Vindicat

De rechtbank in Groningen heeft de 24-jarige student Wouter B. veroordeeld wegens zware mishandeling tijdens de introductieperiode (augustus 2016) van nieuwe studenten in Groningen. Slachtoffer was aspirantlid van Vindicat, verdachte Wouter B. was voorzitter van een raar ontgroeningsclubje van deze vereniging.

De straf: een werkstraf van 240 uur. Daarnaast: 31 dagen celstraf waarvan dertig dagen voorwaardelijk. Aan het slachtoffer moet B. € 5066,- betalen.

Hieronder het vonnis.

 

update – 1 december 2017 – hoger beroep

 

 

4 gedachtes over “Vindicat

 1. De meeste mensen zouden smalend opmerken dat de rechter net als de OvJ ook bij het corps heeft gezeten en dus de daders niet hard zal straffen, maar sinds de Roetkapaffaire is gelukkig een en ander veranderd.

  Ik heb zowel bij Albertus als Nyenrode ontgroening gelopen en het probleem is dat het hele gebeuren geleid wordt door jongetjes en meisjes die eigenlijk zelf ook nog verre van volwassen zijn. Ze hebben geen levenservaring en nemen de ‘mores’ en ‘tradities’ veel te serieus. Op Nyenrode was het bijvoorbeeld praktijk om bij alcoholvergiftiging (mbt commissie-ontgroeningen) te rouleren tussen ziekenhuizen: de ene keer Amsterdam, dan Utrecht, dan Hilversum want het mocht vooral niet bekend worden… Geen enkel bestuurslid kwam met de suggestie om misschien alcoholvergiftiging te voorkomen, want het was allemaal traditie.

  Goed dat dit harder wordt aangepakt, ook vanuit universiteiten.

  • Mijn eerdere mailtje kwam misschien iets sterker over dan bedoeld. Uiteraard was alcoholvergiftiging niet geaccepteerd als traditie, maar zwaar alcoholgebruik wel. Bij de algemene ontgroening was iedereen keurig nuchter, maar bij commissie- en dispuutsontgroeningen (die nooit zo in de spotlight staan en waar de vereniging ook minder controle over heeft) werd dagen achtereen keihard gedronken. Ik herinner me nog dat ze stomdronken in de mensa kwamen en een vriend voorspelde dat er wellicht een of meer in het ziekenhuis zouden belanden. En inderdaad, dezelfde avond was het raak, en de ochtend erna kwam er een mailtje van het bestuur dat we moesten zwijgen.

   Mijn verwijt betreft dat het bestuur meer begaan leek met geheimhouding (niet met journalisten praten, rouleren tussen ziekenhuizen) terwijl ze eigenlijk de excessen hadden moeten voorkomen in plaats van in de doofpot stoppen. Er is een medemens gewond of in levensgevaar en je bent bezorgd om de reputatie van de club…. dat snap ik echt niet. En veel leden snapten dit ook niet.

   Ik zit er al 10 jaar niet meer maar ik hoop echt van harte dat de vereniging (NCV) hier ook van leert want ik maakte me echt zorgen dat er een dag komt dat met misgaat en de dokter te laat is. Het verhaal over kippensex op Nyenrode was volledig onwaar maar dit vind ik vele malen erger,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s