AKEPA & HARKA

Onder de codenamen Harka en Akepa begonnen in maart 2018 de strafzaken tegen vier bestuursleden van motorclub No Surrender, onder wie Henk Kuipers en oprichter Klaas Otto. Captain Kuipers wordt beschouwd als de hoofdverdachte; aan hem zijn dertien strafbare feiten ten laste gelegd. De rechtbank in Groningen verwacht op 13 november 2020 uitspraak te doen.

Een chronologisch overzicht vanaf het moment de politie een inval doet in het clubhuis van de motorclub in Emmen. Daags voor de eerste zittingsdag (pro forma, 15 maart 2018) voor de rechtbank in Groningen publiceerde Dagblad van het Noorden een portret van Henk Kuipers:  Alleen bang voor de dokter 

13 januari 2017
Inval in clubhuis No Surrender in Emmen

De politie valt om zeven uur ’s ochtends  het clubhuis van No Surrender aan de Kapitein Hatterastraat in Emmen binnen. Bestuurslid E.K.  – een 48-jarige man uit Zwartemeer – wordt in zijn woning gearresteerd op verdenking van drugshandel. De gemeente Emmen laat weten dat het pand over een week wordt gesloopt omdat er aanwijzingen zouden zijn dat het pand wordt gebruikt voor het plegen van misdrijven.

https://www.dvhn.nl/drenthe/Inval-bij-No-Surrender-clubhuis-Emmen-21917621.html

 

14 augustus 2017
Onderzoek naar drugshandel en geweld duurt voort

E.K. wordt veroordeeld  tot een jaar celstraf waarvan negen maanden voorwaardelijk) voor drugshandel.

Het Openbaar Ministerie heeft laten weten dat er onder de naam Akepa sinds 2014 een onderzoek loopt naar drugshandel en geweldsmisdrijven waarbij de bestuursleden onder wie Henk Kuipers betrokken zouden zijn.

https://www.dvhn.nl/drenthe/%E2%80%98Onderzoek-naar-No-Surrender-Emmen-loopt-nog-steeds%E2%80%99-22425776.html

 

13 december 2017
Henk Kuipers gearresteerd in zijn woning

Henk Kuipers ( 53) wordt in zijn woning in Emmen aangehouden op verdenking van bedreiging, valsheid in geschrifte en diefstal met geweld.  De worldcaptain  zou sinds 2014 onder meer leden van zijn eigen motorclub hebben mishandeld en afgeperst.  Het gaat om de zogenoemde bad standings. Ook zouden drie ondernemers zijn afgeperst.

In Sneek wordt ondernemer Fred W. (59) aangehouden op verdenking van afpersing. W. is geen lid van de motorclub, maar bevriend met Henk Kuipers.

De politie meldt dat er signalen binnenkomen van van mensen die  zeggen slachtofferte zijn, maar die  geen aangifte durven doen.

https://www.dvhn.nl/drenthe/Henk-Kuipers-van-No-Surrender-opgepakt-door-politie-22737636.html

 

14 december 2017
Politie luisterde twee jaar lang mee

Met de aanhouding van Kuipers  wordt ook bekend dat het (inmiddels gesloopte) clubhuis in Emmen vol hing met afluisterapparatuur. Twee jaar lang luisterde de politie mee tijdens clubavonden.  Geluidsfragmenten van een vermeende mishandeling van een clublid (een bad standing) worden afgespeeld in een uitzending van Opsporing Verzocht.  Het slachtoffer, een Duitser, zou zich daags na de uitzending hebben gemeld.

https://www.dvhn.nl/drenthe/Clubhuistapes-alleen-niet-genoeg-om-No-Surrender-baas-achter-de-tralies-te-houden-22747719.html

 

14 februari 2018
Nieuwe arrestatie: Rico R. uit Hulst

In Hulst wordt de 41-jarige Rico R. gearresteerd. Hij wordt verdacht van het leiding geven aan een criminele organisatie, zoals het Openbaar Ministerie de motorclub bestempeld. De beschuldiging van het leidinggeven aan een criminele organisatie is  inmiddels ook ten laste is gelegd aan Henk Kuipers die nog altijd vastzit.

