Veelbelovende dag van niks

Het is niet in uw belang
hier zonder advocaat te
zitten, zeggen de rechters

Het is donderdagochtend, even na negen uur. De komende twee, drie uren in zittingszaal 14 zijn gereserveerd voor twee verdachten die samen geweld hebben gebruikt om een tas te stelen. Dat is de beschuldiging. Een van de verdachten had ook, ook een  verdenking, op iemand geschoten. In de rechtszaal moet dat een poging tot doodslag opleveren. Een van de verdachten kent mij en zegt ‘hoi Rob’. Hij blijkt mijn buurjongen van jaren geleden. Hij vertelt dat hij al eens eerder in de krant heeft gestaan.

De andere verdachte is niet gekomen omdat hij onwel is. Woensdag was hij alleen nog maar misselijk,  maar nu, een dag later, is hij ‘kotsziek’, zo weet zijn advocaat. Punt is dat de verdachte zijn eigen strafzaak wel wil bijwonen, want dat recht heeft hij. De behandeling moet daarom worden aangehouden, worden uitgesteld. Mijn buurjongen van jaren geleden wil in dat geval ook later, meldt zijn advocaat.

De rechters trekken zich terug voor beraad in de raadkamer om tien minuten later mee te delen dat de twee strafzaken vandaag niet worden behandeld. Ontzettend jammer, maar helaas, vinden de rechters. Ze merken op dat het een publiek geheim is dat de agenda van de rechtbank meer dan overvol is, dat het eerstvolgende gaatje volgende week donderdag is en anders wordt het pas eind oktober.

De rechtszaal blijft nu tot half twaalf leeg.

De man die dan terecht moet staan omdat hij wordt verdacht van een straatroof in de binnenstad van Groningen is er wel, maar het onderzoek is nog niet klaar. Dus geen strafzaak. Het wordt zo half twee, tijd voor de man die een tankstation van Shell zou hebben overvallen. De behandeling, zo was al aangekondigd, is later, want de zaak is nog niet zittingsgereed.

De klok tikt naar twee uur ’s middags. Een man komt onder begeleiding de rechtszaal binnen en maakt een ietwat verwarde indruk. Hij heeft geen advocaat, dat wil zeggen, die heeft hij wel, maar die is niet gekomen. Want dat wil hij niet. Hij is immers geen crimineel. Bovendien, met zo’n advocaat erbij wordt het alleen maar erger. Hij wil wel een boete.

De rechters zeggen dat bij ontucht misschien wel een andere straf tot de mogelijkheden behoort en dat het daarom goed is, beter ook, dat de verdachte zich wel laat bijstaan door een advocaat. ‘Het is niet in uw belang hier zonder advocaat te zitten,’ zeggen de rechters. Ze willen de zaak niet behandelen. Rechters moeten niet alleen de belangen van heel de samenleving dienen, maar ook die van die enkele verdachte. Betekent wel: nog steeds geen strafzaak.

En zo zal het blijven. De laatste zaak op de rol, gepland om drie uur, gaat niet door en dat was vooraf ingepland. De man die in Delfzijl zou hebben geprobeerd iemand te doden, is voor later.

Aan het einde van de middag stel ik vast dat het een veelbelovende dag van niks was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s