Een valse kraai?

terzijde

De Haan Advocaten is het grootste advocatenkantoren van Noord-Nederland en staat landelijk gezien qua grootte in de top-20. Het kantoor begon in 1980 als een geëngageerd strafrechtkantoor in de binnenstad van Groningen. Oprichter is Winfryd de Haan, nog altijd eindbaas. Hij bouwde het strafrechtkantoor uit tot een kantoor met 160 medewerkers, actief op alle rechtsgebieden. Medeoprichter Asse Fokkema haakte halverwege af en is rechter geworden. De andere drie ‘hanen’ van het allereerste uur zijn Erik de Mare, Duco Keuning en Cees Eenhoorn. Zij  zijn nog altijd actief als bevlogen strafrechtadvocaten vanuit het binnenstadskantoortje waar het eens begon.

schermafbeelding-2017-01-11-om-14-24-29

De Haan Advocaten
in de beklaagdenbank
Waarom?

Handelt De Haan Advocaten uit Groningen in het belang van gedupeerde huizenbezitters in het aardbevingsgebied? Of is vooral de eigen portemonnee het belang dat het advocatenkantoor drijft? Het proces kan het kantoor miljoenen euro’s opleveren. De raad van discipline buigt zich vrijdag (al dan niet achter gesloten deuren) over deze kwestie. Zes vragen, vijf antwoorden.

 

1. Wat is er aan de hand?
De Haan Advocaten in Groningen heeft een stichting opgericht die via de rechter probeert materiële en immateriële schade die is ontstaan als gevolg van de aardbevingen in Noord-Groningen door de NAM vergoed te krijgen. Ruim 3.000 mensen hebben zich aangemeld bij deze stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG). De deelnemers moeten eenmalig honderd euro betalen. Komt het tot uitbetaling van de schade, dan moeten de deelnemers een succesfee van vijf tot tien procent afdragen aan De Haan Advocaten.

2. Wat is het probleem?
De beroepsregels van de advocatuur zelf. Advocaten hebben (net als medici) eigen gedragsregels die wettelijk zijn verankerd in de Advocatenwet. Een van de gedragsregels is dat de beloning van de advocaat niet afhankelijk mag zijn van het behaalde resultaat. Het idee achter deze regel is dat advocaten willen voorkomen dat geld de drijfveer wordt in plaats van het belang van de rechtzoekende.

3. Waar komt de klacht vandaan?
Bij de deken van de orde van advocaten Noord-Nederland. De deken is niet alleen zelf advocaat, maar ook toezichthouder, hij is een soort openbaar aanklager die ervoor moet zorgen dat misstanden binnen de advocatuur aan de kaak worden gesteld en worden vervolgd. De deken geeft leiding (als voorzitter) aan de orde van advocaten. Het bezwaar dat de deken heeft tegen de constructie die De Haan heeft opgetuigd, is met het kantoor besproken. Dit heeft niet geleid tot een aanpassing. Daarom wordt de zaak nu voorgelegd aan de raad van discipline, het tuchtcollege van de advocatuur. De voorzitter is een rechter, de overige leden zijn advocaten.

4. Wat kan de raad van discipline?
De raad moet beoordelen of de constructie die De Haan heeft opgetuigd door de beugel kan. Mocht die in strijd zijn met de gedragsregels, dan kan De Haan gevraagd worden de constructie aan te passen. De raad kan ook een streep door de constructie halen. Na de uitspraak (doorgaans binnen zes weken) is er de mogelijkheid tot hoger beroep bij het hof van discipline.

5. Wat zegt De Haan zelf?
Volgens het kantoor is een succesfee onder bepaalde omstandigheden (deze dus) geoorloofd. Ook stelt het kantoor dat er al is geprocedeerd bij de rechtbank en dat toen geen bezwaar is gemaakt. Een derde punt: mensen met een kleine portemonnee kunnen voor weinig (100 euro) meeliften in deze megaclaim.

6. Waarom pas nu?
Dat is een vraag die vooralsnog zonder antwoord is. De stichting WAG werd in april 2013 opgericht. Waarom dan nu pas een klacht van de deken? Boze tongen beweren dat dit te maken heeft met de vorige deken van de orde van advocaten: die was werkzaam bij De Haan Advocaten. Diens opvolger (en huidige deken) Rob Geene wil inhoudelijk niet op de zaak vooruitlopen. De vraag zal vrijdag ongetwijfeld aan de orde komen.

rob zijlstra

dvhn/vandaag

De Haan wil tuchtzaak achter gesloten deuren

Groningen / De Haan Advocaten heeft de voorzitter van de raad van discipline verzocht de tuchtzaak waarbij het kantoor betrokken is, achter gesloten deuren te behandelen.

De orde van advocaten heeft een klacht tegen het kantoor ingediend omdat het zou handelen in strijd met de beroepsregels van de advocatuur. Het kantoor procedeert namens ruim 3000 huizenbezitters tegen de NAM. Bij de gekozen constructie zou niet het belang van de gedupeerden op de eerste plaats staan, maar het financieel gewin. De tuchtzaak dient vrijdag. Tuchtzaken zijn normaal gesproken openbaar.

Winfryd de Haan van het gelijknamige kantoor zegt dat een openbare behandeling van het geschil de lopende civiele zaak kan schaden. ,,Daar komt bij dat wij een geheimhoudingsplicht hebben en ons in een openbare zitting niet goed kunnen verdedigen.’’

Over de omstreden financiële constructie zelf maakt hij zich geen zorgen. ,,Als het alleen daarover zou gaan, dan wil ik er zelfs wel mee op de televisie.’’

De voorzitter van de raad van discipline moet bij aanvang beslissen of de deuren gesloten worden of niet.

 

> website stichting WAG
>> website de haan advocaten

haan

Dagblad van het Noorden – vandaag (tekst is hetzelfde als wat hierboven staat)

 

UPDATE – 13 jan 2017 – leden raad van discipline gewraakt
De tuchtzaak tegen De Haan Advocaten kwam vrijdagochtend onverwacht tot een snel einde. Twee leden van de Raad van Discipline zijn volgens het advocatenkantoor mogelijk partijdig en zijn om die reden gewraakt.

Twee leden van de Raad van Discipline (die over de klacht moet oordelen) hebben zich in het verleden als advocaten beziggehouden met soortgelijke claimzaken. Hoewel die niet van de grond kwamen, maakt het dat ze niet onpartijdig kunnen oordelen, meent Hans Silvius van De Haan Advocaten.

Ook heeft een van de leden, advocaat Peter Yspeert, volgens Silvius zich op een nieuwjaarsreceptie uitgelaten over de tuchtzaak in een gesprek met de voorzitter van de betrokken stichting WAG.

Binnen een maand moet een een wrakingskamer bijeenkomen. Pas daarna kan de tuchtzaak worden voortgezet.

Een gedachte over “Een valse kraai?

  1. Pingback: Dag van de Advocatuur | ZITTINGSZAAL 14

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s