 

20 februari 2018
Nog een arrestatie: Theo ten V. uit Klazienaveen

In Klazienaveen wordt de 54-jarige Theo ten V. gearresteerd.  Ten V. wordt beschouwd als de rechterhand van Kuipers. De beschuldiging:  leidinggeven aan een criminele organisatie. Ook zou Ten V. betrokken zijn bij afpersingen (bad standings).

https://www.dvhn.nl/drenthe/Update-Rechterhand-van-No-Surrender-leider-Henk-Kuipers-opgepakt-in-Klazienaveen-22927995.html

 

15  maart 2018
Henk kuipers wil naar huis: stemmingmakkerij

In de rechtbank van Groningen is officieel het strafproces begonnen.  Kuipers wordt verdacht van dertien misdrijven. Het onderzoek is nog niet afgerond. Het Openbaar Ministerie zegt te verwachten dat de strafzaken eind 2018 inhoudelijk kunnen worden behandeld. Tot die tijd moeten de verdachte blijven vastzitten, zo wil de aanklager.

Henk Kuipers is het er niet mee eens. Hij vindt dat het Openbaar Ministerie zich schuldig maakt aan stemmingmakerij, onder meer door informatie door te spelen aan de Telegraaf met als doel om No Surrender in een kwaad daglicht te stellen.  Kuipers wil naar huis en verzoekt de rechtbank de voorlopige hechtenis op te heffen.
De rechtbank wijst dat verzoek af. Dat geldt ook voor de Friese ondernemer Fred W. Ook hij moet vast blijven zitten.

 

https://www.dvhn.nl/drenthe/No-Surrender-voorman-Henk-Kuipers-wil-vrijdag-naar-huis-23000947.html

22 juni 2018
Henk Kuipers wil wethouder Emmen als getuige 

Wethouder Bouke Arends van de gemeente Emmen moet als getuige worden gehoord, zo wil advocaat Roy van der `wal die Henk Kuipers bijstaat. Hij vraagt dit tijdens een regiezitting.

Arends was locoburgemeester van Emmen toen het clubhuis van No Surrender werd gesloten. Op advies van het Openbaar Ministerie dook de bestuurder drie weken onder in Engeland omdat zijn leven in gevaar zou zijn. 

Arends is niet de enige die zou moeten worden gehoord. De advocaten willen nog zo’n honderd anderen als getuige oproepen.

De rechtbank wijst de verzoeken grotendeels  af.

Er is een vijfde verdachte bijgekomen: Klaas Otto (50), de man die No Surrender oprichtte. Ook hem wordt deelname / leidinggeven aan een criminele organisatie ten laste gelegd.

https://www.dvhn.nl/drenthe/Henk-Kuipers-No-Surrender-wil-wethouder-Arends-Emmen-als-getuige-in-strafzaak-23301445.html

 

7 juli 2018
Henk Kuipers breekt met No Surrender

Henk Kuipers (nu 54) stapt met tientallen andere leden op bij motorclub No Surrender. Dat laat hij vanuit de gevangenis weten aan weekblad Panorama. Zijn advocaat Roy van der Wal:  ,,Mijn cliënt ziet in dat het vanuit deze positie haast onmogelijk is om zijn functie van world captain uit te kunnen oefenen. Daarom heeft hij besloten het clubbelang te laten prevaleren boven zijn eigen belang…”

14 januari 2019
Henk Kuipers en Theo ten V. op vrije voeten

Op last van de rechtbank in Groningen wordt Henk Kuipers – vast sinds december 2017 – op vrije voeten gesteld. Hij krijgt wel een enkelbandje. Formeel heet het dat zijn voorlopige hechtenis is geschorst. Hij moet zich wel aan een serie voorwaarden houden.  Een van die voorwaarden:  geen journalisten te woord staan of anderszins meewerken aan media-uitingen.

Advocaat Roy van der Wal heeft de afgelopen maanden bij herhaling gepleit Kuipers in vrijheid te stellen, maar ving steeds bot.

 

7 juni 2019
No Surrender wordt verboden

Motorclub No Surrender wordt  met onmiddellijke ingang  verboden. De rechtbank in Assen komt tot het oordeel dat No Surrender een gevaar is voor de openbare orde  Alle uitingen van de motorclub, zoals logo’s, hesjes en clubhuizen, moeten worden verwijderd.

