Voorgenomen besluit (2)

Dit verhaal stond op 24 december 2015
in Dagblad van het Noorden

SP en CDA stellen kamervragen aan de
minister van veiligheid en justitie

update 1 februari 2016 
Met de antwoorden van de minister (onderaan)

‘JUSTITIE BELAZERT DE SAMENLEVING’

De nabestaanden van de in Groningen vermoorde Gerard Meesters hebben altijd gezwegen. Maar nu willen ze hun verhaal kwijt. Boos en teleurgesteld zijn ze. Want er gebeuren, zeggen zoon Koen (34) en dochter Annemarie (32), merkwaardige dingen. ‘We begrijpen het niet en voelen ons zo ontzettend machteloos.’

Onderwijzer Gerard Meesters wordt in november 2002 in zijn woning aan de Uranusstraat in Groningen in koelen bloede doodgeschoten. De aanleiding is bizar. De zuster van Meesters is in Spanje betrokken bij de diefstal van een partij drugs van een Engelse drugsorganisatie.

Op 24 november 2002 krijgt Gerard Meesters bezoek aan huis van vijf mannen. Meesters wordt bedreigd en moet vertellen waar zijn zuster uithangt. Hij krijgt vijf dagen de tijd. Een van de bedreigers, zo zal later blijken, is de dan 28-jarige Gwenette Martha, de man die later zou uitgroeien tot een van de kopstukken van het Amsterdamse criminele milieu. Voor de bedreiging van Meesters kreeg hij een jaar celstraf. Martha is in mei 20014 in Amsterdam geliquideerd.

De bedreiging van Meesters was van serieuze aard. En hij heeft geen idee waar zijn zuster uithangt. Op 28 november 2002 wordt er opnieuw bij hem aangebeld. Als Meesters de voordeur opent, wordt hij doodgeschoten. De schutter is de Engelsman Daniel S. Hij wordt in 2005 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Tijdens de rechtszaak wordt duidelijk dat S. in opdracht handelde van zijn landgenoot Robert D., de eigenaar van de gestolen partij drugs. D. heeft een zeer gewelddadige reputatie. Het vermoorden van onschuldige naasten van bendeleden past binnen zijn werkwijze.

Het bovenstaande is de geschiedenis.
Er zijn twee recente ontwikkelingen.

Vorige maand (november ’15) is Robert D. op verzoek van Frankrijk gearresteerd in Spanje op verdenking van grootschalige drugshandel. Hoewel het Openbaar Ministerie (OM) Robert D. beschouwt als de man die opdracht heeft gegeven Gerard Meesters te vermoorden, wordt vanuit Nederland geen actie ondernomen. Er wordt niet om zijn uitlevering gevraagd. Het OM zegt kennis te hebben genomen van de arrestatie van D., maar heeft geen belangstelling voor hem. De officiële verklaring van het OM is dat er te weinig bewijs tegen D. ligt om te komen tot een succesvolle veroordeling.

In het vonnis van de rechtbank waarin Daniel S. tot levenslang wordt veroordeeld, wordt Robert D. aangewezen als de opdrachtgever. In de door het OM uitgebrachte dagvaarding van S. wordt Robert D. zelfs met naam en toenaam genoemd.

Het is de tweede keer dat Nederland Robert D. laat lopen. In 2008 zat hij enige tijd vast in Dubai om vervolgens te worden uitgeleverd aan Spanje in verband met de smokkel van 200 kilo cocaïne. Engeland verzocht toen wel om uitlevering, maar het verzoek was een half jaar onderweg. D. liep toen al weer vrij rond.

Annemarie Meesters: ‘Dit roept veel vragen op bij ons. Hoe kan zoiets? Het is zo ontzettend frustrerend. Ze doen geen enkele moeite om D. hier te krijgen. Hij zit niet alleen achter de moord op mijn vader, maar hij wordt gelinkt aan veel meer drugsmoorden. Ik wil het na zoveel jaar afsluiten, maar dat gaat niet.’
Koen Meesters: ‘Ik heb gevraagd of ik het politiedossier kon krijgen. Niet mogelijk omdat het onderzoek niet is afgerond, zeiden ze. Maar hoezo dan? Het OM zegt zelf niet meer te willen investeren in D.’

