Proces Baflo (1)

de 27 stoelen van zittingszaal 14

de 27 stoelen van zittingszaal 14

Bijna twee jaar na de dramatische gebeurtenissen in Baflo, op woensdagavond 13 april
2011, moet de nu 27-jarige Alasam S. zich verantwoorden voor de meervoudige strafkamer van de rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen.

het drama
Alasam S. wordt ervan verdacht op die avond zijn vriendin Renske Hekman (29) om het leven te hebben gebracht. Dat gebeurde even voor acht uur in het appartementencomplex aan de Heerestraat in Baflo. S. sloeg daarna op de vlucht voor de gealarmeerde politie.
Tijdens mogelijk een worsteling zou hij politieagent Dick Haveman (48) rond half negen met diens dienstwapen hebben doodgeschoten. Om 20.40 uur werd S. door de politie overmeesterd. Er is ten minste dertig keer geschoten. S. raakte zelf ook gewond. Ook twee buurtbewoners (56 en 73 jaar) en een agente werden door kogels geraakt.

juridische vertaling
De juridische vertaling van de gebeurtenissen is dat Alasam S. zich schuldig zou hebben gemaakt aan tweemaal een moord (dan wel doodslag), twee pogingen tot moord (doodslag) op de twee buurtbewoners, een poging tot toebrengen van zwaar lichamelijk letsel (de agente) en bedreiging van drie politiemensen.

eerste dag
Voor het strafproces zijn drie dagen uitgetrokken. Donderdag 7 februari (vandaag) begint het proces volgens de planning om 09.30 uur (maar meestal later) met formaliteiten en huishoudelijke mededelingen waarna het verhoor ter zitting begint. De drie rechters gaan dan in gesprek met de verdachte over de feiten zoals die zijn terug te vinden in het strafdossier. De bedoeling is dat de rechters de verdachte confronteren met de meest relevante stukken uit het dossier.
De verdachte krijgt de gelegenheid daarop te reageren en zijn visie te geven. Dit verhoor over de feiten en de feitelijke toedracht kan uren duren. Ook de officier van justitie kan de verdachte ondervragen. Daarna worden de persoonlijke omstandigheden van de verdachte besproken.
Tot slot krijgen de nabestaanden van Renske Hekman en Dick Haveman de gelegenheid een slachtofferverklaring af te leggen. Zij mogen dan aan de rechtbank vertellen wat voor hen de gevolgen zijn van het drama. Zij mogen (in principe) niets over de verdachte zeggen.

tweede dag
Op dag 2, vrijdag 8 februari, komen vijf getuige-deskundigen aan het woord. Zij zullen onder ede de rechtbank met name informeren over het medicijn paroxetine en de mogelijke relatie tussen het gebruik van dit medicijn en agressie dan wel extreem geweld. Er zijn deskundigen die zeggen dat die relatie bestaat, anderen zeggen dat dat onzin is. In het bloed van Alasam S. zijn sporen gevonden van het medicijn. Dit onderdeel is belangrijk om te achterhalen in welke geestestoestand Alasam S. zich bevond.

derde dag
Dag 3, maandag 11 februari, vangt aan – zo wil de planning – met het requisitoir van de officier van justitie. Daarin zal de aanklager aanvoeren hoe de feiten juridisch moeten worden gekwalificeerd, welke wettelijke en overtuigende bewijzen daarvoor zijn, in welke mate de verdachte daar ook strafbaar voor is (je kunt een strafbaar feit plegen en niet strafbaar zijn) en tot welke straf en / of maatregel dat moet leiden.
Vervolgens krijgt de advocaat het woord (pleidooi) om eventueel de visie van het Openbaar Ministerie te weerleggen. Beide partijen mogen dan nog eenmaal op elkaar reageren waarna Alasam S. het laatste woord krijgt. Dan wordt de zitting gesloten en zal de rechtbank vertellen wanneer uitspraak wordt gedaan. Normaal is dat altijd twee weken later, maar het is mogelijk dat meer tijd – hooguit twee weken extra – wordt genomen.

.

Renske Hekman (29) was biologe en als wetenschappelijk medewerkster werkzaam op de zeehondencrèche in Pieterburen. Zij had al langere tijd een relatie met Alasam. Zij woonde in Balfo.
Dick Haveman (48) stond te boek als een ervaren politieman. Hij werkte als motoragent bij het Verkeershandhavingsteam van de Regiopolitie Groningen. Hij woonde met zijn vrouw en drie kinderen in Godlinze.