De rechtbank ziet de club als criminele organisatie en verbiedt  niet alleen No Surrender, maar ook de zogeheten (regionale) chapters en brotherhoods die eronder hangen.

De daadwerkelijke ontmanteling van de club laat  op zich wachten. No Surrender is in beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland in Assen. In dit geval heeft het beroep een opschortende werking. 

 

15 juni 2019
Strafproces tegen leiders No Surrender gaat beginnen

Op 17 juni 2019 begint dan eindelijk de inhoudelijke behandeling van het strafproces tegen Henk Kuipers, Klaas Otto, Theo ten V. , Rico R en Alfred W. Alleen Klaas Otto zit vast (voor iets anders).

De verdachten ontkennen de beschuldigen dan wel beroepen ze zich op het zwijgrecht. Henk Kuipers liet eerder aan de rechtbank weten:  ,,We zijn een stelletje jongens onder elkaar die houden van samen bier drinken, motorrijden en feestvieren. Ja, en dan valt er ook wel eens een klap.’’

Advocaat Roy van der Wal hekelt  de wat hij noemt de ‘publiciteitscampagne van het OM’. Van der Wal:  ,,Het zou het OM sieren om, al was het maar in het kader van een eerlijk proces, overheidsgelden op een zinvollere en meer respectvolle wijze te besteden.’’

Het OM is zich van geen kwaad bewust, zegt persofficier van justitie Sierd Eijzenga. ,,Als OM hebben wij ook de verplichting informatie te verstrekken aan de maatschappij.”

https://www.dvhn.nl/drenthe/Het-proces-tegen-de-verboden-motorclub-No-Surrender-begint-waar-gaat-het-over-en-wie-staan-er-terecht-24550285.html

 

17 / 18 juni 2019
Het loopt anders dan was voorzien: advocaat Henk Kuipers is ziek

Verslag van de eerste twee zittingsdagen in de vorm van een liveblog (van minuut to minuut) – terug te lezen via onderstaande link

https://www.dvhn.nl/groningen/De-megazaak-tegen-No-Surrender-en-Henk-Kuipers-dag-1-volg-de-zitting-hier-live-24554039.html

 

25 juni 2019
Verslag van de derde dag: Klaas Otto ontslaat advocaat in rechtszaal

https://www.dvhn.nl/groningen/Liveblog-Proces-Henk-Kuipers-en-No-Surrender-waarschijnlijk-weer-aangehouden-24583008.html

 

5 september 2019
Vijfde verdachte – geen clublid, maar ondernemer – ontkent strafbare feiten

https://www.dvhn.nl/groningen/Ondernemer-uit-Sneek-ontkent-beschuldiging-van-afpersingen-%E2%80%98maar-ik-was-wel-na%C3%AFef%E2%80%99-24796826.html

 

16 december 2019
Proces hervat maar met nieuwe verrassingen: Kuipers is ziek

https://www.dvhn.nl/groningen/Onduidelijkheid-en-irritaties-rond-strafproces-Henk-Kuipers-25146977.html

 

4 februari 2020
Kuipers wraakt rechtbank, wrakingskamer wijst verzoek af

https://www.dvhn.nl/groningen/Lees-hier-terug-Voormalig-No-Surrender-aanvoerder-Henk-Kuipers-staat-weer-voor-de-rechter-25310211.html

 

11 februari 2020
Kuipers boos: Is dit dan de megazaak?

https://www.dvhn.nl/groningen/Volg-hier-live-voormalig-No-Surrender-voorman-Henk-Kuipers-staat-weer-voor-de-rechter-25337709.html

 

5 maart 2020
‘Er wordt van alles gesuggereerd, maar er is niets gebeurd’

https://www.dvhn.nl/drenthe/Henk-Kuipers-voorheen-NoSurrender-Er-is-in-de-media-van-alles-gesuggereerd-maar-er-is-niks-gebeurd-25424971.html

 

11 maart 2020
Openbaar Ministerie roept rechtbank op de regie te nemen

https://www.dvhn.nl/groningen/OM-wil-zich-niet-langer-laten-leiden-door-de-volle-agenda%E2%80%99s-van-de-advocaten-van-Henk-Kuipers-en-zijn-medeverdachten-25450119.html

