De tijd dat de krant vrijwel uitsluitend het nieuws bracht van de vorige dag is voorbij.
Wij krantenmensen doen nog wel steeds ons best, maar we geven meer en meer toe dat de wereld die wij beschrijven aan het veranderen is.
Heel lang wisten we dat ook wel, maar hadden we het niet in de gaten.
Ja, dat zoiets kan is wel heel raar.
Ik heb een hoofdredacteur gehad die op de redactie verkondigde dat wij meer moesten schrijven over onderwerpen waar de mensen die gingen koffiedrinken bij de V&D over spraken.
Het is daar nu heel stil.
En de krant leeft nog.
Een van de dingen die de krant – de krant waarvoor ik werk – nu doet is het organiseren van lezingen voor mensen die zijn geïnteresseerd in de wereld om ons heen. Al sinds jaar en dag is er de Medische Publieksacademie, een lezingenserie over de gezondheid en menselijke ongemakken. De krant doet dat samen met het Universitair Medische Centrum Groningen (UMCG), met het ziekenhuis dus. Dat is een groot succes.
Vorig jaar is de krant (Dagblad van het Noorden dus) begonnen met de Publieksacademie voor de Rechtspraak. De krant doet dat samen met de Rechtbank Noord-Nederland, het Openbaar Ministerie Noord-Nederland en de Rijksuniversiteit Groningen.
Woensdagavond was de vijfde aflevering.
Het thema: DNA in strafzaken.
De sprekers waren Ingrid Jullens, forensisch onderzoeker bij de Politie Noord-Nederland en Jeroen van Bruggen, strafrechter.
Er waren 350 geïnteresseerde bezoekers.
Meer mensen laat de zaal (in het fraaie Academiegebouw) helaas niet toe.
De belangstelling was evenwel veel groter.
De intentie is om tenminste zes lezingen per jaar te houden, steeds met twee deskundige sprekers.
Na de zomer, in september, gaan we verder.
Met meer en volle zalen.
Rob Zijlstra