Zwembadmoord Marum – na 9 jaar een vervolg

Vanuit het niets kwam de politie in Groningen vandaag, donderdag 8 juli 2021, met het bericht dat in de Marumer zwembadmoord vier verdachten zijn aangehouden. Negen jaar geleden werd bij het zwembad in Marum de toen 40-jarige Jan Elzinga in koelen bloede doodgeschoten.

Op 10 juli 2012.

Voor deze liquidatie – zo werd het genoemd – zijn twee mannen veroordeeld. Pascal E. uit Zwolle kreeg 15 jaar gevangenisstraf. Hij was de schutter, de huurmoordenaar die handelde in opdracht van Willem P.  uit Kampen. Die kreeg ondanks zijn ontkenningen in hoger beroep 20 jaar celstraf wegens medeplegen moord. De rechtbank had hem 18 jaar gegeven. Hij was niet bij de uitvoering van de moord aanwezig, maar hij had  de moord wel georganiseerd.

Ondanks deze twee stevige veroordelingen bleven, toen de boeken werden gesloten, veel vragen over. Bijvoorbeeld: wat was het motief? Waarom moest Jan Elzinga dood? Van wie kreeg Willem P. 15.000 euro? Het vermoeden was dat Willem weliswaar de organisator was, maar niet de opdrachtgever.

Ik schreef voor het true crime-magazine Koud Bloed een uitvoerige reconstructie van de Marumer zwembadmoord. Mijn conclusie in dit verhaal: de zaak is ondanks twee veroordelingen niet opgelost.

Het bericht van de politie van vandaag dat er negen jaar na dato vier verdachten zijn aangehouden lijkt die conclusie van destijds te onderstrepen.

De aangehouden verdachten zijn twee vrouwen (42, 59) en twee mannen (39, 56) uit Hoogeveen, Roden en Kampen.

Wie meer weet: rob.zijlstra@dvhn.nl

Uiteraard vertrouwelijk.

Het artikel – een lang verhaal – in Koud Bloed kun je hier lezen.

Het rechtbankverslag [september 2013] staat op dit blog: de zwembadmoord
Een overweging na de uitspraak: de zwembadmoord (2)inclusief beide vonnissen

rob zijlstra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s