Niet de laatste keer 2

Robert Dawes is vrijdag aan het einde van de middag door de rechtbank in Parijs veroordeeld tot 22 jaar celstraf.

In de uitspraak is opgenomen dat hij – hoe goed zijn gedrag ook  –  tenminste tweederde deel van die opgelegde straf daadwerkelijk op de blaren moet zitten.

Komt hij vrij,  op z’n vroegst dus in 2032, dan is Frans grondgebied voor de rest van zijn leven verboden terrein. Nog erger voor hem en dus ook vermeldenswaardig: al zijn bezittingen van nu worden verbeurd. Gaat om vele miljoenen, inclusief het luxe ressort in Spanje waar hij met zijn gezin woonde.

Het was wel even spannend.  Vorige week maandag begon het strafproces. De strafeis (25 jaar) werd woensdag op tafel gelegd. Donderdag eisten de beste advocaten van tout Frankrijk vrijspraak. In Nederland nemen rechters na zoiets twee weken de tijd (langer indien nodig) om tot een eerlijk oordeel te komen. Fransen kunnen dat blijkbaar binnen een dag.

Medeverdachten zijn veroordeeld tot 5, 9, 12 en 13 jaar celstraf.  Samen moeten ze ook nog een boete betalen: doe maar 30 miljoen euro.

Opmerkelijk is  het volgende:  er lag een ‘plan b’ op tafel in het geval Robert Dawes zou worden vrijgesproken. Bij een eventuele vrijspraak (vijftien advocaten vonden dat recht doen) zou Robert Dawes als vrij man het indrukwekkende rechtbankcomplex van Parijs kunnen verlaten om vervolgens als vrij man de Boulevard du Palais te betreden. Na drie jaar voorarrest zou dat, ondanks kou,  vast een feestje zijn.

Maar.

Middels een internationaal arrestatiebevel, ingediend door het Openbaar Ministerie Noord-Nederland,  zou Dawes na het vonnis tot vrijspraak  worden aangehouden om – na misschien wat juridisch gedoe – te  worden overgebracht naar Nederland. Dat gedoe was dus niet nodig.

Ik weet niet hoe het nu verder gaat. Ga ik uitzoeken. En daarover binnenkort berichten.

rob zijlstra

officieel bericht rechtbank van Parijs

 

MEER EN MEER ACHTERGRONDEN: niet de laatste keer, deel 1

3 gedachtes over “Niet de laatste keer 2

  1. Vraagje: waar gaat zijn geld naar toe???
    Ik begrijp dat er in Nederland iets is misdaan. Dat hij in Frankrijk voor de rechters heeft gestaan. En dat een groot deel van zijn bezittingen in Spanje zijn.
    Nieuwsgierige groet,

  2. Blij dat deze voorlopige veroordeling heeft plaatsgevonden, weet niet of in Frankrijk hoger beroep aangetekend kan worden. Hopelijk is dit een bevredigende uitspraak voor Koen Meesters. Dank voor je sublieme verslaggeving.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s