.’

Volgens Koning is de  legitimatieplicht een van de manieren om drempels op te werpen: ‘Het werkt preventief.’

20 gedachtes over “Virol

 1. Ik weet niet precies wat een rechtbankverslaggever zich in het algemeen kan permitteren. Maar wel dat je met dit soort observaties – en het publiek maken daarvan – op een dag zelf genomineerd hoort te worden. Voor een koninklijk lintje…

  Gemakkelijk hè, misbruik maken van de jeugd?
  Véél te gemakkelijk daar in Scheemda blijkbaar.

 2. Ik neem aan dat het hier om een junk gaat want geen enkele zichzelf respecterende dief zal voor zulke prijzen verkopen. Soms hoor je wel eens praten over heling terwijl redelijk normale tweedehands prijzen betaald worden. Dat is dan heel moeilijk hard te maken maar in geval van € 30,- voor een compressor van € 8.000,-!! De oud ijzerprijs is waarschijnlijk meer.

  Ook in geval van de aanhangwagens voor oud metaal is niet vol te houden dat je koper te goeder trouw bent als het vaker gebeurt. Oud ijzer handelaren zijn geen politie en je kunt niet verwachten dat ze de herkomst van elke lading controleren. Wat je wel zou mogen verwachten is dat er een belletje gaat rinkelen als steeds dezelfde man langs komt met kapot geknipte aanhangwagens.

  Eigenlijk verwacht ik dat het belletje wel gerinkeld heeft maar dat ze het wel prima vonden.

 3. Beste Rob,

  Indien jij Virol niet tot onderwerp van je stukje had gemaakt, was deze opmerking van de rechtbank in de rechtbank gebleven.

  Van moordenaars en (kinder)verkrachters bescherm je de privacy en dat doe je ook m.b.t. de dief die in jouw stukje terecht staat en op z’n 21-ste al 50 misdrijven op z’n naam heeft staan.

  Dat je het nu kennelijk als je taak ziet om Virol zonder proces of zonder dat Virol verdachte is aan de schandpaal te nagelen, begrijp ik dan ook niet. Jammer.

  • A.D.
   Het is juist mijn taak om hetgeen in de rechtbank wordt gezegd, naar buiten te brengen.
   En: personen kun je anonimiseren, een bedrijf niet. Overigens zit Virol niet in het verdachtenbankje.

   rob zijlstra

   • @Rob

    Waarom kun je natuurlijke personen wel anonimiseren en rechtspersonen niet? Op rechtspraak.nl worden rechtspersonen ook regelmatig geanonimiseerd.

    Virol zat idd niet in het verdachtenbankje. Dankzij jou nu wel…

    A.D.

 4. wat is dat nu voor een domme opmerking martijn dat het een junk is.het is namelijk een jongen die niet drinkt,rookt,of anders.
  het is een kind wat gewoon liefde wil, en bij een groep wil horen om wat aandacht.
  ja hij heeft veel domme dingen gedaan,dat is wel duidelijk,maar het gekke is dat de jongens die er van wisten of bij horen het wel bere gezellig vonden wat hij deed,
  o ja dat van virol is belangrijk om te melden.want is het niet zo dat de groten er altijd mee weg komen.ze zijn tenslotte wel de open deur om spullen heen te brengen en ze weten echt wel wat daar binnenkomt,en daar krijgen ze een prijs voor,tjaaaaaaaaaaaaa

  • Dan ben ik te snel geweest met mijn conclusie maar de opmerking “alles voor het geld” in combinatie met het verkopen voor een habbekrats gaf voor mij noodzaak aan. Noodzaak voor geld waardoor je genoegen neemt met heel weinig zie je vooral bij junks en niet bij “echte dieven”.

   Uit je verhaal begrijp ik dat hij ook geen “echte dief” was. Het excuus dat hij bij de groep wilde horen vind ik na 50 misdrijven echter niet meer op gaan. Daarvoor hebben teveel mensen schade geleden.

   • @Martijn,
    Greet heeft gelijk. De verdachte in deze zaak is geen junk. Integendeel zelf. Maar de verdachte is wel een echte dief: het stelen had maar een doel, zo bekende hij: geld maken.

    rob zijlstra

    • Als het doel was geld maken had hij de aanhangwagens beter als aanhangwagens verkocht. Ook de compressor zwaar onder de prijs had dan beter gekund. Maar goed ik ken hem niet dus “I stand corrected”.

     Wel een echte dief dus. Maar toch wel een beetje een domme?

   • Nou Greet, blijkbaar ken jij hem beter; als hij dan alles bij zijn “volle verstand” -niet onder invloed van dope of drank- heeft gedaan, dan vraag ik mij af wat er dan wel aan de man schort.
    Lullig genoeg heeft deze meneer de nare gewoonte om voor zijn eigen gerief grof disproportioneel veel schade aan te richten bij een ander; een compressor van 8000 euro gaat voor 30 weg, een karretje dat nieuw zeker 2500/3000 euro kost gaat voor niet veel meer aan schoot weg.
    Als het gewoon een ordinaire dief is die te lui is om te werken maar zich van diefstallen met grove schade in leven houdt, wordt het hoog tijd dat er eens een voorbeeld gesteld wordt en hij voor een flink aantal jaren achter tralies verdwijnt.

