Zittingszaal 14 krijgt in 2015 een prijs

Zittingszaal 14 heeft – nu het 2015 is – er als weblog tien jaar opzitten.
Ik ben in januari 2004 met dit blog begonnen.
Zittingszaal 14 is tien jaar iedere week (gemiddeld) twee verhalen over de strafrechtspraak in het algemeen en die in Groningen (in zaal 14, eerste verdieping, rechtbank Groningen, Guyotplein) in het bijzonder.

Geen moord gemist.
Het waren tien prachtige jaren.

Zoiets.

Dit blog telt opgeteld meer dan duizend verhalen, verhalen die – volgens mij – moesten worden verteld en daarom zijn geschreven.
Voor de meeste verdachten zijn het verhalen met een slechte afloop.

Ik heb in het begin wel eens gedacht, stilletjes en nog naïef, dat het misschien zou helpen als ik helder en duidelijk zou opschrijven wat de consequenties kunnen zijn van een gepleegde misdaad.
Dat ‘ze’ het dan wel zouden laten een ov-tje te zetten.
Een overvalletje.

Helaas natuurlijk.
Er wordt nog steeds onverminderd gemeen ingebroken, worden er nog altijd domme overvallen gepleegd, is het zinloze geweld niet afgenomen en blijven vooral vaders hun kinderen seksueel misbruiken (lees: verkrachten), terwijl zwijgende moeders met de ogen dicht bang toekijken.

In die zin heeft dit blog net zoveel nut als een neushoorn.
Kom op moeders!

Ik zag in tien jaar tijd bijna 3700 verdachten langskomen.
Dat is inclusief de dubbeltellers.
Recidivisten zoals u wilt.
Ik ken hun namen, hun geboorteplaatsen in binnen- en buitenland, hun officieren, hun rechters, hun eisen, hun straffen, hun hebbelijkheden.
Nike Air scoort qua schoen hoog.
Net als het woord spijt.

Al die boeven hebben samen een paar duizend jaar gevangenisstraf gekregen.
Alsof het niets is.

Maar nu, na tien jaar Zittingszaal 14 moet het tijd zijn het anders te gaan doen.
Anders ga ik roesten en u gapen.

Wat naar en vervelend is, is dat de krant waarvoor ik werk – Dagblad van het Noorden – moet reorganiseren.
De krant moet noodgedwongen nog een keer ons werknemers lozen.
Mocht ik mogen blijven werken dan is het nog maar de vraag of de rechtbankverslaggeving zoals die al tientallen jaren door de krant wordt gebezigd, behouden blijft.

Alles staat momenteel op de kop.
Daar kun je van alles van vinden.
Ik vind het stom als u geen kranten meer leest.

Nu-punt-nl is het meest populair, is gratis, parasiteert, want schrijft over.
Ik vind strafrechtszalen (raadszalen van gemeenten, mag ook) zonder aanwezige verslaggevers crimineel.
Ik vind dat politie, politie-agenten, justitie (Openbaar Ministerie), al haar ambtelijke en juridische medewerkers, officieren van justitie in het bijzonder, alle rechtbanken, rechtbankbestuurders, de presidenten, geen rechter uitgezonderd, Ivoren toga’s, Rinus Otte vooral en alle professionele (senior) voorlichters, hoe onbereikbaar en welwillend ze ook zijn, het verdienen kritisch te worden gevolgd in hun o zo belangrijke taak (rol) in de samenleving.

Vergeet de advocatuur niet.
Met hun advocaten.

Zonder onafhankelijke pers is de rechtspraak onzichtbaar.
Wat onzichtbaar is, is verdacht.
Met onzichtbare rechtspraak is de rechtsstaat ten dode opgeschreven.
Dat zijn grote woorden, maar waar genoeg.
Vind ik.

Ik hoop Zittingszaal 14 in de komende maanden aan te passen aan moderne tijden.
Uitgangspunt daarbij is: gratis is voorbij.
Zittingszaal 14 krijgt in 2015 een prijs.

Een euro per maand. Per week. Drie. De helft per dag. Flesje water, kopje koffie. ’n Snicker van de balie van het tankstation. Schoenveters zijn duurder, om over het onderhoud van een neushoorn maar te zwijgen. Het kan ook creatiever. Misschien kan ik iets combineren. Bij elke volle stempelkaart in uw coffeeshop, een half jaar ‘gratis’ zittingzaal 14. Met tips en trucs. Of doe eens aangifte en lees zittingszaal 14 zes keer voor niks.

Zoiets.

Zinvol meedenken?
Ik hoor het graag.

Rob Zijlstra

Schermafbeelding 2015-01-02 om 01.46.55

meel

 

 

16 gedachtes over “Zittingszaal 14 krijgt in 2015 een prijs

 1. Waardeloos. Ik vind jouw stukken ontzettend tof om te lezen. Goed geïnformeerd en met de broodnodige kritiek, maar ook compassie. Maar ja, hoe verdien je daar nou iets mee als de krant je niet meer wil voorzien in een basisinkomen. Ik weet het ook niet.

