Jesse [3]

Geen noodweer, wel blinde agressie

Persofficier van justitie Pieter van Rest staat pers te woord na requisitoir

Jesse van Wieren (28) is het slachtoffer geworden van ‘blinde agressie’. Van noodweer zoals de verdachten zeggen, is geen sprake, stelt het Openbaar Ministerie.

De kans dat Rhowan P. (27) en Desiree G. (28) zonder intensieve behandeling in de toekomst opnieuw de fout ingaan, is groot. Daarom moet, zo luidt de eis, naast een gevangenisstraf van 8 jaar ook tbs met dwangverpleging worden opgelegd. Ten aanzien van G. hadden gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) dat ook geadviseerd. Voor P. lag er geen tbs-advies. Hij weigerde in het PBC mee te werken. Beide verdachten zijn verminderd toerekeningsvatbaar.

In zijn laatste woord aan het einde van de tweedaagse zitting zei Rhowan P.: ,,Ik heb oprechte spijt. Wat er is gebeurd heb ik niet gewild. Ik had 112 moeten bellen. Maar ik ben geen ijskoude moordenaar.’’ De lezing van P. is dat Jesse van Wieren onder invloed zijn woning binnenkwam, hem aanviel en zijn vriendin sloeg. Voor P. is het dan logisch: dan ga je vechten. ,,Ik heb steeds geroepen, mijn huis uit, oprotten. Maar hij bleef maar doorgaan.’’

De lezingen die Rhowan en Desiree geven, stroken niet met de sporen, met name bloedsporen, zoals die in woning zijn aangetroffen, zegt officier van justitie Cassandra Westerling. Zij noemt de verklaringen niet geloofwaardig. ,,Ze zijn bedoeld om de eigen schade te beperken.’’ Over de betuigde spijt: ,,Ze zeggen het, maar uit hun gedrag blijkt het tegenovergestelde. Ze liegen en geven geen openheid van zaken.’’

Westerling: ,,Het meest objectieve dat we hebben is het forensisch beeld. Daaruit blijkt dat er sprake is geweest van een explosie van geweld.’’ Westerling tekende daarbij aan dat het lichaam van Jesse ernstig was toegetakeld (23 steek- en snijwonden in de hals, onderhuidse bloedingen over het hele lichaam), terwijl Rhowan P. nauwelijks letsel had. ,,Jesse van Wieren was niet de aanvaller.’’

Het OM concludeert dat Rhowan het meest geweld heeft gebruikt, maar dat Desiree zich niet onbetuigd heeft gelaten. Zo gaf zo zij het mes waarmee Jesse werd doodgestoken. ,,Hun rollen zijn gelijkwaardig aan elkaar en ze dragen dus ook de gezamenlijke verantwoordelijkheid.’’

Jesse van Wieren verdween in de vroege ochtend van nieuwjaarsdag na een bezoek aan het dorpscafé in Kloosterburen. Terwijl tientallen mensen naar hem zochten kwam bij de politie een tip binnen. Kort daarna werd Jesse gevonden in de tuin van de woning van Rhowan.

De rechtbank neemt twee weken extra tijd om uitspraak te doen: op 29 juni .

rob z.

dag 1veel vragen op eerste dag

 

update – 29 juni 2017 – de uitspraken

De opgelegde straffen zijn conform de eisen: 8 jaar cel en tbs met dwangverpleging. De rechtbank heeft alle punten die het Openbaar Ministerie heeft aangevoerd overgenomen.

de rechter spreekt [audio]

vonnis van desiree g. (klik voor volledige tekst)

 

 

vonnis van rhowan p (klik voor volledige tekst)

2 gedachtes over “Jesse [3]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s