Er gebeurde nog iets. De minister van Justitie heeft vorige maand een procedure in gang gezet om de tot levenslang veroordeelde Daniel S. het land uit te zetten. Annemarie en Koen kwamen hier bij toeval achter. Koen: ‘We schrokken enorm. Dit gaat echt te ver. Ik vind ook dat de samenleving wordt belazerd. S. is door de rechtbank en in hoger beroep door het Hof tot levenslang veroordeeld. Het OM had dat ook geëist. In het vonnis staat dat S. een blijvend gevaar is en nooit meer op vrije voeten mag komen. En dan willen ze hem nu stiekem overdragen aan Engeland. Wij zijn hier niet over ingelicht. Als slachtoffers zijn we volledig gepasseerd.’

Volgens verdragen kan Engeland S. van Nederland overnemen. Hij zal dan in Engeland in de gevangenis belanden. Punt is dat in Nederland levenslang echt levenslang is en in Engeland niet. Er is dus een mogelijkheid dat S. in Engeland vroeg of laat wordt vrijgelaten. Koen: ‘In Nederland is voor levenslang gekozen omdat de kans dat S. eenmaal op vrije voeten in herhaling zal vallen, zeer groot is. Ook dat staat in het vonnis van de rechtbank.’

Het gaat om een voorgenomen besluit van de minister van Justitie. Het OM heeft geadviseerd (een vereiste) geen bezwaar te hebben tegen de overdracht aan Engeland. In januari is bij het hof in Arnhem een zitting (achter gesloten deuren) over deze zaak. Toen Koen en Annemarie hiernaar informeerden, kregen ze eerst te horen dat er geen zitting zou zijn en later dat het niet de bedoeling was dat dit bekend zou worden.

Annemarie Meesters: ‘We zijn gewoon keihard voorgelogen. Je bent zo machteloos.’
Broer Koen: ‘Wat wij ons ook afvragen is: waarom? Wie heeft de uitlevering van S. in gang gezet? Ik neem niet aan dat de minister dit zelf heeft bedacht. En waarom heeft het OM geen bezwaar?’

Ze hebben inmiddels een verzoek ingediend bij het Hof in Arnhem om toch bij die zitting over de uitlevering aanwezig te mogen zijn. Ook is een gesprek aangevraagd met het Openbaar Ministerie. Deze week zijn Koen en Annemarie Meesters naar Engeland geweest om een journalist te bezoeken die veel over de handel en wandel van Robert D. weet en heeft gepubliceerd. ‘We willen de zaken goed op een rij hebben.’

Welke kant het opgaat, weten ze niet. Annemarie: ‘Onze vader is vermoord, wij worden voorgelogen. De opdrachtgever is bekend, maar wordt met rust gelaten. En nu willen ze de levenslange gevangenisstraf die S. heeft gekregen ook nog afnemen. Hoe geloofwaardig is ons rechtssysteem dan eigenlijk nog?’

het bovenstaande artikel in krantenvorm

 

 

 

 

 

 

 

 

→ meer over deze zaak: The Thing in Groningen [pdf]
→ beelden (van de politie) van de aanhouding van Robert D. in Spanje

update – 7 januari 2015 – kamervragen

Schermafbeelding 2016-01-07 om 12.06.28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vragen van het lid Van Nispen (SP) aan de minister van Veiligheid en Justitie over het overdragen van een levenslang veroordeelde aan Engeland

1. Wat is uw reactie op de berichten dat u een in Nederland tot levenslang veroordeelde Engelsman wil overdragen aan Engeland? 1)2)

2. Wat zijn de redenen geweest om over te gaan tot overdracht? Kunt u toelichten wat er precies is gebeurd?

3. Klopt het dat de procedure voor de overdracht op uw initiatief is gestart? Zo nee, op wiens initiatief dan wel? Zo ja, waarom bent u hiertoe overgegaan?

