Slechte mensen

In de verdachtenbanken in de zalen van het strafrecht neem ik twee soorten mensen waar. Het eerste soort bestaat uit mensen die slechte dingen doen. Niet heel de tijd, niet 24/7, maar af en toe en soms wat vaker. Wie te vaak slechte dingen doet, gaat op in het tweede soort: de mensen die niet alleen slecht doen, maar ook slecht zijn, zijn geworden.

Met mensen die slechte dingen doen – iets strafbaars – kan het nog goed komen. Benodigde ingrediënten: wat hulp, een snuf straf, beetje mazzel. U kent deze mensen wel, want ze wonen gewoon bij u om de hoek, in de buurt, of bij u thuis. Misschien bent u er zelf wel eentje.

De meeste mensen van dit soort haken na verloop van tijd af en kiezen voor het echte leven. In aantal levert dat niet per definitie minder criminelen op. De pest is dat er steeds weer nieuwe bijkomen, onwetend of blind voor wat hen te wachten staat. Steeds weer nieuwe mensen tuinen erin.

Slechte mensen tuinen nergens in. Zij kiezen ervoor om slecht te zijn, te blijven. Ze nemen wel het woord spijt in de mond, maar hebben er geen boodschap aan. Voor hen staat het belabberde verleden gelijk aan hun toekomst.

Lenov (41) en Janov (57) zijn slechte mensen.

Dat is geen bewezen feit, maar ik denk het. Ze zitten voor mij, vol bravoure en vijandigheid. Omdat ik weet wat ze hebben gedaan, vind ik dat ze er ook uitzien als slechte mensen. Rechters mogen zoiets vooraf nooit vinden, maar ik kan er weinig anders van maken.

Lenov en Janov zijn criminele vrienden.

Lenov bekent dat hij schuldig is en zegt dat het hem spijt (zie je wel).
Janov ontkent en zegt dat het hem spijt dat hij zo’n slechte en lelijke vriend heeft.

Alsof hij er een prijs voor wil, roept Janov, onderwijl tikkend met de wijsvinger op tafel – hij lijkt wel een specht – dat hij, hij Janov, in 8 landen in Europa in gevangenissen heeft gezeten, opgeteld meer dan 20 jaren. De tolk vertaalt: ,,In Duitsland is het gevangeniseten goed, hier in Nederland heel, heel slecht.’’

Met Lenov is het nog beroerder gesteld. Van de 41 jaren die hij leeft, zat hij er 22 in gevangenissen. In Duitsland heeft hij 3 jaren staan. Die moet hij nog. De officier van justitie zal straks, tegen het einde van dit verhaal, nog eens 7 jaar celstraf eisen.

Toen Lenov 12 jaar was raakte hij in de greep van alcohol en drugs. Op zijn 14e werd hij voor het eerst opgepakt. Twee jaar geleden was hij een paar maanden vrij, in die zin dat hij niet vastzat. Ter compensatie dronk hij twee flessen wodka per dag.

In de woning zijn dna-sporen gevonden die aan Lenov te linken zijn. Uit een onderzoek naar telecomgegevens kan worden opgemaakt dat het telefoontoestel dat Lenov gebruikt op die bewuste avond om 21.07 uur in Bunde was. Het toestel beweegt zich samen met drie andere mobieltjes, waaronder dat van Janov, richting de stad Groningen.

Eerder was er veel onderling contact tussen die toestellen. Op die avond niet, wat erop duidt, denkt de politie, dat ze samen in één auto naar Groningen rijden.

Via een bovenlicht weet Lenov de woning binnen te komen. Hij haalt alles overhoop en neemt mee wat hij wil: een doosje met dasspelden, een broche en munten, een portemonnee met wat geld, een gouden trouwring en de 6 jaar oude televisie van Philips. Als ze worden gearresteerd in het Duitse Dörpen, worden deze spullen gevonden in de woningen waar ze verblijven.

Lenov knikt minzaam en laat het hoofd op het tafelblad rusten.

De officier van justitie denkt dat Lenov niet alleen in de woning is geweest. Janov was er ook. En er zijn nog twee verdachten onder wie de Russische vriendin van Lenov. Deze twee staan later terecht omdat ze nu ziek zijn. De officier van justitie denkt dat Lenov alle schuld op zich wil nemen, zodat de anderen vrijuit gaan. Paar jaar meer of minder in de cel, wat dan nog?

Lenov tegen de rechters, vrij vertaald: ,,Of ik nou inbreek in Duitsland, in Denemarken, in Nederland, ik doe het altijd op dezelfde manier. Via het bovenlicht, de boel overhoop en weer weg. En, belangrijk (vingertje omhoog), ik doe het altijd alleen en alleen als ik dronken ben.’’

Tussen de regels door merkt hij op dat stelen en roven uit huizen in Letland, het land waar hij en Janov zijn geboren, verwerpelijk is.

Die avond was hij niet alleen dronken, maar ook had hij cocaïne en heroïne gebruikt. Zo’n cocktail maakt dat hij een half uurtje heel secuur zijn misdaad kan plegen, daarna stort hij in en weet hij niets meer.

Lenov weet niet dat in de woning waar hij inbreekt
een vrouw, de bewoonster, ligt te slapen. Dat de vrouw ernstig is toegetakeld, hebben ze hem verteld, hij weet dat niet meer.

Lenov: ,,Misschien werd zij wakker en ben ik geschrokken, dat is mogelijk.’’
De rechters: ,,Een worsteling?’’
Lenov, toonloos: ,,Zou kunnen.’’

Janov moet lachen.

Rechters: ,,Waarom moet u lachen?’
Janov: ,,Moet ik huilen dan?’’

De bewoonster – zij was toen 78 jaar – is voor dood achtergelaten. Pas de volgende dag komt zij bij bewustzijn en belt ze de politie. Ze kan zich niets herinneren. Dat de gouden trouwring is verdwenen, haar man is nog niet zo lang geleden overleden, doet haar enorm veel verdriet.

In het huis waar ze woonde, met al haar spulletjes waaraan ze is gehecht, is ze nooit meer geweest. Toen ze het ziekenhuis mocht verlaten, moest ze naar een verzorgingshuis. Daar woont ze nu, daar waar ze niet wil wonen.

Lenov zegt dat ze naar Groningen waren gekomen om te drinken en om drugs te kopen. Waarom de inbraak? Hij dacht drugs te scoren. Na een tip? Groningen en omgeving kent twee straten met dezelfde naam. Koos hij de verkeerde? Dat wordt niet duidelijk.

Terwijl de officier van justitie vertelt dat de verdachten het slachtoffer haar zelfstandigheid hebben afgenomen en de strafeisen op tafel legt, bitst Lenov (eis 7 jaar) dat de Nederlandse politie corrupt is en begint Janov (eis 4 jaar) aan een onnavolgbare riedel over het grote onrecht dat hem wordt aangedaan. Als de rechters zeggen dat het nu welletje is, briest de slechtman dat hem de mond wordt gesnoerd. Als hij wordt weggevoerd zie ik een vals lachje op zijn gezicht.

Ik kijk ook nog even naar Lenov.
Enge ogen.

rob zijlstra

update – uitspraken

Lenov is veroordeeld tot 7 jaar (conform), Janov kreeg een jaar extra: 5 jaar celstraf → dvhn

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s