Alle lof

O P I N I E

Het besluit van advocaat Tjalling van der Goot om de man te verdedigingen die wordt verdacht betrokken te zijn bij de moord op de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum verdient alle lof.

Het zal geen eenvoudig besluit zijn geweest. De moord op Derk Wiersum, op 18 september, bracht een schok teweeg. Van der Goot noemde moord in een artikel in deze krant een aanslag op de rechtsstaat en sprak van een gitzwarte dag, voor de nabestaanden, voor de advocatuur. Hij schreef ook: ‘De moord op Wiersum laat zien hoe hard wij moeten vechten om de rechtsstaat overeind te houden.’

In een fatsoenlijk land heeft een verdachte – hoe weerzinwekkend de misdaad ook is – recht op een eerlijk proces. Daar hoort een onafhankelijke advocaat bij die opkomt voor de belangen van die verdachte. Maar iemand publiekelijk met raad en daad bijstaan die misschien wel in koelen bloede je collega heeft vermoord? Ga er maar aanstaan.

Toch wekt het geen verbazing dat Tjalling van der Goot diegene is die deze klus op zich neemt. Van der Goot – sinds 1999 verbonden aan het kantoor Anker en Anker in Leeuwarden – is een advocaat die graag tegen de stroom in roeit. In een interview in deze krant zei hij eens: ‘Het beeld is dat iemand die een gruwelijk delict pleegt, ook per definitie een gruwelijk mens is. Maar dat is niet zo.’

Het is goed voor te stellen dat advocaten die met Derk Wiersum hebben samengewerkt, hem goed hebben gekend, even een pas op de plaats maken. Maar binnen de advocatuur zal er alle begrip zijn voor het besluit van Van der Goot. Rechtsbijstand zonder aanzien des persoons staat niet ter discussie.

Onder zijn vakgenoten heeft Van der Goot een goede naam. Vorig jaar werd hij door het Advocatenblad – het vakblad van de advocatuur – nog uitgeroepen tot de ‘parel van de balie’.

Het verdedigen van een verdachte in een zo beladen zaak zal niet eenvoudig zijn. Maar Van der Goot heeft vaker mensen bijgestaan die onder het grote publiek op niet veel sympathie konden rekenen. Zedendelinquent Robert M. bijvoorbeeld. De rol die Van der Goot in deze omvangrijke ontuchtzaak speelde leverde niet alleen verontwaardiging op, maar ook bedreigingen.

Een advocaat is een beroepsmatige dwarsligger, schreef Van der Goot kort na de moord op Wiersum. Nu het slachtoffer iemand is die uit datzelfde hout was gesneden, maakt niet dat dat ineens anders is.

In een verklaring staat dat het kantoor Anker en Anker zich ‘terdege bewust’ is van de gevoeligheid van de zaak. Maar ‘druk, dreiging en geweld ‘kunnen niet afdoen aan de vanzelfsprekendheid dat iedereen recht heeft op professionele rechtshulp. En daarbij is de rol van een advocaat, aldus de verklaring, essentieel.

Het zijn mooie woorden die zich gemakkelijk laten opschrijven. Maar vervolgens moet je het nog wel even gaan staan en je vinger opsteken. Van der Goot doet dat en pakt zijn rol. Vandaar: alle lof.

Rob Zijlstra

dit artikel is ook gepubliceerd
op de websites van
Dagblad van het Noorden
en de Leeuwarder Courant

Een gedachte over “Alle lof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s