Fair Maiden

Fier staat ze aan de Paterswoldseweg in Groningen. Met priemende ogen kijkt ze de wereld in. Ze is boven alles verheven, maar er is wel iets aan de hand.

Ze staat er sinds april 2011 voor het gebouw van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland, op een 2 meter hoge sokkel van kleurrijk beton . Zij is geen vrouw waar je op een feestje naast gaat staan voor een praatje, ’s nachts wil je haar niet tegenkomen. Ze is doodeng.

Met haar gelaarsde linkervoet op een stapel wetboeken zou ze voor het justitiegebouw kunnen doorgaan voor een Vrouwe Justitia. Maar dat is ze niet. Deze vrouw is in staat met dat grote zwaard hoofden van onschuldige burgers af te hakken. Ze heet Fair Maiden en dat is andere koek dan Vrouwe Justitia die recht en rechtvaardigheid symboliseert.

Fair Maiden dreigt thuisloos te worden. Dat zit zo. Voormalig hoofdofficier van justitie van Noord-Nederland Jan Eland was niet gelukkig met de uitstraling van het justitiegebouw aan de Paterswoldseweg. Het gebouw had meer weg van een verzekeringskantoor dan van een onderkomen van crimefighters. Eland wilde een markant beeld voor de deur dat recht deed aan de werkzaamheden binnen.

De opdracht ging naar de Rotterdamse kunstenaar Alex Jacobs. In april 2011 werd zijn kunstwerk geplaatst. Dat gebeurde in stilte, want ze waren toch wel een beetje geschrokken van haar uitstraling. Desondanks maakt ze nu al ruim zeven jaar lang duidelijk dat met het Openbaar Ministerie aan de Paterswoldseweg niet valt te spotten.

Vorig jaar verkaste Jan Eland naar Limburg om daar hoofdofficier van justitie te zijn. Op zijn afscheidsreceptie kreeg hij namens het arrondissementsparket Noord-Nederland een welgemeend cadeau: hij mocht haar meenemen naar het Zuiden.

Formeel heette het dat het Openbaar Ministerie zou gaan verhuizen naar het Casacade-complex, naast het hoofdstation. En daar staat al een vrouw, minder eng, maar ook veel groter. Voor de Fair Maiden is daar geen plek.

Jan Eland aanvaardde het cadeau met mooie woorden en vertrok. Recent kwam vanuit zijn nieuwe werkgebied het bericht dat het Openbaar Ministerie in Maastricht onderzoek heeft gedaan naar de beoogde nieuwe plek. Conclusie: plek ongeschikt, want de vloer zal haar niet kunnen dragen. Ze is niet alleen doodeng, maar ook te zwaar.

Gelukkig is er geen probleem, laat de Limburgse woordvoerster van Jan Eland weten. Immers, de verhuizing van het Openbaar Ministerie in Groningen is van de baan. Ze kan blijven staan waar ze staat. Reactie van het Openbaar Ministerie in Groningen: er is niks van de baan, de verhuizing is uitgesteld, maar gaat wel door. Ze moet naar Limburg.

Kunstenaar Alex Jacobs is op de hoogte van de perikelen. ,,Het maakt mij niet zo heel veel uit waar ze staat. Als ze nergens welkom is, heb ik wel een probleem. Dan krijg ik haar terug. Aan de andere kant, ik zou het wel mooi vinden als ze ergens een plek krijgt in mijn woonplaats Rotterdam. Ze hebben beloofd mij op de hoogte te houden.’’

Rob Zijlstra

alex jacobs

update – 1 februar0 2019
De ramp is niet te overzien: de verhuizing van het OM is definitief van de baan. De enge vrouw blijft nog jaren bestaan. Over het hoe en waarom berichtte ik op de site en in het Dagblad van het Noorden:  niet te beveiligen  Limburg haalt opgelucht adem.

3 gedachtes over “Fair Maiden

  1. Misschien is het beter om Fair Maiden voor het gebouw van de Hoge Raad te zetten. Rechtspraak is heden ter dagen keihard en zonder mededogen. Passend bij Fair Maiden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s