#regeerakkoord

Boef zijn en boef blijven wordt met het aanstormende kabinet een dure aangelegenheid.
Veel boeven willen juist geld verdienen met hun misdadige activiteiten, maar het nieuwe kabinet, beticht van nieuwe politiek, heeft plannen bedacht daar een stok voor te steken.

Wie binnenkort wordt verdacht van een strafbaar feit, zich daar voor moet verantwoorden bij de rechter – in zittingszaal 14 bijvoorbeeld – en twee weken later tot overmaat van ramp ook nog eens wordt veroordeeld, moet (behalve advocaat) griffierechten gaan betalen.
Dat staat in bijlagen van het regeerakkoord: griffierechten voor strafzaken in eerste aanleg.
Met deze bijdrage betaalt de veroordeelde straks (een deel van) zijn eigen strafproces.
De gemiddelde gerechtskosten voor een strafzaak bij de rechtbank bedraagt volgens de bruggenbouwers Rutte en Samsom 950 euro.

BAM!

Want met de prijs van een flatscreen-tv is de boef nog niet klaar.
Bij een veroordeling tot gevangenisstraf moet hij opnieuw gaan betalen: een eigen bijdrage voor detentie.
VVD en PvdA hebben een bedrag bedacht en opgeschreven van 12,50 euro per dag.
Met een maximum van zes maanden.
Dat is, aldus Rutte II en Diederik Samsom als first offender 180 dagen x 12,50 euro = 2.250 euro.
Tachtig procent van alle veroordeelden in Nederland zit zes maanden of korter.

Wie nu een misstap begaat betaalt nu alleen met dure vrijheid.
Straks komt daar al snel nog eens 3.000 euro in rekening binnen twee weken te betalen bij.
Moet opgeteld 60 miljoen euro per jaar opleveren.

Misdaad gaat lonen.

Andere aangekondigde voornemens, een greep uit  het regeerakkoord:

– Wie door de rechtbank wordt veroordeeld tot een celstraf van twee jaar (bij geweld een of meer) gaat direct door naar de gevangenis. Het instellen van hoger beroep schort de straf niet op. Nu is dat nog wel zo.

– Veroordeelden moeten tweederde deel van hun straf uitzitten. Eenderde deel hangt automatisch als dreiging boven het hoofd. Het automatisme verdwijnt. Niet alleen extraatjes binnen de gevangenis (allesreiniger worden), maar ook de vervroegde invrijheidstelling moet met goed gedrag worden afgedwongen.  Wat goed gedrag is, wordt niet omschreven.

– Verdachten die weigeren mee te werken aan observatie (om bijvoorbeeld tbs te ontlopen) krijgen het moeilijker. Een vaag omschreven voorstel. Nu al is het mogelijk verdachten onder dwang te laten observeren in het Pieter Baancentrum. Gebeurt regelmatig.

– Levenslang toezìcht op zeden- en geweldsdelinquenten. Kan al. Onduidelijk is wat nog meer van nog meer betekent.

– Slachtoffers krijgen meer spreekrecht in het strafproces. Niet nieuw, maar kennelijk moet wat bestaat uitgebreid worden. De meeste slachtoffers zetten hun nare belevingen samen met een vrijwilliger van slachtofferhulp op papier en laten dat met gemengde gevoelens voorlezen door de rechter.

– Verdachten kunnen eenvoudiger in voorlopige hechtenis worden genomen. Dit plan knabbelt aan het uitgangspunt dat je onschuldig bent tot de rechter anders oordeelt. Wie weldenkend meent dat als je niets hebt gedaan, je ook niet hebt te vrezen, moeten naar aanleiding van dit voornemen zich achter de oren krabben.

– Bij recidive moeten officieren van justitie (vastgestelde) minimumstraffen gaan eisen. Betekent dat minder rekening zal worden gehouden met de omstandigheden van de verdachte (slechtste jeugd). Alleen de rechter kan dat nog doen.

– Mensenhandel en de daaraan gerelateerde prostitutie worden harder bestreden. Oh jee. Kan betekenen dat er per jaar niet een, maar twee mensenhandelaren bij verstek in zittingszaal 14 moeten terechtstaan.

– Aanpak georganiseerde misdaad wordt geïntensiveerd ‘over de hele linie’. Een crimineel geld wordt ‘beter’ afgeroomd.

– De wietpas wordt afgeschaft, maar blijft bestaan. Helder en geestig.

– De aanpak van drugstoerisme en  -runners en straathandel, alsmede de werkzame stoffen in softdrugs worden met kracht voortgezet. Er komt een wettelijk maximum aan verboden nederwiet.

