Opheldering

Schermafbeelding 2014-11-25 om 17.20.28

Vandaag (dinsdagmiddag en -avond) behandelt de Tweede Kamer de begroting Veiligheid en Justitie.
In september schreef ik in Dagblad van het Noorden over de problemen in de strafrechtketen in Noord-Nederland. De kern van dat probleem is dat de politie (te) weinig zaken aanlevert bij het Openbaar Ministerie, waardoor de rechtbanken verstoken blijven van strafzaken.

Het aantal strafzaken dat wordt behandeld door de meervoudige strafkamers in Noord-Nederland daalt met 35 procent.
Landelijk is sprake van een stijging (centraal bureau voor de statistiek) van bijna tien procent.

De huidige situatie is dat er op dit moment te weinig werk is voor de strafrechters in Noord-Nederland. De strafsector wordt om die reden volgend jaar verkleind.
De forse afname van het aantal strafzaken is bevestigd door de rechtbank.

De strafsector van de Rechtbank Noord-Nederland heeft de problematiek afgelopen zomer besproken met Magda Berndsen, lid van de Tweede Kamerfractie van D66.
Zij is oud-korpshef van de regiopolitie Friesland.
In september liet zij in Dagblad van het Noorden weten opheldering te zullen vragen tijdens het begrotingsdebat.

Vanmiddag heeft Magda Berndsen laten weten dat ze dat vanavond zal doen.
Ik volg het.

rob zijlstra

tweede kamer (om te luisteren)
gare rapen (om te lezen)

update – 22.28 uur
Ik ben vanmiddag enthousiast aan het luisteren geslagen. Het is nu 22.29 uur en ik vrees dat de oplossing niet uit Den Haag komt. Berndsen heeft nog niet gesproken.

update – 22.56 uur
Berndsen heeft inmiddels gesproken. ’t Is niet best. Ze zei dat het bij de nationale politie aan alle kanten hapert, dat alle rek bij het Openbaar Ministerie is verdwenen en dat de rechtspraak in de rode cijfers zit en dat de kwaliteit onder druk staat.  Maar ze vroeg niet om opheldering over de bijzondere situatie in Noord-Nedederland. Misschien morgen, heet het. Het debat wordt woensdagmiddag (15.30 uur) voortgezet.

update – woensdag 26 november 2014, 00.35 uur
Duisternis.

update – donderdag 27 november 2014, 00.38 uur
Minister Opstelten aan het woord. Hoor dat verschillende kamerleden de zaal al hebben verlaten. Ik heb geen licht in mijn duisternis mogen horen, maar het kan ook zijn dat ik het heb gemist.  Teeven nu aan het woord, legt uit waarom het (zijn) beleid succesvol is. Morgen (donderdag) maar even bellen/e-mailen/appen/sms’en.

update – december 2014
Ik ben natuurlijk veel te naïef.  Berndsen schijnt ergens tijdens het debat wel een vraag te hebben gesteld, maar hoe en wat precies valt niet te achterhalen. De woordvoerster houdt mij vriendelijk aan een lijntje. Het is helemaal geen kwestie voor de politiek in Den Haag. Ik heb collega’s van de landelijke media – hun correspondenten in het hoge Noorden – nog nadrukkelijk geattendeerd op het een en ander, maar ook dat heeft niet mogen baten.

 

 

Een gedachte over “Opheldering

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s