Idiote liefde

Liefde is overal waar de mensen zijn, dus ook in de rechtszaal. Helaas is die liefde dan meestal flink uit de hand gelopen. Zoals dat gebeurde bij de 27-jarige Adam uit Polen.

Hoe het zover heeft kunnen komen? De rechters willen dat weten. Het antwoord kwam er niet zo vlotjes uit zoals het hier staat. Adam perste de woorden uit zijn mond. ‘Ik was smoorverliefd.’ Zijn lichaam trilt.

De grootste uit de hand gelopen liefde in zittingszaal 14 speelde zich jaren geleden af, eerst in Drenthe en later op de klei aan de kust van Noord-Groningen. Daar woonde een boer met een weiland dat grensde aan die van zijn buurvrouw, boerin.

Zij wilde niets van hem weten, hij alles van haar. Een wereld van verschil dat zou leiden tot een nare geschiedenis.

Want na jarenlange dagelijkse treiterijen zei de boer in de rechtszaal ervan overtuigd te zijn dat de buurvrouw hem leuk vindt. Zo niet, dan moet ze dat aangeven, dan zou hij haar met rust laten. De rechter kende de koppige boer van eerdere zaken. Met boze stem en een priemende wijsvinger: ‘Zij vindt u een vreselijk mens en daarin heeft ze gelijk. U bent een verschrikkelijke man. Snapt u dat?’

Nee, dat snapte de boer niet.
Jaren eerder had hij een vrouw in Drenthe het leven zuur gemaakt. Hij stuurde kaartjes, verspreidde nare briefjes huis-aan-huis, plaatste advertenties in kranten en vroeg bij jolige dj’s van de radio liedjes voor haar aan.

Na werkstraffen volgden waarschuwende voorwaardelijke celstraffen en daarna kwamen de echte gevangenisstraffen. Uiteindelijk, in 2011, belandde de meest koppige boer van heel Groningen, dan 46 jaar, met zijn liefdeswanen in een tbs-kliniek.

Daar zit hij nu nog steeds en nog wel een tijdje. Hij duldt geen behandeling. Recent kwam de boer in het nieuws omdat hij vanuit de tbs-kliniek een nieuwe liefde had gevonden: de officier van justitie die de tbs-maatregel destijds tegen hem had geëist. Hij bedreigde haar middels kaartjes met een akelige dood.

De geraadpleegde psychiater schreef na onderzoek dat er nog altijd grote woede in verdachte ‘broeide en gloeide’. Het advies: een nieuwe tbs. Om de officier van justitie en heel de samenleving tegen de liefde van deze akkerbouwer te beschermen. De rechtbank in Zwolle nam het advies twee maanden geleden over.

Bizar was ook de strafzaak rond de ongeremde liefde die een 48-jarige man uit Groningen voelde voor een tv-presentatrice. Hij wilde een echte foto van haar, niet eentje uit de printer thuis. Maar RTL stuurde geen foto. Hij wist met smoezen haar prive-telefoonnummer te achterhalen en begon te bedreigen met lelijke woorden, met akelige seks en dieren en verkoolde lichamen. Toen hij haar twee kogels stuurde, verzocht RTL hem daarmee op te houden.

Maar stalkers stoppen niet zomaar.

Hij stuurde brieven en sommeerde haar tijdens uitzendingen handgebaren te maken ten teken dat ze zijn liefdesverklaringen had gelezen. Uiteindelijk was de politie gekomen en zag hij in dat hij te ver was gegaan. Om haar vervolgens tientallen keren per dag te bellen om vergiffenis te vragen.

Bizar was vooral dat deze stalker een gezichtsvermogen had van vijf procent. Bijna blinde liefde. De brieven en kaartjes die hij stuurde, werden geschreven door zijn 20-jarige dochter. Zij bracht de post ook naar de brievenbus, geraffineerd met een plastic zakje om haar hand om vingerafdrukken te voorkomen.

Vader en dochter kregen straf. Hij een voorwaardelijke celstraf, zij een werkstraf en samen boetes van 500 en 250 euro die ze in termijnen mochten betalen.

Dan Adam. Hij was verliefd geworden op een foto op Facebook. Zo begon het. Later zag hij haar in Groningen. In het echt was ze nog leuker. Adam: ’Het maakte me gek.’

De foto was van Tessa. Zij draagt dezelfde achternaam als Adam. Hij begon haar berichtjes te sturen op Facebook. Rechters: ‘Hoe reageerde ze daar op?’ Adam: ‘Meestal zei ze niks terug.’

Tessa dacht aanvankelijk dat de berichtjes misschien wel van een ver familielid waren. Leuk. Maar dat veranderde snel. De berichten werden naar en verwarrend.

Rechters: ‘Wat schreef u?’
Adam: ‘Over liefde en dingen die ik meemaakte.’
Rechters: ‘Elke dag?’
Adam: ‘Niet dagelijks, wel vaak. Ze heeft me geblockt.’
Rechters: ‘U maakte toen nepaccounts aan en bleef onder andere namen berichten sturen.’
Adam, zachtjes: ‘Ze zat heel diep in mijn hoofd.’

De berichten zijn uitgeprint en aan het strafdossier toegevoegd; het zijn meer dan tweeduizend pagina’s. Adam zegt: ‘Ik schaam me er nu voor.’

Het was niet bij getikte berichten gebleven. Adam kocht rozen, chocolade, kussentjes, lingerie. Dat legde hij dan neer voor de deur van de woning van haar ouders. Ook de zus van Tessa viel hij lastig. De vriend van de zus verzocht hem indringend te stoppen, wat Adam twee blauwe ogen opleverde. Als reactie maakte hij filmpjes waarin hij met wapens schiet.

Op een dag ging Adam naar Polen. Ook daar kocht hij cadeautjes voor zijn grote onbereikbare liefde. Toen hij terugkwam in Groningen zat er een ander slot in de deur van zin woning. Hij belde de politie. Die kwam en hield hem aan. Hij zat van eind augustus tot begin oktober vast.

Achter de tralies was de inkeer gekomen. Daarmee is de kous niet af. De zussen smeken de rechters: ‘Maak hem duidelijk dat hij ons met rust moet laten. Ons lukt dat al jaren niet.’ De officier van justitie zegt dat de zussen niet meer de baas waren over hun eigen leven. ‘Dat heeft verdachte van hen afgenomen. Elke keer maakte hij de keuze om door te gaan, elke keer opnieuw een wilsbesluit. Hij moet terug naar de gevangenis.’

De eis: een celstraf van zestien maanden waarvan de helft voorwaardelijk, een contactverbod van vijf jaar en een maand cel voor elke overtreding van dat verbod. Een locatieverbod voor de woonomgeving van de ouders. Eenzelfde verbod voor de woonomgevingen van de zussen zou wenselijk zijn, maar wordt niet geëist: om de adressen niet prijs te geven.

Ik zie Adam worstelen in de verdachtenbank. De liefde heeft ook hem, hij die kan zien, blind gemaakt. Ik zie hoe hij probeert door de grond te zakken.

Met bevende stem zegt hij tegen de rechters: ‘De liefde is nu uit mijn hoofd.’
Tegen de zussen mompelt hij: ‘Sorry voor mijn idiote gedrag’.

Rob Zijlstra

uitspraak volgt

 

 

Een gedachte over “Idiote liefde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s