Zou ik boef zijn, dan zou ik voor alle zekerheid dit regeerakkoord afwijzen.

11 gedachtes over “#regeerakkoord

 1. In voorlopige hechtenis terwijl je nog niet veroordeeld bent? Slechte zaak! En wat is het doel hiervan? Dit zet de hele boel op zijn kop. Nee een idioot plan!

  • Voorlopige hechtenis bestaat gewoon al. Natuurlijk is dat aan voorwaarden gebonden zoals dat het enkel kan voor een misdrijf waar 4 jaar op staat. In sommige gevallen is het een verzekering tegen “verstek”.

   In basis ben ik het met een hoop dingen best eens maar de uitvoering zal het verschil maken. Het mee laten betalen aan hechtenis vind ik nog niet eens zo een slecht idee. Je krijgt er ook wat voor terug (eten, faciliteiten enz.) al hadden de meesten het liever niet gehad.

   Verder zie ik ook logica in het hebben van rechten en het verdienen van voorrechten. Dat is in de wereld buiten de gevangenis niet anders.

   Minimumstraffen vind ik niks. Als men begrip wil voor de mate van straffen is het belangrijker om goed uit te leggen dan een minimum. Bij verontwaardiging vindt het publiek het toch altijd te weinig, een minimum verandert daar niks aan.

  • Ik bedoel te zeggen dat ik het oprekken van de mogelijkheid tot het in voorlopige hechtenis nemen geen goed idee vind. Ik vind dit een veel te zwaar middel om te zorgen dat iemand niet de benen neemt vooral bij lichtere vergrijpen.

  • Geen probleem, dan staan er een of twee jaar later op eerste kerstdag ineens zes man parketpolitie de voordeur uit de sponigen te trappen en mag je a 50 euro per dag -60 dagen dus- in gijzeling genomen de gevangenis in (de schuld vervalt dan overigens niet).
   Voor recidivisten is het geen probleem, die “wonen” in sommige gevallen die Rob beschrijft half om half in de gevangenis en die betalen toch nooit (waar niet is verliest de keizer zijn recht). Echter, voor iemand die voor het eerst/eenmalig negatief in aanraking met justitie komt is het simpelweg een extra toegevoegde financiele sanctie. Beetje lullig als iemand zijn zaken dan weer op orde begint te krijgen (baan, huis, gezin, schuldsanering) en dan ineens een jaar later weer twee maanden weg is en dan weer van voren af aan kan beginnen.

   • dus boef flikt wat . moet een poosje brommen ..
    komt de bajes uit met ipv een nieuwe kans .
    een dikke geldschuld aan de staatsmaffia ..
    goh .. tuurlijk vind boef makkelijk een baan/uitkering en huis
    en kan hij makkelijk de schuldophoesten ..zo niet ?
    hmm incassobureu . rechtzaak , nog een keer vastzitten ? meer schuld?

    hier maak je dus van alle kleine criminelen uiteindelijk grotere criminelen
    die dat geld dus nooit met eerlijk werken kunnen verdienen

    god wat zijn onze politieke onderdrukkers toch ongelooflijk achterlijk

 2. Ik vind het een goed idee, maar ik vind ook dat er dan moet gekeken word of het mogelijk is voor de persoon die vast komt te zitten om even 3000,- neer te leggen. Want als voorbeeld, ik kan niet zo maar dat bedrag neerleggen. Ik verdien 3,73 bruto per uur met mijn 16 jaar.

  Jente,

 3. De banken kunnen gokken met onbetrouwbare producten en bakken geld verliezen, want de Nederlandse Burger betaalt de prijs wel. Aldus RutteII. Ben ik het uiteraard niet mee eens; hadden ze maar geen bankje willen spelen. Zelfs in het spel Monopoly kunnen banken omvallen, maar in NL houden wij ze overeind.
  Gevolg: zorgpremie schandalig skyhigh, buiten proportioneel. Als RutteII dan maar de Zorgpremie benoemen en hetgeen daar bovenop komt, Zorg Belasting. Dat is wel zo Eerlijk RutteSamsom!
  De huizenbezitter blijft nu helemaal zitten waar hij zit, want alles wordt duurder, de hypotheekrenteaftrek gaat naar beneden en de banken geven geen hypotheken meer uit. Of dat goed is voor de woningmarkt!
  Oplossing voor degenen die een betaalbare woning zoeken: is er niet. Bedankt Marc-Diederik! Wij gaan Griekenland achterna, de boel is hier al net zo corrupt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s