4. Wat is de inhoud van de afspraken die zijn gemaakt met Engeland over de betreffende overdracht? Indien deze nog niet duidelijk zijn, wat is de inzet van zowel Nederland als Engeland? Hoe zal worden voorkomen dat deze man, die als zeer gevaarlijk is beoordeeld, eerder vrijkomt en opnieuw een gevaar zal zijn voor de samenleving?

5. Wat betekent de overbrenging van deze man voor de duur van zijn detentie in Engeland als daar niets over afgesproken wordt?

6. Waarom zijn er onjuiste mededelingen gedaan aan de nabestaanden van het slachtoffer over de zitting en zijn zij bovendien niet op de hoogte gebracht van de voorgenomen overbrenging? Wat is hier het beleid op?

7. Welke maatregelen neemt u om er voor te zorgen dat er zorgvuldig en respectvol zal worden omgegaan met nabestaanden, ook in dit soort gevallen?

 

update – 8 januari 2016 – nog meer vragen
Ook de Tweede Kamerfractie van het CDA wil opheldering, zo heeft het kamerlid Madeleine van Toorenburg laten weten.  Ook zij stelt vragen naar aanleiding van de berichtgeving in Dagblad van het Noorden.

Vragen van het lid Van Toorenburg (CDA) aan de minister van Veiligheid en Justitie over uitlevering van een levenslange gedetineerde in Nederland naar Engeland.

1.
Kunt u aangeven wat de aanleiding is geweest voor u om een procedure te starten om de levenslang veroordeelde Daniel S. over te plaatsen naar Engeland? 1) Kunt u voorts aangeven waarom het OM hier geen bezwaar tegen heeft gemaakt? Wat is de stand van zaken in de procedure nu?

2.
Kunt u aangeven of het ooit eerder is voorgekomen dat een in Nederland levenslang veroordeelde is uitgeleverd aan het buitenland? Wat was (per casus) de reden daartoe? Kunt u (per casus) aangeven of de situatie zich heeft voorgedaan dat de betrokkene vervolgens in het betreffende land is vrijgekomen in plaats van zijn levenslange straf te hebben uitgezeten?

3.
Kunt u aangeven wat er gebeurt met de levenslange veroordeling van Daniel S. wanneer hij definitief wordt overgeplaatst naar Engeland?

4.
Bestaat er een kans dat Daniel S in Engeland (eerder) vrijkomt in plaats van dat hij zijn levenslange straf uitzit? Kunt u de relevante wet- en regelgeving in Engeland beschrijven?

5.
Deelt u de mening dat een levenslang opgelegde straf in Nederland ook écht levenslang dient te worden uitgezeten, uitgezonderd de situatie dat gratie wordt toegepast krachtens de daartoe gestelde wettelijke mogelijkheden en dat indien tot overleving wordt overgegaan, deze levenslange straf gecontinueerd dient te worden?

6.
Begrijpt u de bezwaren van de nabestaanden van dhr. Meesters tegen de overleving van Daniel S. naar Engeland gelet op diens schokkende gepleegde delict waarvoor hij onherroepelijk is veroordeeld? 2) Op welke wijze kunnen zij en/of andere instanties nog bezwaar maken tegen de overlevering van S.?

7.
Heeft u überhaupt rekening gehouden met de nabestaanden in de beslissing om deze procedure tot overlevering te starten? Klopt het dat zij hier niet vooraf over zijn ingelicht? Waarom niet?

8.
Wat is de reden dat het OM niet om uitlevering heeft gevraagd van Robert D., de persoon die in december 2015 is aangehouden en door het OM wordt gezien als opdrachtgever van de moord op dhr. Meesters?
Wat is de reden dat het OM ook niet in 2008 verzocht heeft om uitlevering toen deze gelegenheid zich voordeed bij een arrestatie van Robert. D. in Dubai?

 

update – 1 februari 2016
De minister van veiligheid en justitie heeft geantwoord.

de antwoorden op de vragen van sp
de antwoorden op de vragen van het cda

 

.

Een gedachte over “Voorgenomen besluit (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s