Baflo: levenslang (eis)

politieauto op plaats delict in Baflo, op 13 april 2011

politieauto op plaats delict in Baflo, op 13 april 2011

Plek waar Renske Hekman om leven werd gebracht

Plek waar Renske Hekman om leven werd gebracht

Het openbaar ministerie heeft een levenslange gevangenisstraf geeist tegen de 27-jarige Alasam S. wegens tweemaal moord, twee pogingen tot moord en bedreigingen van politiemensen.

Volgens het OM is S. volledig toerekeningsvatbaar en heeft het medicijn paroxetine geen invloed gehad op het geweld.

Na de Tweede Wereldoorlog is drie keer eerder een levenslange gevangenisstraf  (onherroepelijk) opgelegd voor een moord op een politieman: Chris B. in 1953, Errol K. in 1993 en Bennie S in 1998. (bron; mick van wely die boek schrijft over levenslang)

Voor alle duidelijkheid: levenslang betekent in Nederland ook echt levenslang. Ofwel: tot de dood er op volgt. Alleen gratie kan de vrijheid terugbrengen. In veel landen bestaat de mogelijkheid om de levenslange straf na een x-aantal jaren om te zetten in een gevangenisstraf van tijdelijke duur.

rob zijlstra

-verslag volgt later

6 gedachtes over “Baflo: levenslang (eis)

 1. Levenslang? Mijn gevoel zegt dat dat een teveel aan straf is. Levenslang verbind ik met seriemoordenaars, lustmoordenaars, die over een korte of langere periode meerdere moorden begaan of daartoe opdracht geven. Alasam heeft twee doden op zijn geweten, het hadden er meer kunnen zijn, toch is het binnen dezelfde context. Hij is niet “op zoek” gegaan naar een ander slachtoffer en heeft ook niet vantevoren nagedacht om meerdere levens te beroven. Hij heeft wel bedenktijd gehad voordat hij de moorden pleegde. Over de rol van de medicatie, mogelijke psychoses en of hij daardoor wel of niet toerekeningsvatbaar was, het is een brij waar geen eenduidige antwoorden bij horen. Wat ik persoonlijk onderbelicht vind (en ik zeg er direct bij; ik ben geen deskundige!) is de PTTS-diagnose. Dat het Pieter Baancentrum daar niets van heeft gezien is niet vreemd, dat komt dan pas boven in een situatie die een sterke link heeft met een trauma. Wel heeft het PBC tijdens de zitting verwijzingen gedaan over de stress en de onmacht die Alasam voelde. (naar wat ik gelezen heb op de liveblog van de telegraaf verslaggeefster). Het is niet verbazend dat iemand met PTTS zo boos kan worden in een bijzondere situatie dat hij er als een zombie bijloopt en, weliswaar bewust maar gevoelsmatig uitgeschakeld, gruwelijke dingen kan doen. Die abnormale boosheid past ook in de wijze waarop de agent om het leven is gebracht. Het past bij de antwoorden die Alasam telkens herhaald “ik dacht dat ze mij wilden doden”. Het past bij de hulpvraag richting zijn behandelaars, het past bij zijn zoektocht naar emotionele zekerheid. Wat de beste strafmaat is voor Alasam weet ik niet. Ik ga er wel van uit dat de uitspraak een van redelijkheid is.

  • Ik wil graag even kwijt dat ik zowel het verslag van Rob in het DvhN (over Baflo) en zijn berichtgeving over de behandeling van de strafzaak van uitzonderlijk hoge kwaliteit vindt. Zo’n verslaggever moeten we koesteren.

 2. Nuance.

  Ik las toch echt dat Alasam gezegt heeft dat dat zijn vriendin een gezschenk uit de hemel was.

  Een geschenk uit de hemel ram je toch echt niet meer dan 17 keer op het hoofd( gericht.) met een brandblusser van 17.5 kilo.

  Dan ren je echt niet weg,en ontworsteld een motoragent die HALT roept zijn wapen af.
  Dat je dan nog stilstaat en gericht schoten afvuurt,gericht om te doden.

  Dan ben je echt wel gericht bezig.
  Zoek je hulp?
  Dan had Alasam wel 112 gebeld,was hij gestopt en niet op zijn ——vlucht— nog meer slachtoffers hebben gemaakt.

  Sorrie,ik ben het eens met een levenslange straf.

  Een trauma?

  Ja,waarschijnlijk wel,maar moet zijn trauma nog meer slachtoffers maken?
  Wanneer is genoeg genoeg?

  Nog meer TBS-ers die tijdens hun proefverlof slachtoffers maken?
  Nog meer moordenaars die uit medeogen een schoffeluurtje krijgen?
  Nog meer pedofielen die een schijntje betalen aan hun slachtoffertjes en vrij mogen wonen en de staat hun beschermd?

  Je notabene een kaarsje tegen een gouden koets moet gooien om een iets van straf te krijgen.

  Je mag dus nota bene iemand doodslaan,een agent doodschieten,en er worden vragen gesteld of die persoon levenslang mag worden opgesloten…………

  Waar zijn we mee bezig?

  • Probeer je eens wat te verdiepen is ons strafrechtstelsel, maar dan niet uit de krant, maar door er wat serieuze studie van te maken. Dan begrijp je hopelijk waar anderen het over hebben die er wel weten waar ze over praten.
   Dan kun je misschien ook je eigen vraag beantwoorden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s