    • Hoi DH

     Volgens mij kun je beter het verhaal even lezen wat Rob in het DvhN heeft geschreven. ik quote Rob even “Het zijn vooral jongens met problemen,en verstandelijk beperkt”. dat geef wel antwoord op je vraag cq oordeel.
     En nee was niet te lui om te werken. alle twee niet.
     Kun je zien wat foute vriendjes kunnen aanrichten en hoe het hun denk wijze in de war kan brengen.

     gr HH

    • ja joh dat helpt echt wel,maatschappijleer les gemist vroeger ?? ik ben normaal niet het type dat reageert op verhalen maar het blijkt dat sommige mensen toch weer in hokjesdenken,en ja ik ken hem en de andere ook ,EN HET IS ECHT FOUT WAT ZE HEBBEN GEDAAN.heb ik trouwens ook al eerder vermeld.en voor de goede orde ze werken beide,dus als er betaald moet worden zullen ze dat echt samen wel doen ,maak je niet druk.maar een tip van tip ,kijk een om je heen en welkom in de wereld die niet altijd perfect is
     o ja even mijn echte naam ipv een flauwe afkorting
     verder ga ik niet meer op dit soort onzin in
     groetjes greet korthuis

     • Ja hoor greet heb nu dus wel in de gaten dat jij deze jongens zeer zeker wel kent en de opmerking van maatschappijleer zal dan ook wel even verfijnd moeten worden maar dat zal waarschijnlijk moeilijk gaan aangezien je waarschijnlijk ook verstandelijk beperkt bent en deze jongens probbert te verdedigen. Vraag me trouwens af wat voor beroep jij hebt maar waarschijnlijk niet raad ik zo aan je opmerking te lezen

 5. Goed verhaal Rob. De reactie Ghm joa weetnie is de antwoord die ze geven als je ze iets vroeg. ja ik ken de personen.Ze hebben alles eerlijk opgebiecht en alles wat ze aan spullen nog hadden hebben ze ingeleverd. En hebben er echt spijt van, al lieten ze dat misschien niet goed genoeg merken.
  Je kan er ook uitmaken, dat zo een aanhanger eerst werd gescoord voor de kick, En als die voorbij was en de adrenaline op. Dat hij in de piepzak zat. En het verstand wat er zat ging werken. Dan moest het zo gauw mogelijk weg. Dus was Virol een handige oplossing geen vragen maar wel wat geld. Maar Ik hoop dat ze er beide goed doorheen komen. Net wat Greet hier boven zegt de liefde en de aandacht en wat aansturing. Dat ontbrak er soms aan. Ben benieuwd hoe de rest er van afkomt want daar zitten een aantal van de op jutters tussen.

  Groet HH

 6. Las net de update en Rob’s reacties. Oké, dan geen lintje dus…

  Mij staat overigens bij dat in 2010 of 2011 – kennelijk is dat 2011 geweest – ook de politie van Groningen dergelijke bedrijven heeft gewaarschuwd voor wat ze aannamen aan materialen, omdat diefstal van metalen en met name koper en brons hand over hand toenam. “Heling” was niet de bedoeling. Zal gewoon in de krant hebben gestaan.

 7. Ik vraag mij af of bovenstaande mensen weleens bij een recycling bedrijf zijn geweest? Er wordt namelijk zo gemakkelijk geoordeeld door sommige hier. Ga maar eens 1 dag kijken wat er allemaal binnenkomt, en oordeel dan eens zelf wat goed en wat slecht is. Op den duur zie je door de bomen het bos niet meer. Als je iedereen moet natrekken kun je het bedrijf net zo goed sluiten. Ze zijn namelijk ook gebonden aan allerlei wettelijke bepalingen. Bijv legitimatieplicht. Ik zou zeggen zo snel mogelijk invoeren.

 8. Goed dat je dit aanroert Rob! Ik vind dat de recycling sector altijd om een legitimatie moet vragen en naar de herkomst moet vragen. Misschien niet helemaal vergelijkbaar maar ik werkte heel lang bij fotozaak objectief en daar ruilde ik in en kocht camera’s terug. Ik hield een register bij en vroeg altijd om legitimatie. Dat hielp niet veel omdat dan de dief (heler) vaak achteraf opgepakt werd maar het geld of de goederen waren dan al vaak verdwenen en er viel in de praktijk niks meer te halen. Als ik iets niet vertrouwde, stelde ik een paar vragen en dat hielp enorm! Ik heb meerdere dieven en helers door de politie op laten halen. Voor het bedrijf is het een keuze: met slecht gemoed snel geld maken (immers voor gestolen goed betaal je minder) of een eerlijk bedrijf op langere termijn willen zijn.

 9. JosvanW zei: ‘Voor het bedrijf is het een keuze: met slecht gemoed snel geld maken (immers voor gestolen goed betaal je minder) of een eerlijk bedrijf op langere termijn willen zijn.’

  DAT is een punt van formaat.

  Dennis zei: ‘Op den duur zie je door de bomen het bos niet meer.’

  En DAT is een bewijs van slecht ondernemersschap, zeggen dat je niet meer weet waar je mee bezig bent.
  En daar dan een prijs voor ontvangen..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s