Alasam S. was (naar wordt aangenomen) 25 jaar toen het drama zich afspeelde. Hij woonde in Groningen en verbleef toen al een jaar of tien in Nederland. Hij zou zijn geboren in Benin. Hij heeft geen papieren. Zijn asielaanvraag werd tot drie keer toe afgewezen. Een week voor ‘Baflo’ zou hij te horen hebben gekregen dat hij Nederland zou moeten verlaten. Hij had een goede relatie met Renske en ook met haar familie.

de togadragers
De meervoudige strafkamer staat onder leiding van voorzitter Louis Voncken. De aanklager (officier van justitie) is Eric van Sloten met Oebele Brouwer aan zijn zijde. Alasam S. wordt bijgestaan door de Groninger strafrechtadvocaat Mathieu van Linde.

pers & publiek
Het proces heeft plaats in zittingszaal 14 dat in de afgelopen weken is gemoderniseerd (van analoog naar digitaal). De vernieuwing is ten koste gegaan van bijna een kwart van het aantal plaatsen op de publieke tribune. Daar kunnen 27 mensen terecht. In een met glas afgescheiden ruimte is nog eens plek voor ongeveer 35 mensen.
Deze plekken zijn gereserveerd voor de nabestaanden, de slachtoffers en directe familie en voor politiemensen die op de avond zelf zeer nauw bij de gebeurtenissen betrokken zijn geweest. Er worden drie cameraploegen (RTV Noord, NOS, RTL) toegelaten en drie rechtbanktekenaars, onder wie Annet Zuurveen van Dagblad van het Noorden.
Voor de pers is zittingszaal 17 ingericht. Het proces kan daar via een videoverbinding op een beeldscherm worden gevolgd. In twee andere rechtszalen in het gerechtsgebouw zijn plekken gereserveerd voor de politie en voor ‘andere’ belangstellenden (50 plaatsen). Ook daar is het proces via beeldschermen te volgen.

speculatie
Alasam S. kan worden veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf in het geval de rechtbank moord bewezen acht. Op basis van de feiten zoals die nu bekend zijn, ligt doodslag meer in de rede. In dat geval kan alleen een tijdelijke vrijheidstraf worden opgelegd, al dan niet in combinatie met de maatregel tbs. Welke kant het opgaat, is zolang het openbaar ministerie (de officier van justitie) nog niet heeft gesproken, moeilijk te zeggen. Tot maandag kan daarover alleen maar worden gespeculeerd, wat doorgaans niet heel zinvol is.

twitter
Het proces is op Twitter te volgen via @zittingszaal14 (rob zijlstra) en via de website van Dagblad van het Noorden (dvhn.nl). Ook de rechtbankverslaggevers Saskia Belleman (@SaskiaBelleman) en zelfs Chris Klomp (@chrisklomp / #twitcourt) berichten met tweets over het strafproces.

rob zijlstra

vragen? mail naar rob zijlstra
pro forma zitting – mensenwerk- 19 juli 2011
achtergrondverhaal dagblad van het noorden, 4 februari 2013 [pdf]
.
 

4 gedachtes over “Proces Baflo (1)

  • ik vraag me af, hoe komen de slijmkruidsporen op de handschoen van dhr Haverman;Slijmkruid komt vrij bij het lossen van n schot/schoten..

 1. Dat stuk tuig zal er wel weer vanaf komen met 18 jaar, ofwel 12 jaartjes in een luxe gevangenis privekamer compleet met tv, Playstation, gratis sporten, slechts een paar uurtjes per week lichte arbeid en elke dag een goede warme maaltijd.

  Daarna zullen de geitenwollen sokken vinden dat hij te lang in Nederland is om te kunnen worden uitgezet en krijgt hij waarschijnlijk een mooie woning, paspoort en omdat geen werkgever zo iemand wil hebben kan hij dus de rest van z’n leven genieten van een uitkering.

  Als je als onterechte asielzoeker dit land binnenkomt en weigert te vertrekken dan moet je niet gek opkijken dat je op een gegeven moment wordt uitgewezen.
  2 onschulidge mensen vermoorden als wraak is zo ongeveer het laagste wat je kunt doen.
  En dan ook nog je partner, terwijl hij als lelijke kansloze asielzoeker juist de hemel op z’n blote knieen had moeten danken dat zo’n mooie meid hem überhaupt een kans gaf.

  Dit stuk tuig verdient het om de rest van z’n leven te slijten in een stinkende cel in Benin met 30 anderen!
  Ik hoop dat hij levenslang krijgt en ze hem in de gevangenis flink het leven zuur maken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s