 2. Rob, hoe dan ook, ik wil heel graag dat je door blijft schrijven over de rechtzaken die jij bijwoont. Als het wat moet kosten, vooruit maar. Wel graag even laten weten hoe ik eventueel geld kan overmaken naar Zittingszaal 14 omdat wij in Canada wonen. Hoe dan ook, blijf doorgaan….al zijn de onderwerpen niet plezierig en vaak droevig, de wijze waarop jij erover schrijft geniet ik heel veel van. Een Gezegend 2015 voor jou en de mensen die je lief hebt.

 3. helemaal waar. groot gelijk.
  ik doe mee.
  ken jou als een redelijk man en ben dus bij voorbaat akkoord met de prijs.

 4. Uw stukken lees ik altijd met veel plezier in het DVHN. Voor de krant betaal ik €75,00 per kwartaal, dit is incl. uw bijdrage Z14. In de toekomst minder nieuws in de krant en betalen voor extra? Er komt een punt dat ik mijn abonnement opzeg. Ik ben bereid te betalen voor Z14.

 5. Beste Rob Allereerst wens ik je voor 2015 de beste wensen. Ik lees je weblog regelmatig. Ik werk als rechtbankvoorlichter en heb ook een “professionele belangstelling” voor wat je over strafrechtspraak vertelt. Ik hoop je ook in 2015 te blijven lezen en zal daar graag voor betalen. Als je eens in de rechtbank Den Haag langskomt, kom vooral even langs voor een kop koffie en een broodje. Betaal ik graag.

  met vriendelijke groet Janne Tuijnman

  • Dag Janne. Dankjewel. Zal ik onthouden, zij het dat een onafhankelijk journalist natuurlijk zijn eigen brood en koffie betaalt…

 6. Dag Rob,
  ik kan me toch niet voorstellen dat jij die bezuinigingsoperaties niet overleeft. Ik ben nog abonnee omdat ik vanuit een noordelijke optiek over de plaatselijke politiek, cultuur en misdaad geïnformeerd wil worden.
  Als dat er niet meer afkan heb ik er ook geen geld voor over.
  Ik zie mezelf nog niet zo snel switchen naar een betaalde column, hoe terecht ook dat je het niet voor niks wilt doen.
  Voor een noordelijke versie van De Correspondent sta ik wel open. Genoeg bekwame ex-collega’s in de bijstand om een super-redaktie te vormen.

  • Hoi Bert (en anderen).

   Het gaat er niet om dat ik het niet voor niks wil doen. Ik blog ook in dienst van de krant en ben het daarom eens met de reactie van Jan Eggens: het moet niet zo zijn dat de krant minder wordt en dat vervolgens voor extra’s moet worden betaald. Waar het wel om gaat is dat onafhankelijke journalistiek niet gratis kan zijn. Op dit moment hebben de betaalde media het zwaar te verduren, terwijl allerlei nieuwssites – van lokaal tot internationaal – lezers met gratis nieuws om oren slaan. Vrijwel al die sites bestaan bij de gratie van de betaalde media. Zou Dagblad van het Noorden – voorbeeld – niet permanent een verslaggever naar de rechtbank (gemeentehuis, provinciehuis, theater) sturen, dan blijven die gratis nieuwssites onwetend.
   Ergens ligt een oplossing…

 7. Beste Rob. Het zal toch niet zo zijn dat jouw bijdrage gaat sneuvelen?! Ik vind jouw blog ongeëvenaard. Als politieman kijk ik natuurlijk altijd een beetje door een “blauwe bril”. Graag laat ik me inspireren door jouw weergave van zaken. Niet alleen de kille feiten, maar ook een inkijkje erachter. Er is altijd een verhaal dat het verdient belicht te worden. Met een kritische toon, met een kwinkslag, zonder waarde-oordeel, maar dikwijls met een frons en soms met verzuchting. De berichtgeving van het DvhN over mijn vakgebied bezorgt mij regelmatig onplezierige kriebels. Ik beschouw jouw bijdrage als een oase van professionaliteit, waardoor menigeen een spiegel krijgt voorgehouden, maar die tevens veel leesplezier oplevert. Ik ben in ieder geval bereid voor jouw werk te betalen. In ieder geval: graag doorgaan.

 8. Dit zijn heel aardige reacties die zeker helpen bij het vinden van een andere vorm. De intentie is om door te gaan. Dank. Rob Zijlstra

 9. Ik ben zeer zeker bereid te betalen voor dit blog, mits er consequent content toegevoegd zal worden. Velen met mij, denk ik. Probeer het eens, wat heb je te verliezen, immers?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s