Zakje snoep

de papieren versie [dvhn]

Het stelen van een zakje snoep, levert geen gevangenisstraf op. Behalve als je Bram heet. En veelpleger bent, tegen wil en dank. Dan kan het.

Bram (46) probeert te redden wat er te redden valt. Want hij weet het. En zegt het ook tegen de rechters: ,,Er hangen duistere wolken boven mijn hoofd.’’

Bram weet dat de officier van justitie straks met de gevreesde maatregel op de proppen komt: met isd. Speciaal bedacht voor veelplegers. Het betekent: twee jaar zitten. Bram tegen de rechters: ,,Ik heb mezelf in de vingers gesneden, mijn eigen ruiten ingegooid en, en dat mogen jullie best weten, ik heb er ook traantjes om gelaten.’’

Bram heeft in september snoep gestolen, een zakje M&M’s bij de nachtwinkel in de Poelestraat in Groningen. En een paar weken eerder, bodylotion van Dr. Van der Hoog en bodycrème van Nivea bij Kruidvat, Vismarkt. Voor het gemak brengt Bram het terug tot een ‘zakje snoep’. ,,En waar hebben we het dan over? Ik bedoel, ik weet dat het niet mag. Ik zit er ook al zestig dagen voor vast. Maar dan ook nog eens twee jaar?’

Bram zegt niet wat hij wel denkt. Hij kent de mores van de rechtszaal als geen ander en blijft netjes en beleefd. Diepe zucht: ,,Ach, wat heb ik ook in te brengen. Niks denk ik.’’

Bram is verslaafd aan cocaïne. Al honderdduizend jaar. Zijn leven bestaat uit overleven, van gevangenis uit, gevangenis in. Hij zou het graag anders zien. In de gevangenis heeft hij leren werken met hout. Dat wil hij ook wel buiten: kasten maken. Meubels. Van hout. ,,Ik heb andere kwaliteiten dan in de gevangenis zitten.

Probleem van Bram is ook dat hij de laatste jaren in de rechtszaal in herhaling valt. Al een tijdje zegt hij dat hij op een keerpunt in zijn leven is aangeland. Tijd om het nu echt over een andere boeg te gooien. Dat het dus anders moet. Dat hij nu keihard aan de slag moet met zichzelf. Hij is gemotiveerd en het is oprecht. Alleen het beest, de cocaïne, denkt daar anders over.

Bram: ,,De grote boef steelt snoep. Ik heb verzaakt. Okay. Maar jongens, kom op, toch geen twee jaar?’’

De officier van justitie doet inderdaad waar Bram zo bang voor is. ,,Zolang verdachte steelt, hij het verschil niet weet tussen mijn en dijn, moeten wij optreden. Ik vorder op te leggen de maatregel isd voor de duur van twee jaren.’’

Bram: ,,Zie je wel.’’
De advocaat: ,,Doe een onsje minder.’’

Rob Zijlstra

 

2017 – Zet’m op Bram
2013 – Het dwaalspoor
2009 – Marathon

 

4 gedachtes over “Zakje snoep

  1. Voor diefstal vind ik twee jaar bizar. Als hij nou elke keer overvallen pleegde zou ik het kunnen begrijpen. Ik vind het niet in verhouding tot de misdaad staan en het bedrag. Ook is sprake van een ziekelijke en ernstige verslaving aan drugs. Heel vreemd.

    • Bij veelplegers wordt niet gekeken naar de ernst van de misdaad, maar naar de frequentie: hoe vaak gaat iemand de fout in. In de wet staat ergens dat een straf niet buitenproportioneel mag zijn – het moet in verhouding staan met wat je hebt gedaan. Daarom heet de isd ok geen straf, maar wordt het een maatregel. En dan kan het.

  2. Pingback: Bram en het mannetje | ZITTINGSZAAL 14

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s