opgelegde straffen 2009 – 2018

De meervoudige strafkamer van de rechtbank van Groningen deed in 2017 uitspraak  in 307 strafzaken, iets minder dan een jaar eerder. Veel zaken blijven (te) lang op de plank liggen. Het grootste probleem – voorzover bekend  – is het tekort aan strafrechters. Het Openbaar Ministerie zegt meer zaken klaar te hebben liggen voor berechting dan de rechtbank aankan. Het tekort aan rechters zal ook in het jaar 2018 een probleem zijn. Binnen de rechtbank Noord-Nederland is extra aandacht voor het opleiden van nieuwe rechters.

Het Openbaar Ministerie had 1070 strafzaken in 2018 willen aanbrengen (meervoudige strafkamers van de rechtbank in Groningen, Assen en Leeuwarden). Te veel, zegt de rechtbank. Overeengekomen: 955 zaken. Dat is hetzelfde aantal als was overeengekomen in 2017.

meer hierover: om kan zaken niet kwijt

Ik schrijf niet over alle strafzaken, maar ik volg wel (van) alles.
Het onderstaande overzicht van opgelegde straffen en maatregelen is daarop gebaseerd.

 

update – 3 juli 2018
nieuwe update – 1 oktober  2018

‘Een statisticus waadde vol vertrouwen
door een rivier die gemiddeld
één meter diep was.
Hij verdronk.’

– Wikipedia / Godfried Bomans

 

 

De meervoudige strafkamer doet twee weken na de zittingsdag uitspraak, in Groningen is dat altijd om 13.00 uur ’s middags.

 

Soms duurt het even. Tijdsverloop tussen pleegdatum en de berechting. De duur van het verloop kan verschillende oorzaken hebben.

 

 

2018 – 29 jaren, 9 maanden, 6 dagen

 

taakstraffen, de maximaal op te leggen taakstraf (werkstraf) is 240 uur

 

 

indicatie – optelsom van het aantal onvoorwaardelijk opgelegde celstraffen gedeeld door het aantal uitspraken

 

2018 – 6,5 jaar in 7 zaken

 

Vrijspraken van al hetgeen ten laste is gelegd. Soms (vaak) worden verdachten op onderdelen vrijgesproken. Die vrijspraken zijn niet verwerkt.

 

Iemand kan schuldig worden bevonden, maar geen straf krijgen, bijvoorbeeld wanneer sprake is van noodweer (zelfverdediging).

 

Wel schuldig, maar geen straf. Bijvoorbeeld als een straf geen doel (meer) dient.

 

 

 

Wel tbs, maar niet de dwangverpleging in een kliniek. Wanneer veroordeelde zich niet aan de opgestelde voorwaarden houdt, kan de maatregel worden omgezet in een tbs met dwangverpleging.

 

Een maatregel, gevreesd door veelplegers waarvoor de maatregel ook is bedoeld: het is twee jaar zitten met de nadruk op hulpverlening. Met wisselend succes.

 

 

 

 

Niet alle verdachten die terecht moeten staan zitten in voorlopige hechtenis. De meeste verdachten mogen hun proces in vrijheid afwachten

 

 

Misdaad mag niet lonen, dat is het idee. Met name in drugszaken probeert het OM het crimineel verdiende geld op te eisen. De getoonde bedragen zijn door de rechtbank toegewezen.

 

 

 

 

Officieren van justitie eisen doorgaans hogere straffen dan rechters opleggen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De groep niet-nederland bestaat (ieder jaar weer) uit zo’n dertig verschillende nationaliteiten

 


uit de krant van 31 dec 1947

dec 1947

 

 

 

 

 

 

 

 

update 3 juli  2018

 

17 comments

  1. Hallo Rob weet jij ook wanneer de zaak voorkomt van moord op G van Leeuwarde? Ik zou heel graag bijdeze zitting aanwezig zijn. Groetjes en succes nog met je weblog

  2. Hallo Rob weet jij ook wanneer de zaak voorkomt van moord op M. Lenarova ? Ik zou heel graag bijdeze zitting aanwezig zijn. Doe je zelf ook een verslag van de zaak ? Groetjes, Vesela

  3. …en ik wil niets liever dan dat dit in de openbaarheid komt. Ik ben op door de ‘Marathon’ en wij zijn gered door de recherche in Amsterdam.

    B.

    ps Bel ajb

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s