Henk Kuipers – uitspraak

UPDATE: 10 JAAR CELSTRAF VOOR HENK KUIPERS →  meer bij dvhn / LIVEBLOG

De rechtbank in Groningen doet vrijdag uitspraken in de strafzaken van vier voormalige leiders van motorclub No Surrender. Tegen Henk Kuipers (56) uit Emmen is 12 jaar celstraf geëist. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, brengt Kuipers vrijdag al zijn eerste nacht van die straf door in de cel.

Het strafproces tegen captain Kuipers, zijn rechterhand Theo ten V. uit Klazienaveen (eis: 6 jaar), oprichter Klaas Otto (3 jaar) en Rico R. (4 jaar) begon formeel in maart 2018. Drie maanden daarvoor was Kuipers in zijn woning in Emmen gearresteerd. De arrestatie was de uitkomst van een omvangrijk politieonderzoek dat in 2014 begon.

Het proces is de langstlopende strafzaak die de rechtbank in Groningen ooit heeft behandeld. Toch zal de uitkomst – het oordeel van de rechters – een tussenstap zijn: er komt vrijwel zeker een behandeling in hoger beroep.

Mocht de rechtbank niet opleggen wat het Openbaar Ministerie heeft geëist, mocht Kuipers worden vrijgesproken, dan gaat de aanklager zo goed als zeker in hoger beroep. Kuipers zal bij een veroordeling datzelfde doen; hij vindt de beschuldigingen zeer onterecht, om niet te zeggen bizar.

Kuipers is met een enkelbandje op vrije voeten. Hij heeft dertien maanden in voorarrest gezeten. Normaal gesproken mag iemand die niet is gedetineerd de uitkomst van een proces in vrijheid afwachten, ook als er een hoger beroep volgt.

Voor Kuipers en Rico R. wil het OM een uitzondering maken. De feiten verdragen niet, aldus het OM, dat de verdachten op vrije voeten lopen. Mocht Kuipers worden veroordeeld, dan kan hij in de rechtszaal worden aangehouden. De officier van justitie heeft hier om gevraagd, de rechtbank beslist erover.

Theo ten V. zit al vast

Welke kant het vrijdagmiddag opgaat laat zich moeilijk voorspellen. Feit is dat het OM er veel aan is gelegen om Kuipers (en de zijnen) achter de tralies te krijgen. Kosten noch moeite zijn gespaard om de rechters ervan te overtuigen dat No Surrender geen gezellige jongensclub was, maar een keiharde criminele organisatie.

Het OM hield de rechters voor: ‘Er is sprake van een club die lak heeft aan de normen en waarden van onze samenleving. Die de regels van onze samenleving consequent overtreedt, waarbij het plegen van strafbare feiten niet de uitzondering is, maar de norm.’

Bizar of niet, Henk Kuipers en zijn medeverdachten hebben de schijn tegen. Het imago dat motorclubs hebben is er niet eentje van een high tea-clubje. Kuipers verscheen in de rechtszaal consequent met de tekst ‘no rules, no limits’ op zijn T-shirt.

Maar de schijn tegen hebben is nog geen bewijs voor de ernstige feiten waarvan Kuipers wordt beschuldigd. Want het moet ook gezegd: de bewijzen die het OM tijdens het omvangrijke onderzoek heeft weten te verzamelen zijn niet overweldigend. Het clubhuis van No Surrender in Emmen hing vol met afluisterapparatuur. De leden waanden zich er onbespied, maar gesprekken over omvangrijke criminele activiteiten zijn niet geregistreerd. En misschien ook wel niet gevoerd.

Volgens het OM klonken er op clubavonden vooral ‘hak- en snuifgeluiden’ uit de membersroom, wat dan wel zou betekenen dat het motorvolk massaal aan de cocaïne zat. Het zal misschien, maar het is een interpretatie, een vermoeden hooguit, een rechter kan er niks mee.

Een paar jaar geleden heeft het Openbaar Ministerie de oorlog verklaard aan de Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s) waartoe No Surrender wordt gerekend. Deze clubs ondermijnen de samenleving en vormen een bedreiging voor de veiligheid, aldus het OM.

In 2016 werd besloten om met een harde aanpak de ‘schijnbare onaantastbaarheid’ van motorclubs te doorbreken. Niet alleen door politie-inzet, maar ook met hulp van de belastingdienst, niet alleen via de strafrechter, maar ook via de civiele rechter. Satudarah, Hells Angels en No Surrender werden in 2019 door die civiele rechter verboden

Het is ook door deze aanpak dat Henk Kuipers en de medeverdachten onder een vergrootglas zijn gelegd. Of daarmee ook hun activiteiten – naar eigen zeggen feesten en bierdrinken – zijn uitvergroot tot criminaliteit mag vrijdag de strafrechter bepalen.

Het gerechtshof in Leeuwarden kan wat ook de uitkomst is de borst natmaken.

rob zijlstra

lees ook: het OM haalt hard uit naar Henk Kuipers, 12 jaar celstraf

 

Een gedachte over “Henk Kuipers – uitspraak

  1. Hoi Rob, ben wel benieuwd naar bewijzen, zijn deze besproken, daar gaat het tenslotte om.

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

    >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s