 

13 maart 2020
ACHTERGROND:  Waarom duurt het allemaal zo lang?

https://www.dvhn.nl/groningen/Bekijk-de-tijdlijn-Waarom-het-proces-rond-Henk-Kuipers-zo-ongebruikelijk-lang-duurt-25462030.html

 

19 mei 2020
Henk Kuipers weigert 800 vragen te beantwoorden

https://www.dvhn.nl/groningen/Henk-Kuipers-voorheen-No-Surrender-wil-bij-afwezigheid-advocaat-geen-800-vragen-beantwoorden-25680020.html

 

19 mei 2020
Advocaat Theo ten V. wraakt de rechtbank

https://www.dvhn.nl/groningen/Advocaat-wraakt-rechtbank-in-Groningen-in-strafproces-rond-leiders-No-Surrender-25682206.html

 

30 mei 2020
COLUMN ZITTINGSZAAL 14 – Henk & co.

https://www.dvhn.nl/groningen/Zittingszaal-14-Henk-Co-25710686.html

 

4 juni 2020
Wrakingsverzoek in de zaak van Theo ten V. afgewezen

https://www.dvhn.nl/groningen/Wrakingsverzoek-afgewezen-rechters-in-No-Surrender-proces-kunnen-door-25728062.html

 

11 augustus 2020
Theo ten V. moet terug naar het huis van bewaring

https://www.dvhn.nl/groningen/Advocaat-Ural-%E2%80%98Theo-ten-V.-voorheen-No-Surrender-heeft-geen-vertrouwen-meer-in-de-rechtsgang%E2%80%99-25921763.html

 

22 september 2020
Henk Kuipers wil toch geen vragen beantwoorden

De laatste zittingsdag voor het Openbaar Ministerie gaat rekwireren (en met de strafeisen komt)  is Henk Kuipers als getuige opgeroepen in zaken van Klaas Otten en Rico R. Kuipers heeft steeds aangegeven dat hij bereid is vragen te beantwoorden op voorwaarde dat zijn advocaat Roy van der Wal daarbij aanwezig.

De advocaat was aanwezig, Kuipers ook,  in blakende gezondheid. Maar de vragen bleven onbeantwoord. Kuipers is ‘niet boos maar teleurgesteld’ over het feit dat hij nog altijd een enkelband moet dragen, inmiddels al een jaar en acht maanden. De teleurstelling maakt dat hij heeft besloten gebruik te maken van het recht dat hij als medeverdachte heeft: het verschoningsrecht.

→ Teleurgestelde-Henk-Kuipers-weigert-vragen-van-medeverdachten-te-beantwoorden-26039955.html

 

28 september 2020
requisitoir Openbaar Ministerie: 12 jaar

Vijf uur had het Openbaar Ministerie nodig om het requisitoir in de rechtszaal voor te dragen. Henk Kuipers luisterde aandachtig, Klaas Otto leek alles op te schrijven. De strafeisen zijn niet mals: 12 jaar voor Kuipers, 6 jaar voor Theo ten V.,, 4 jaar voor Rico, 3 jaar voor Klaas Otto en 42 maanden voor ondernemer Fred W.

https://www.dvhn.nl/groningen/Openbaar-Ministerie-haalt-hard-uit-naar-leiders-No-Surrender-en-naar-Henk-Kuipers-in-het-bijzonder-12-jaar-26059178.html

.

5 – 8 oktober 2020
pleidooien advocaten verdachten

12 november 2020
Wat gaat de rechtbank doen?

https://www.dvhn.nl/groningen/Wordt-het-twaalf-jaar-cel-voor-Henk-Kuipers-Vrijdag-doet-de-rechtbank-Groningen-uitspraken-tegen-de-voormalige-leiders-van-No-Surrender-26194695.html

 

13 november 2020 
Henk Kuipers: 10 jaar celstraf

https://www.dvhn.nl/drenthe/Lees-terug-Rechter-veroordeelt-Henk-Kuipers-van-No-Surrender-tot-10-jaar-cel-26194365.html

Het vonnis (klik op afbeelding) van Henk Kuipers. De rechtbank gaat op vrijwel alle punten mee met het Openbaar Ministerie.